GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #249 > Iz prakse
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Trikovi za lakši život
Branislav Bubanja
Tehnologija je tu da vam olakša život. Lepo zvuči, ali nije uvek tako. Naučimo da na još neki, inovativan i koristan način iskoristimo telefone, tablete i računare i tako zaista život učinimo lakšim, a rad efikasnijim. A da se usput i malo zabavimo...
- PC #249 (Decembar 2017)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Trikovi za lakši život

Za ovo Web izdanje izdvojili smo trikove vezane za Google servise.

Google trikovi

Google je svakako nezaobilazna tačka kada se radi o bilo kom tehničkom uređaju koji ima pristup Internetu. Saveti koje ćete pročitati u nastavku primenjivi su i na telefone i na računare, nezavisno od operativnog sistema...

Kako da se ne upecate...

Gmail je servis koji je često zloupotrebljen za velike phishing napade, ciljajući na korisnike koji bi nehotice otvarali linkove sa malicioznim sadržajima. Google je uočio taj problem i omogućio je malo viši stepen zaštite za Android. Kada se u poruci nalazi neki sumnjiv link i kada se na njega klikne na Android telefonu u Gmail aplikaciji, Google izbacuje pop-up upozorenje: Warning: phishing (web forgery) suspected. Ova poruka iskočiće i na neke očigledno pouzdane linkove, ali Google se ovde izgleda vodio starom srpskom poslovicom "Bolje sprečiti nego lečiti".

image

Plaćanje i primanje novca

Google je povezao Wallet sa Gmail nalogom kako na računarima, tako i na telefonima. Sada je moguće putem mail-a poslati ili primiti novac, a maksimalan iznos je 9,999 dolara. Wallet se otvara klikom na znak za dolar ($) koji se pojavljuje u donjem delu new message prozora. Ako ne vidite ovu opciju, ne paničite - za sada je dostupna samo u SAD i Velikoj Britaniji, a vi je možete dobiti samo ukoliko upotrebite neki VPN servis. Ali znajući Google, verujemo da će uskoro početi da širi primenljivost ove opcije i na druge regione, uključujući i našu državu. Pa da se pripremimo na vreme...

Prečica do prečica

Gmail podržava veliki broj prečica - praktično sve što želite možete da uradite ne skidajući ruke s tastature. Da ne bismo trošili prostor objašnjavajući svaku prečicu ponaosob, dajemo vam prečicu do liste svih prečica koje možete da iskoristite tokom rada sa Gmail-om. Na adresi visual.ly/community/infographic/how/minimalistic-gmail-cheat-sheet nalazi se zgodan infografik koji lepo objašnjava šta i kako pritisnuti da bi se obavila neka operacija.

Uvoz poruka

Verujemo da znate da svoj Gmail nalog možete da povežete sa Outlook-om i drugim offline mail klijentima. Ali, da li ste znali da svoje druge (POP3) mail servere možete da "preusmerite" na Gmail? Da biste to uradili, idite u Settings / Accounts and Import / Check mail from other accounts. U Gmail možete da uvozite do pet drugih mail naloga.

Ne filtrirajte, blokirajte!

Jedan od najvećih problema korisnika računara danas je količina spama koji primaju na dnevnom nivou. Iako možete da ih lako označite kao spam, oni će i dalje stizati u vaše sanduče. Zato je sada u Gmail-u omogućena potpuna blokada korisnika od kojih ne želite da primate poštu. Otvorite poruku koju ne želite da primate, u gornjem desnom uglu kliknite na More drop-down listu (odmah pored Reply tastera) i odaberite opciju Block [ime korisnika].

image

Gmail i folderi

Gmail ne dozvoljava da grupišete mail-ove po folderima. Umesto toga on ima label-e, koji su u funkcionalnom smislu slični. Poruke možete da prevučete u label-e, kao i da ih arhivirate u njima, za kasniju upotrebu. A ako kasnije zatreba da se aktivira neka od poruka prebačenih u label-e, uvek možete da ih odatle ponovo prevučete u glavni Gmail radni prostor i nastavite konverzaciju.

Adresa PLUS...

Verujemo da svi znate da Google u svojim Gmail nalozima ignoriše tačku. Njemu je sasvim svejedno da li se adresa piše, na primer, pcpress@gmail.com, pc.press@gmail.com ili p.c.p.r.e.s.s.@gmail.com - sve to smatra istom e-mail adresom. Ali, da li ste znali da sve nakon znaka "+" u adresi ignoriše (do znaka @). Drugim rečima, biće mu isto da ste napisali pcpress@gmail.com pcpress+pretplata@gmail.com, pcpress+redakcija@gmail.com... Svi ti e-mail-ovi stići će u sanduče pcpress@gmail.com. Zašto bismo onda pravili adrese sa plusom? Zato što nam omogućavaju da mnogo efikasnije filtriramo poruke.

Evo jednog praktičnog saveta: kada se prijavljujete na neke newsletter liste, možete to da učinite sa svojim osnovnim Gmail nalogom kome ćete dodati +newsletter. Takve virtuelne naloge možete da napravite u neograničenom broju, praktično za svakog korespondenta zasebno, što će vam kasnije olakšati filtriranje i pretragu u mail-ovima. Jedini potencijalni problem jeste to što ne prihvataju svi mail serveri dodatne znake u adresi kao što je "+", ali tu uvek možete da koristite osnovnu Gmail adresu.

Otvaranje zatvorenog

Sigurno vam se desilo da greškom zatvorite neki tab u Chrome-u. Ne morate da se zbog toga nervirate jer Chrome dozvoljava da ponovo otvorite zatvorene tabove. Samo se pozicionirajte na neki od otvorenih tabova, kliknite na njega desnim tasterom miša i odaberite opciju Reopen closed tab. Isti efekat dobićete i prečicom na tastaturi Ctrl+Shift+T (na Windows-u) ili Command+Shift+T (na Mac-u). Možete više puta ponoviti ove komande, a tabovi će se otvarati u obrnutom redu u odnosu kako su zatvarani (LIFO - Last In, First Out). Napomenućemo samo da ovo ne radi ukoliko Chrome koristite u inkognito modu.

image

Pretraga bez kucanja

Chrome dozvoljava da pretragu na Google-u obavite bez kucanja reči ili fraza. Kada na nekom sajtu pronađete reč ili frazu za koju želite da saznate više detalja, dovoljno je da ih obeležite i drag&drop metodom prevučete u adresno polje. Pre toga obrišite sadržaj u adresnom polju, jer Google novu reč ili izraz dodaje kao dopunu postojećem sadržaju. Druga, još lakša, varijanta jeste da označite frazu koju želite da pretražite, kliknete na nju desnim tasterom miša i iz padajućeg menije odaberete opciju za pretragu.

image

Link na desktop-u

Jedna od zaista elegantnih funkcija u Chrome-u jeste dodavanje klikabilnog linka na desktop. U gornjem desnom uglu kliknite na tri tačke da otvorite meni sa opcijama. Odaberite More tools / Add to desktop. Otvoriće se pop-up prozor u kome možete da promenite ime linka, kao i da čekirate opciju da se stranica otvori u zasebnom prozoru. Na taj način dobićete novu prečicu na desktop-u. Ona će funkcionisati kao neka vrsta osiromašenog Chrome-a koji će prikazivati samo tu snimljenu stranicu.

Putovanje kroz vreme

image

Da li ste znali da Google Maps omogućava da putujete kroz vreme? Doduše samo u prošlost... Kada koristite Street View opciju, pogledajte da li u gornjem levom uglu postoji ikona u obliku časovnika. Ako je ima, to znači da je tu lokaciju više puta snimio Google Street View automobil, pa možete da vidite kako je ona izgledala i kako se menjala tokom vremena. Za poznatije lokacije u Americi možete da pronađete i desetak fotografija, a prve su snimljene pre čitavu deceniju. Za veće evropske gradove najčešće ćete moći da se "vratite" nekoliko godina unazad, dok u Srbiji ta opcija još uvek nije dostupna - kod nas su ulice za sada snimljene samo jednom.

image

Saobraćaj uživo

I desktop i mobilna verzija Google Maps-a sposobne su da prikazuju stanje u saobraćaju, u realnom vremenu. To su podaci koji se prikupljaju na posredan način - prati se ogroman broj uređaja povezanih na Internet i njihova brzina kretanja na određenim lokacijama. Na osnovu tih podataka procenjuje se stanje saobraćaja na datoj lokaciji, da li je na nekoj saobraćajnici gužva, zastoj ili je protok vozila normalan. Ti podaci mogu da se vide na Google mapi tako što ćete kliknuti na opcije (u gornjem levom uglu mape) i odabrati Traffic. Osim trenutnih rezultata, postoji i mogućnost da se prikaže trend saobraćaja u zavisnosti od odabranog vremena, što je zgodna varijanta kada poželite da proverite koje ulice su obično najprohodnije tokom jutarnjih i popodnevnih špiceva.

Daljinar

image

Google Maps je odličan alat za merenje razdaljine. Kada na nekoj lokaciji kliknete desnim tasterom miša, dobićete u meniju opciju za merenje udaljenosti (početna tačka). Odaberite drugu tačku koja će biti završna tačka i na mapi će se automatski prikazati udaljenost. To je najkraće, pravolinijsko rastojanje koje najčešće nije relevantno. Zato uhvatite liniju daljinara i povucite je do putanje kojom hoćete da prođete. Linija će se izlomiti i obračunaće se nova udaljenost. Ovaj postupak možete da ponovite koliko god puta želite, sve dok ne dođete do najpribližnije putanje kojom stvarno želite da prođete. Zaista korisna opcija za brz pregled udaljenosti, bez aktiviranja GPS-a na telefonima.

Brza pretraga slike

Kada želite da potražite dodatna dokumenta sa slikom koju ste videli na nekoj Web stranici, pozicionirajte kursor na nju, pritisnite taster S i kliknite desnim tasterom miša. Rezultati pretrage prikazaće se u novom prozoru.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter