GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #251 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CES 2018: Vizija budućnosti
Branislava Bubanja
Prvih dana svake nove godine Las Vegas postaje stecište inovatora koji nam predstavljaju svoje viđenje budućnosti informatičkog sveta. CES 2018, pedeset prvi po redu, održan je od 9. do 12. januara, a već od početka sačekala su nas iznenađenja...
- PC #251 (Februar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CES 2018: Vizija budućnosti

image

Pred početak Sajma, Las Vegas je orosila (za naše prilike) kišica, prva posle gotovo četiri meseca suše. S obzirom na to da je reč o pustinjskom gradu, za lokalne prilike to je velika vest jer je količina padavina bila jednaka četvrtini godišnjeg proseka. Drugo iznenađenje bilo je manje prozaično, ali je značajnije uticalo na organizatore i posetioce Sajma. Na dan otvaranja Las Vegas Convention Center, ili makar njegov veći deo, našao se u mraku, podsećajući nas tehnologije, naročito one najinventivnije, zahtevaju stabilnu infrastrukturu kako bi mogle nesmetano da funkcionišu. Ako se izuzme taj mali gaf, CES 2018 je bio veoma uspešan po svim pokazateljima. Na njemu se predstavilo više od 3900 kompanija iz preko 150 zemalja, a tokom četiri dana, kroz sajamske prostorije prodefilovalo je više od 170.000 posetilaca.

Sveukupno povezivanje

Svejedno da li se radi o novim modelima televizora, autonomnim vozilima, računarima, telefonima, kućnim uređajima, može da se izvede jedan zaključak - ide se ka sveukupnom povezivanju. Pametni uređaji komuniciraće u budućnosti i s nama, ali i međusobno. Razmenjivaće informacije koje će nam pomoći da bolje i lagodnije živimo, ali i one koje će nam omogućiti da izbegnemo nesreće i neželjene posledice (ovo poslednje posebno se odnosi na autonomna prevozna sredstva, kao i na medicinske uređaje). I komunikacija među ljudima biće potpomognuta tehnologijom.

Primetimo kako se lako može desiti da upravo ta tehnologija dovede do otuđenja ljudi umesto do njihovog zbližavanja. Začetke toga vidimo već sada, naročito kod mlađih ljudi, koje često možemo da vidimo kako sede u društvu i gledaju u svoje telefone umesto da pričaju, komunicirajući samo preko Facebook-a, Viber-a, WhatsUp-a...

Pamet u glavu i kuću

image

CES 2018. predstavlja prekretnicu i najavljuje kraj "glupih" kućnih uređaja. Pametne kuće više ne pripadaju budućnosti. Dobro, nemamo baš svi daljinske kontrole osvetljenja, grejanja i drugih kućnih tehnologija, ali nam je na raspolaganju sve više digitalnih asistenata koji su tu da nam pomognu oko raznih poslova. Taj trend započet je prošle godine, kada je Amazon Alexa osvojila pametne kućne uređaje, dok ove godine izgleda da Google preuzima tron. Google Assistant našao je svoje mesto u Lenovo Smart Display-u, LG-jevim televizorima, pametnim ventilatorima...

Ni Samsung nije sedeo skrštenih ruku: najavili su da će do 2020. godine svi njihovi kućni uređaji biti pametni, počev od TV-a, pa do mašina za pranje veša. Osnovu "opamećivanja" činiće njihov Bixby Assistant, dok će se međusobno povezivanje uređaja odvijati preko Samsung SmartThing cloud-a. Sve ukazuje na to da ćemo u narednim godinama više pričati sa AI zasnovanim kućnim uređajima nego sa ukućanima.

Centar kućne zabave

Već duže od pola veka televizori predstavljaju centralno mesto kućne zabave i to se neće promeniti ni narednih godina. Dobro, nešto ipak hoće... TV prijemnici ne samo da će biti sve tanji, sve većih dijagonala i sa sve oštrijom slikom (zbog veće rezolucije), već će postati i modularni, savitljivi... Ni 4K rezolucija još uvek nije dovoljno iskorišćena ni eksploatisana, a CES 2018. već je preplavljen 8K modelima.

Televizori će zameniti zidove (bar kada se radi o njihovoj veličini). A ako nam zatreba veći ekran, jednostavno ćemo dokupiti površinu displeja koja nam je potrebna i složiti je uz postojeći, ili ćemo moći da ih po završetku gledanja smotamo kao platno za projektore. Kad smo već kod projektora, izgleda da će trend biti predstavljanje modela koji mogu da se postave vrlo blizu zidu, a da pri tome "bace" sliku velikih dijagonala. Svemu tome možemo da pridodamo i monitore velikih ekrana, s dijagonalama dvostruko većim od današnjih standardnih monitora, koji će uskoro biti dostupni igračima. Na taj način će i PC gaming tehnologija dobiti još jedan zamajac razvoja, jer će velike dijagonale i velike rezolucije zahtevati jače i brže grafičke kartice, računare s više memorije, brže i veće hard-diskove (bolje reći SSD-ove)... Veće rezolucije, nove tehnologije i niža cena po jedinici površine ekrana, to su tri stvari koje možemo da očekujemo, sudeći po televizorima i monitorima koji su predstavljeni na Sajmu.

image

Robotizacija

Roboti svih veličina, oblika i za svaku namenu - to je utisak koji je neizostavno prožimao posetioce CES-a 2018. Postali su spretniji, mogu da obavljaju mnogo više poslova nego ranije, ali i da zabave i zamene kućnog ljubimca. Mogu da budu i sportisti (kao robot koji igra stoni tenis), građevinci, nosioci tereta, batleri i spremačice. Ipak, svi se slažu da je najveću pažnju privukao povratnik - slatko malo robotsko kučence Aibo. Dvanaest godina nakon povlačenja s tržišta prve verzije ovog robota, dobili smo priliku da vidimo i njegovog naslednika. I upravo to je situacija u kojoj se vidi koliko je robotika napredovala u tom periodu.

Još jedan upečatljiv primer robotike jeste robohumanoid Sophia. Ona ima veoma realistične facijalne ekspresije i malo manje ljudske pokrete (verovatno zato što joj za razliku od lica, ruke i noge ne izgledaju baš ljudski). Osim što je u stanju da prikaže 50 različitih izraza lica, Sofija je poznata i po tome što je prvi robot koji je nedavno dobio državljanstvo jedne države (Saudijske Arabije).

Tehnologija u službi zdravlja

Nosiva tehnologija ove godine je u najvećoj meri integrisana sa zdravstvenim tehnološkim uređajima. Gotovo sve što možemo da ponesemo, nakačimo na sebe ili na odeću koju nosimo, na neki način očitava zdravstvene parametre i u sadejstvu s mobilnim telefonom predlaže akcije kako bi se popravilo zdravstveno stanje. Predstavljene su rukavice koje pomažu ljudima da koriste paralizovane ruke, pa čak i uređaje koji na dosad najprirodniji način nadomešćuju nedostatak ruku, jastuke koji pomažu da bolje spavamo, pa čak i jastuke koji će nam pomoći prilikom padova. Ne zaboravimo ni pametnu obuću koja u svakom trenutku šalje stanje vlasnika i alarmira druge osobe u slučaju nekih nepredviđenih situacija.

I neki drugi uređaji koji ne mogu da se ponesu imaju primesu zdravstvene nege. Skener kože i pametno ogledalo pomažu da se, uz odgovarajuću aplikaciju, analizira koža i da se daju neka dermatološka uputstva za njenu negu, pa čak i koji tip šminke bi trebalo koristiti, a koji da se izbegava. Taj trend je verovatno "pogurao" i poznate kozmetičke kuće, kao što je L’Oréal, da se pojave na CES-u.

Računari i telefoni

Desktop računari, barem u svom klasičnom obliku, gotovo da su nestali. Pored laptopa, njih će zameniti i unapređene verzije nekadašnjih thin-client uređaja. Dok su takvi računari nekad korišćeni samo za poslovne svrhe i u lokalnoj mreži, sada će se procesorska i grafička snaga iznajmljivati iz cloud-a, a biće dovoljna za kvalitetno igranje u visokim rezolucijama, jer u tom slučaju usko grlo više neće biti lokalni računar, već brzina Internet konekcije. Uz ranije pomenute monitore velikih dijagonala, ovo će doneti potpuno nov igrački ugođaj.

Kod laptopa se sve karte i dalje bacaju na dva polja - što tanje uređaje (jer to marketinški dobro zvuči) i što duže trajanje baterije (jer je to zaista potrebno ljudima). Smanjuje se i jaz između računara i telefona, jer i oni sve češće postaju zamena za računar. Pored konektora koje pojedini proizvođači nude uz svoje mobilne telefone, najinteresantniji je projekat Linda kompanije Razer, koji telefon bukvalno pretvara u laptop. Još kada bi napravili neko univerzalno kućište u koje bi mogao da se stavi bilo koji telefon, zaista više ne bismo imali potrebe da kupujemo zasebne računare.

Vozila budućnosti

image

CES je specifičan tehnološki sajam, jer bismo zbog broja automobilskih koncepata i demo-vozila bez problema mogli da ga nazovemo i Sajmom automobila budućnosti. Električna vozila na dva ili četiri točka dominirala su Sajmom u ovom domenu, a svoje viđenje predstavili su poznati automobilski proizvođači, ali i kompanije za koje nismo čuli. U kombinaciji sa električnim pogonom sve češće dolazi i autonomna vožnja, koju smo ovde videli u najrazličitijim oblicima. Predstavljene su pokretne prodavnice, lični nosači koji prate čoveka, pa čak i autonomni kofer koji nećete morati ni da nosite ni da vučete. Ipak, šlag na torti svakako je dron namenjen za prevoz ljudi, kojim može da se upravlja, ali i da samostalno leti do zadate tačke. Trenutak kada ćemo imati sopstvene letelice još uvek nije blizu, ali je sve izvesniji.

Sve za kuću

image

Na kraju, ne smemo da zaboravimo kolekciju uređaja namenjenih povećanju kvaliteta života u kući. Različiti uređaji specijalizovani su za razne stvari, počev od digitalnih asistenata u dnevnoj sobi i kuhinji, pa sve do tehnoloških pomagača za različite poslove. Međutim, nekako nam se čini da tolika količina tehnike u kući neće doneti olakšanje života, jer ćemo umesto na obavljanje poslova vreme trošiti na upravljanje tim uređajima i njihovo podešavanje.

Ostalo nam je da u narednih godinu dana vidimo šta će od predstavljenih noviteta zaživeti, a čega ćemo se sledeće godine u ovo vreme sećati kao zanimljivog, ali neuspelog koncepta. Materijala ima dosta, pa smo za ovaj prikaz odabrali niz zanimljivih uređaja od kojih će neki tokom 2018. godine svakako stići i do vašeg doma.

U opširnom tekstu u PC #251 predstavljamo novitete s CES-a koji su na nas ostavili poseban utisak, grupisanih u oblasti Računari i oko njih, (Nad)realna realnost, Slika i zvuk, Drugačiji mobilni, Tehnologija koju nosimo, U službi zdravlja, Roboti, Tehnologija u kući i Prevozna sredstva. Za ovo Web izdanje odabrali smo - robote.

Roboti

Iako se već godinama, pa i decenijama, na CES-u predstavljaju roboti, čini nam se da je tek sada došlo vreme za njihovu masovniju primenu, pa smo ovog puta videli robote namenjene ozbiljnim i malo manje ozbiljnim poslo-vima.

Aibo se vratio kući

image image

Ulogu Lesi sada ima Aibo, poznati Sony-jev robotski pas. Mnogo je lepši, napredniji i prirodniji nego pre 19 godina, kada je prvi put predstavljen. Novi Aibo naučio je nove trikove, pa zna da pronađe loptu ili kost, da igra, da pruži šapu za pozdrav ili legne na komandu. U njega su ugrađene i AI funkcije, tako da će kroz vreme razvijati sopstvenu ličnost, a sposoban je i da prepozna ukućane i da se prema svakom od njih ponaša onako kako ga je ta osoba "na-vikla". Na primer, više će se radovati osobi koja s njim provodi više vremena.

Aibo sada ima OLED oči koje izgledaju kao da su prave (ume i da trepće), kameru lociranu na vrhu nosa, kao i sen-zore osetljive na dodir na glavi, stomaku i leđima. Sony je uspeo da napravi mnogo realnije pokrete, tako da Aibo-va kretnja izgleda kao kod pravog psa. Sposoban je da mrda ušima, repom, prikaže različite emocije… Za sada novi Aibo prepoznaje komande na japanskom i engleskom jeziku, a Sony tvrdi da će uskoro biti dostupni i drugi jezici. Prodaja u Japanu po ceni od 1800 dolara već je počela, u Americi se očekuje do kraja ove godine, a za ostatak sveta još ne-ma informacija.

image

Autonomni nosač

TwinswHeel robot istoimene francuske kompanije osmišljen je kao pomoć prilikom kupovine. Poseduje dva velika točka između kojih se nalazi kutija u koju može da se smesti roba koja se prenosi. Robot može da se iskoristi za prenos torbi iz prodavnice, ali i na gradilištima (za prenos alata), u bolnicama (za prenos medicinskih materijala). Na CES-u je predstavljena treća verzija ovog robota koja, zahvaljujući različitim senzorima, može da detektuje oblike i "fiksira" vlasnika, prateći ga po prostoriji ili na ulici, ili da se samostalno kreće od tačke A do B, čak i kroz gužvu. Dizajn robota obezbeđuje lako savladavanje visinskih prepreka, kao što su stepenice ili ivice trotoara.

image

Samovozeći kofer

CX-1 kofer iz ForwadX Roboticsa ima mnogo zajedničkog sa TwinswHeel robotom. I on je u stanju da prepozna vlasnika (putem detekcije lica), da ga prati i izbegava prepreke u gužvi. CX-1 je prvenstveno namenjen za putovanja. Pored odeće, kofer može da posluži i za punjenje drugih gadžeta (koji se nose u njemu), a korisnik dobija i narukvicu koja ga alarmira ukoliko kofer "odluta" iz dometa ili neko pokuša da ga ukrade. Maksimalna brzina kofera je 10 km/s, a radijus kretanja nekoliko kilometara. Cena i datum pojave na tržištu nisu poznati.

image

Batler

Kad već imamo nosača, zašto ne bismo imali i batlera? Doduše, ideja o robotizovanom batleru nije nova, ali Aeolus je otišao bar jedan korak... pardon - točak, ispred konkurencije. Ovaj robot može da prepozna hiljade različitih pred-meta, kao i da zapamti njihova mesta, pa je sposoban da raspremi nered po kući vraćajući ih na mesto na koje pri-padaju. Modularan dizajn omogućava da se na njega zakače metla ili usisivač, a zahvaljujući točkovima, lako se i precizno kreće kroz kuću. Aeolus će biti dostupan tokom ove godine, ali cena još nije poznata.

Bezbednjak

image image

Davno su prošla vremena kada je Segway bio jedino personalno samostojeće vozilo. Danas je fokus na samostalnim robotima koji koriste istu osnovu kao i Segway. Turing Video Nimbo suštinski je nadgrađeni Segway, jer je i nastao na istoj platformi. Mogli bismo ga nazvati i pametnim Segway-em, jer je reč o kombinaciji hoverborda i autonom-nog robota opremljenog tehnologijom prepoznavanja lica. Robot može da funkcioniše samostalno (recimo, da pat-rolira po prostorijama ili na otvorenom prostoru) jer ima ugrađene video-kamere kojima prati sve što mu se učini neobičnim. U stanju je da prepozna različite slučajeve koji "iskaču" iz uobičajenih normi, a po potrebi može da pozove čuvara ili predstavnika zakona. Takođe, može da dođe do njega i da ga odveze na mesto na kome je uočio neku nepravilnost.

Cena ovog robota nije objavljena, a i pitanje je da li će se on naći na slobodnom tržištu.

image

Robotski jastuk

Somnox je verovatno najčudniji robot koji se pojavio na CES-u. Dizajniran je kao jastuk u obliku zrna pasulja. Jastuk lagano pulsira, kao da diše, a proizvođač tvrdi da takvi pokreti utiču na korisnike da se relaksiraju i usklade svoje disanje s ritmom jastuka. Somnox takođe poseduje i zvučnik preko koga može da se reprodukuje muzika ili da se čita audio-knjiga. Senzori detektuju kada korisnik zaspi i tada automatski isključuje sve pomenute opcije. Ovaj robotski jastuk košta 500 dolara, a u prodaji će se pojaviti u septembru.

Tehnologija u kući

Domovi nam postaju sve pametniji, kao i stvari koje se nalaze u njima. Uvek ima novih ideja koje će nam olakšati život ili makar učiniti da se osećamo bolje i komfornije.

Univerzalni glasovni asistent

image image

Mycroft Mark I i Mycroft Mark II predstavljaju dva uređaja revolucionarne open-source platforme glasovnog asis-tenta. To je, prema rečima proizvođača, u ovom trenutku najnaprednija AI platforma zasnovana na Raspberry PI 2 i Arduino osnovama. Sistem koristi algoritme za procesiranje prirodnog govora kako bi prepoznao komande i odgo-vorio na njih. Ideja je da se izbegnu dodatne naprave, kao što su telefoni i specijalizovane aplikacije na njima. Dovoljno će biti da se uređaju kaže da, recimo, pokrene reprodukciju nekog YouTube snimka na Chromecast-u, i on će obaviti sve neophodne radnje da bi se taj snimak prikazao na TV-u. Uređaj ima ugrađen i zvučnik, pa se muzika može reprodukovati direktno na njemu.

Mycroft se takođe integriše s pametnim telefonima i pametnim uređajima u kući (IoT), pa može i njih da kontroliše, pod uslovom da su konektovani na Internet. S obzirom na to da se radi o otvorenoj platformi, proizvođač dozvolja-va developerima da je iskoriste za sopstvene proizvode i ideje, nadajući se da će tako proširiti njenu upotrebljivost i da će postati ravnopravan takmac Amazon Alexi i Google Assistant-u.

Odećoslagač

image

Peglanje i slaganje odeće spadaju u retko dosadne poslove. Zahtevaju vreme, ali ne i neko specijalno psihičko an-gažovanje, pa ga većina ljudi obavlja "s pola mozga", gledajući istovremeno neku seriju ili film. FoldiMate je uređaj koji će vas osloboditi ovakvog repetitivnog posla i omogućiti vam da to vreme provedete na neki svrsishodniji način.

FoldiMate je veličine veš-mašine u koju je samo potrebno ubaciti čist veš, a ona će ga sama ispeglati i složiti. Ipak, da ovo nije jednostavan zadatak, ukazuje i činjenica da nije moguće tek tako gurnuti zgužvan veš - potrebno ga je mak-ar raširiti pre ubacivanja u mašinu. Inače, na CES-u je predstavljena tek polufunkcionalna varijanta uređaja, dok se završetak razvoja i početak prodaje očekuju tek krajem 2019. godine. Taman imamo vremena da polako skupljamo novac za nju, jer će koštati oko 980 dolara.

Pogled na zvezde

image image
image image

Ni teleskopi više nisu što su nekad bili. Umesto da se kroz njih direktno gledaju zvezde i sazvežđa, sada je dovoljno da se pogleda u telefon ili tablet. Naravno, samo pod uslovom da posedujete Vaonis Stelina, portabilni, ali veoma moćan lični teleskop-robot. U njemu je ugrađen filter protiv "svetlosnog zagađenja", kako bi slika bila oštrija, a ima i sopstveno napajanje, pa ga možete odneti u prirodu i odatle zagledati dubine svemira. Eksterna baterija omogućiće mu u tom slučaju više od 10 časova rada. I pretraga za određenom lokacijom u svemiru veoma je jednostavna. Dovoljno je da uključite GPS na telefonu (kako bi se odredila vaša tačna lokacija) i da u aplikaciji odaberete šta želite da gledate. Te informacije biće prosleđene u teleskop koji će izračunati sve parametre i usmeriti se na pravo mesto…

Teleskop će moći da se kupi u martu, a koštaće oko 2500 dolara.

SLEDEĆI TEKST U PC #251
preview
OKI puna snaga
Miloš Stamenković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter