GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #248 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP TS-873U: Diskovi u rack-u
Dejan Ristanović
Mikroprinc i QNAP su za nas ovog meseca pripremili profesionalno rešenje - TS-873U koji će omogućiti da osam brzih diskova smestimo u sigurnost rack ormana
- PC #248 (Novembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP TS-873U: Diskovi u rack-u

image

Ako već u firmi imate rack u koji je smeštena mrežna oprema – a čak i manje firme ga sada imaju – logično je da u njega smestite i skladište podataka, u ovom slučaju visine 2U. Na taj način će diskovi biti fizički zaštićeni, adekvatno hlađeni, a i napajanje je svakako rešeno preko UPS-a pa eventualni nestanak struje ili naponski udar neće oštetiti podatke. Osim toga, NAS će biti smešten u neposrednoj blizina switch-a, pa ne morate da trošite (uvek dragocene) mrežne utičnice u kancelarijama na povezivanje s serverom. Dakle, sasvim logično rešenje, pod uslovom da je rack dobro pričvršćen na zid ili stoji na pouzdanom postolju.

Oprema u rack-u je obično „nevidljiva“, pa se proizvođači ne trude previše oko dizajna. QNAP je ipak ovom NAS-u dao izgled premium uređaja, crne boje i sa čvrstom konstrukcijom. Sa funkcionalne strane, važno je pomenuti da je obezbeđeno dobro hlađenje nizom ventilatora, dok su portovi smešteni s zadnje strane, što zahteva više truda prilikom priključivanja; ipak, to se uglavnom obavi samo jednom, važnije je da spreda postoji lak pristup do diskova.

Prilikom nabavke ovog NAS-a treba se opredeliti za odgovarajuću konfiguraciju – ako ste prešli na 10 GbE mrežu, nabavićete odgovarajući modul i povezati ga na 10 GbE svič, uz mogućnost da koristite čak dva 10 GbE porta. Ukoliko ste, poput velike većine firmi, i dalje na gigabitnom Ethernet-u, preporučujemo da NAS uključite u mrežu koristeći dva Ethernet kabla (obezbeđeni su odgovarajući portovi) pošto će tako paralelni prenos podataka s više računara teći brže. Ako želite još brzine, možete da dodate i jedan ili dva M.2 SSD diska koji će se koristiti za keširanje.

image

Instalacija uređaja protekla je lako, ali tek kada smo pažljivije pogledali i shvatili da se hard-diskovi slažu odozdo nagore. Isprobali smo NAS s jednim hard-diskom kapaciteta 2 TB, a zatim s dva diska kapaciteta po 2 TB povezanih u RAID 1 i RAID 0 niz. U realnoj primeni diskova će svakako biti više, pošto NAS obezbeđuje čak do 80 terabajta ukoliko investirate u 10 TB diskove. Efektivni prostor će biti manji, pošto ćete se svakako opredeliti za RAID 5 ili RAID 6 konfiguraciju, kako bi podaci bili zaštićeni u slučaju otkazivanja jednog ili možda dva diska. Pošto fioka ima čak osam, zgodno je odvojiti jednu od njih za hot spare disk koji će se automatski aktivirati ukoliko neki od diskova otkaže; kasnije zamenite neispravni disk bez i trenutka prekida u radu sistema. Sistem ne mora da staje čak ni kada menjate bateriju u UPS-u, pošto TS-873U ima dva nezavisna napajanja. Jedno povežete u UPS a drugo u gradsku mrežu, ili koristite dva nezavisna UPS-a.

QNAP uređaji koji su nam do sada stizali bili su zasnovani na Intel-ovim mikroprocesorima (najčešće Atom ili Celeron) dok je za TS-873U odabran AMD RX-421ND quad-core procesor koji radi na 2.1 GHz. Memorija je inicijalno 8 GB DDR4 a može da ide do 64 GB, kao u testiranom primerku. Radno okruženje je uobičajeno, pošto je operativni sistem QTS savršeno prilagođen hardveru, ali se snažan procesor i mnogo memorije itekako oseti kad počnete da prenosite fajlove. Posebno je značajno što je ugrađen hardverski modul za enkripciju AES-NI, što znači da enkripcija ne usporava rad, a osećaćete se mnogo bezbednije znajući da neko ko bi ukrao NAS ne bi mogao da dođe do vaših podataka. Uz ovako snažan hardver nameće se ideja da NAS koristite i za pokretanje virtuelnih mašina, u čemu vam QTS pomaže alatom Virtualization Station 3. Mašine ćete daljinski administrirati, a ako baš zatreba i neka ručna intervencija, obezbeđen je HDMI port za ekran kao i priključci za tastaturu i miša.

Na našim testovima TS-873U je postigao odlične i, što je možda još važnije, konzistentne rezultate – bez obzira na to da li smo kopirali podatke s računara na NAS ili s NAS-a na računar, izmerili smo oko 109 MB u sekundi. Čak ni korišćenje RAID1 režima i kriptografska zaštita podataka nisu umanjili brzinu pristupa i prenosa informacija.

Sve u svemu, QNAP je pripremio snažan uređaj namenjen zahtevnim firmama. Cena nije mala, ali uvek pamtimo da su najskuplji i najvredniji naši podaci – TS-873U je dobra osnova njihove bezbednosti.


www.mikroprinc.comAsusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter