GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #253 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Qnap TS-431P2: Sigurnost u povoljnom pakovanju
Dejan Ristanović
Svi znamo koliko NAS čini podatke sigurnijim, ali se susrećemo i s pitanjem koliko ta sigurnost košta, naročito ako od uređaja zahtevamo visoke performanse. Qnap je modelom TS-431P2 na pravi način uravnotežio ove terazije
- PC #253 (April 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Qnap TS-431P2: Sigurnost u povoljnom pakovanju

image

Testirali smo, još od PC #155 iz maja 2009. godine, veći broj Qnap uređaja, pa prvo pitanje koje uvek postavimo glasi „koliko je brz“. Testovi NAS-a su složeni i zahtevaju procenu raznih parametara, ali jednostavna procedura će pokazati u kojoj ste klasi opreme: instalirate NAS, pokrenete njegove sigurnosne funkcije i onda kopirate na njega fajl od, recimo, 30 GB s SSD-a vašeg PC-ja. Ako je kriva brzine prenosa ravna – a kod Qnap-a je već godinama takva – hardver i softver su dobro usaglašeni i ostaje samo da pogledate broj ispisan iznad te linije. Kod TS-431P2 smo ugledali broj 115 megabajta u sekundi, što je u ovom trenutku vrh onoga što možete da očekujete od kućnih, SOHO pa i jednostavnijih poslovnih NAS uređaja (zapravo, većina nas zadovoljna je već s uređajima koji prenose 45 MBps). Kada smo videli da čitanje i upis dostižu stabilnih 115 MBps i to u zahtevnom RAID režimu (uz uključenu enkripciju oko 110 MBps), a zatim pročitali cenu od 44999 dinara, mogli smo samo da se zapitamo – kako?

Odgovor je u racionalnom projektovanju. Izabran je procesor koji do sada nismo sretali, Annapurna Labs AL-314 (Quad-Core) koji radi na 1.7 GHz, stavljen samo 1 GB memorije (postoji i model s sufiksom 4G koji ima 4 GB RAM-a, a sami možete proširiti memoriju DDR3 modulima do 8 GB) i onda sve to doterano do maksimuma performansi dobro optimizovanim operativnim sistemom QTS. Uređaj lepo izgleda, bele je boje i ne zauzima mnogo prostora. Izvesne koncesije koje je niska cena zahtevala su vidljive, recimo u vidu korišćene plastike i činjenice da hard-diskove morate zašrafiti u rack fioke da bi pouzdano funkcionisali; kod većine Qnap modela dovoljno je da umetnete disk, mada se fiksiranje uvek preporučuje. Zadržane su najvažnije karakteristike – dvostruki gigabitni Ethernet, četiri rack-a s hot-swap funkcionalnošću, uz podršku za sve relevantne RAID sisteme i 256-bitnu enkripciju.

image

Uz novi QTS 4.3.4 stigla je još jedna značajna osobina prilagođena odbrani od sve učestalijih ransomware napada – snapshots. Ona je posle upgrade-a QTS-a raspoloživa i na drugim Qnap uređajima, ali smo je isprobali upravo na TS-431P2.

Da bismo razumeli kako snapshots zaštita funkcioniše, podsetićemo se standardnog scenarija ransomware napada: štetni softver se bez znanja korisnika instalira na računar i šifruje dostupne dokumente. Čak i ako imate backup, niste nužno sigurni: možda je backup na NAS-u, a taj NAS je dostupan, pa će štetni softver šifrovati i fajlove na njemu. Borba protiv ransomware-a pomalo podseća na kvadraturu kruga, ali su se tvorci QTS-a dosetili da kod svake promene nekog fajla, u zonu koja je nedostupna korisniku, snimaju razlike. Dakle, uz odvajanje nekog prostora za snapshot-e i izvestan utrošak procesorskog vremena (primena ove tehnike može da umanji performanse NAS-a za 5-30%), očuvane su informacije koje omogućavaju vraćanje fajla u originalno stanje, i te informacije ransomware malware ne može da dosegne. Trik neće raditi kod ogromnih baza podataka u kojima se iz sekunda u sekund unose brojne promene, ali ransomware uglavnom napada manje fajlove, pre svega dokumente i tabele. Ukratko, zanimljiva ideja koju vredi proučiti i eventualno primeniti ako se uklapa u vašu bezbednosnu strategiju.

Qnap TS-431P2 se svakako uklapa u našu bezbednosnu strategiju, njegov softver obezbeđuje moćnu automatizaciju backup procedura, a cena mu je toliko atraktivna da više nema izgovora za nepostojanje sigurnosnih kopija vaših poslovnih ili privatnih podataka.


mikroprinc.com



Solfins 2024

SAP 2024

CEO Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter