GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #248 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Stvorena da impresionira: Gigabyte Z370 ploča
Nebojša Todorović
Intel Coffee Lake procesori donose više jezgara i bolje performanse, ali da bi sve to stiglo do korisnika potrebne su i odgovarajuće matične ploče. Gigabyte je čvrsto rešio da ova generacija bude bolja nego ikad. Na test je stigla Z370 Aorus Gaming 7 ploča
- PC #248 (Novembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Stvorena da impresionira: Gigabyte Z370 ploča

image

Gigabyte nam je na test poslao jedan od najbolje opremljenih modela sa Z370 čipsetom na tržištu – ploču sa oznakom Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7. Pored toga što je „naoružana do zuba“ svim mogućim tehnologijama i najkvalitetnijim komponentama, tu su i mnoga impresivna rešenja za osvetljenje i fantastičan LED sistem – ako se opredelite za ovu ploču, svakako je ugradite u kućište sa što većim bočnim prozorom.

Bez kompromisa

Kod ove ploče akcenat je na kvalitetu bez kompromisa, što naravno utiče i na cenu. Gigabyte je gađao ciljnu grupu naprednih korisnika koji žele u jednom paketu sve – dizajn, kvalitet, mogućnosti i performanse. Jedan pogled je dovoljan da se shvati kako je reč o ploči koja bi rame uz rame mogla da stane s bilo kojim X299 modelom iako je reč o platformi niže kategorije.

Crna štampana ploča i kombinacija crno-sivih detalja deluju pomalo neutralno, ali sve se menja kada se sistem pokrene. U tom momentu ugrađeno RGB LED osvetljenje iskače u prvi plan, jer se nalazi na hladnjacima, naponskoj jedinici, DIMM modulima, PCIe slotovima i prekriva praktično celu površinu. Osvetljenje možete da kontrolišete do detalja, baš kao i dodatne konektore za RGBW LED trake. Gigabyte nudi veliki broj opcija na ovom polju, tako da su različiti predefinisani režimi dostupni kako bi se osvetljenje što više personalizovalo.

Gigabyte je ugradio odličnu 10-faznu filtraciju napona, a koriste se samo najkvalitetnije komponente koje su dostupne na tržištu. Tu su Black Metallic 10K kondenzatori, fantastične serverske zavojnice, a svi vitalni slotovi na ploči ojačani su u formi čeličnog oklopa, što je ogroman plus za sve korisnike koji često menjaju komponente. Što se memorije tiče, koriste se DDR4 moduli s maksimalnom frekvencijom 4133 MHz, ukupnog kapaciteta 64 GB, raspoređenih u četiri slota.

Slično važi i za PCIe slotove, pa ovaj model raspolaže s tri PCIe 3.0 slota punih dimenzija, ali zbog ograničenog broja PCIe linija, LGA1151 u slučaju da su svi popunjeni režim rada može da bude x8/x8/x4. To praktično znači da je podržan trostruki CrossFireX, ali ne i Tri Way-SLI. Bitno je imati u vidu i da treći PCIe x16 slot deli protok sa M.2 slotom, tako da se u slučaju njegovog korišćenja protok smanjuje sa x4 na x2. Na kraju, tu su i tri PCIe 3.0 x1 slota za pomoćne komponente.

U moćnom okruženju

image

Još jedan aspekt u kome Aorus Gaming 7 odskače u odnosu na konkurenciju jesu tri ugrađena M.2 slota. Svi se oslanjaju na PCIe 3.0 x4 magistralu, a treba imati u vidu da jedan poseduje i hladnjak i treba ga iskoristiti za SSD kako bi se kontroler i memorijski čipovi ohladili. Šlag na tortu je podrška za RAID0 s tri M.2 SSD-a, čime možete postići impresivne brzine transfera, preko 3 GB/s.

Audio-sekcija je dovedena do perfekcije iako Gigabyte istinski prednjači na ovom polju. Osnovu zvučne sekcije čini Realtek ALC1220 čip u kombinaciji sa ESS9018Q2C DAC-om. Tu su Nichicon i WIMA kondenzatori za profesionalne audio-sisteme, kao i niz dodatnih komponenti. Creative softver zaokružuje čitavu ovu priču.

Prikaz ove ploče popunio bi još nekoliko strana kada bismo samo nabrajali njene mogućnosti i kvalitete. Reč je, ukratko rečeno, o modelu koji odskače od „konfekcije“ i pritom to nije samo još jedna gejmerska ploča. Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 je ploča sa šarmom koja nije namenjena jednom tipu korisnika, već je idealna za svakog entuzijastu. Bilo da ste igrač, overkloker ili audiofil, ovaj model može da vam obezbedi najbolje korisničko iskustvo u svakom aspektu, samo je potrebno da imate dovoljno dubok džep. Teško ćete naći bolji izbor za vašu novu Coffee Lake platformu.


www.gigabyte.rs



NativeTeams

Realme

Kimtec

Schneider Electric

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter