GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Marko Herman
Tu i Sun su zaradili 3 miliona dolara, onda su ih izgubili na berzi. Danas imaju po 600 miliona dolara, a njihova kompanija Kingston je jedan od tržišnih lidera. Uspeli su zato što nisu dopustili da ih kriza i neuspeh obeshrabre...  «pročitajte više»
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Nebojša Rašković, Aleksandar Veljković
Suprotno predviđanjima, potražnja za laserskim MF uređajima konstantno raste. U jednom trenutku je izgledalo da će inkjet tehnologija preuzeti primat na tržištu, ali je drastičan pad cena preokrenuo taj trend. Pa da vidimo kojim putem možete poći ako poželite poslovni multipraktik - isprobali smo 30 novih modela.
preview
Miloš Stamenković
Nehalem još nije zavladao tržištem, pa se i dalje traže Core 2 Duo i Core 2 Quad procesori. Intel je nedavno promovisao njihove revizije, pa da potražimo najbolju kupovinu...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Vesti
Marko Herman
nopreview
Na kapijama Amerike
Zoran Kehler
H-1B viza je već godinama ulaznica u Ameriku i karta za bolji život kome se imigranti nadaju. Poslednjih godina kao da je magični prah potrošen, pa je i potražnja za vizama manja... čak i na lutriji.
nopreview
Najmanji dolaze
Branko Nikitović
Kad u vreme sveopšteg pojeftinjenja kompjuterske opreme vidite laptop od 170.000 dinara, ne možete a da se ne zapitate - zašto je tako skup? Čim uzmete u ruke Sony VAIO TZ, počinjete da shvatate da to nije običan računar...
nopreview
Tanje od slike
Bojan Stanojević
Predstavljamo dva ultratanka Samsung-ova televizora sa LED pozadinskim osvetljenjem: UE46-B6000 i UE46-B7000. Da li će nameštaj u dnevnoj sobi ubuduće izgledati drugačije?
nopreview
Atom u Thinkpad svetu
Dejan Ristanović
Lenovo se konačno uključuje u trku na tržištu ultraportabl računara zasnovanih na Atom procesoru. Njihov IdeaPad S10e je negde na pola puta između netbook i notebook računara, što ima prednosti i mana...
nopreview
Mini sa većim ekranom
Bojan Stanojević
Nekoliko meseci pošto se pojavio Mini Note PC 2133, HP je predstavio njegovog naslednika. Model 2140 donosi napredak u ergonomiji, ali i u unutrašnjosti...
preview
Aleksandar Veljković
Pružamo vam jedinstvenu priliku da na zajedničkom druženju provedete celi dan sa nama i fotografišete novim Nikon-om D5000...
nopreview
Mrežne mreže
Boris Stanojević
Umrežavanje kompjutera korišćenjem strujnih vodova u stanu postaje sve popularnije, kako zbog cene tako i zbog praktične upotrebljivosti. Tehnologija nije mlada, ali tek sada ulazi u zreo period. Ili možda nije baš sve tako jednostavno?
nopreview
Lexmark-ovi blizanci
Nikola Stojanović
Ako ste se pitali da li za srednje veliku firmu postoji efikasnije kancelarijsko rešenje od digitalnog kopir uređaja, odgovor je potvrdan - to su dva veoma slična MF uređaja visoke klase X658dfe i X658dme.
nopreview
Mnogo više od skladišta
Mladen Mijatović
Da li i vi imate računar koji nikada ne gasite, jer vam glumi server? Umesto njega, možete da koristite Qnap NAS uređaje koji u sebi integrišu serverske aplikacije za skoro sve što vam padne na pamet - lakše se upravlja, a potrošnja struje je bitno manja...
nopreview
USB punjač za baterije
Branislav Bubanja
Baterija se začas isprazni, a ko bi nosio punjač... Sada se možete osloniti na USB port vašeg notebook-a...
preview
Bojan Stanojević
Poslovni računar mora da bude pozdan, tih i kompaktan. Da to ne mora da znači i skup, može se videti na primeru HP-ovog modela Compaq dx2450.
nopreview
Elektronski kontrolni u školi
Mladen Mijatović
Izgleda da polako dolazi kraj i klasičnim školskim kontrolnim zadacima - spravica po imenu Senteo će zameniti papir i olovku.
nopreview
Vivax digitalni ram
Branislav Bubanja
Digitalni foto ramovi služe da ukrase radni sto, ali zahvaljujući jedinstvenom softveru, Vivax-ov model Imago DPF-002B može da reprodukuje muziku i filmove.
nopreview
Svevideća "sijalica"
Mladen Mijatović
Kada sledeći put ležerno ušetate u neki moderan ambijent gde diskretna svetla prave prijatnu atmosferu, budite oprezni čak i ako nema nikoga - možda vas neko ipak gleda. Isprobali smo Axis M3011 IP kameru.
nopreview
Snom 820: maneken na VoIP pisti
Mladen Mijatović
Snom je renomirani nemački proizvođač opreme za IP telefoniju. Proverili smo šta se krije iza izuzetno privlačnog dizajna njihovog telefona Snom 820.
nopreview
VivaX Imago DVD K-195
Branislav Bubanja
DVD/DivX plejeri su odavno postali veoma jeftini, ali niska cena često zahteva ozbiljne kompromise. VivaX K-195 donosi sve što je važno, a jedini kompromis je pojednostavljenje...
nopreview
Saitek za entuzijaste
Nebojša Rašković
Saitek Cyborg X Flight Stick je, po mišljenju mnogih igrača, revolucionaran džojstik; ništa manje zanimljiv nije ni volan Vibration Wheel 4-in-1 koji se može koristiti i na igračkim konzolama.
nopreview
WiFi izlazi napolje
Mladen Mijatović
Oprema za outdoor wireless nekada je bila glomazna, skupa i komplikovana za montažu. Ubiquiti Networks nudi jednostavna i jeftinija rešenja, sa dometom koji se meri desetinama kilometara.
nopreview
Chicony tastature
Branislav Bubanja
Predstavljamo vam tri nove tastature jednog od najpoznatijih proizvođača ovih periferija, koje ne dovode u pitanje njegovu staru slavu.
preview
Branislav Bubanja
Prodavnice su pune LCD televizora, ali ih visoka cena još uvek drži daleko od dnevnih soba. Postoje i jeftiniji modeli koje nisu za dnevnu sobu - proverili smo koliko je upotrebljiv TV sa ekranom od 8".
nopreview
Leadtek WinFast DTV200H
Branislav Bubanja
Do sada smo se sretali sa analognim ili digitalnim TV tjunerima, ali je Leadtek u jednom uređaju spojio oba standarda: novi hibridni član popularne familije WinFast donosi upotrebljivost kakvu do sada nismo videli.
nopreview
Olympus SP-590 UZ
Aleksandar Veljković
Olympus SP-590 predstavla uravnoteženu evoluciju SP-565 UZ, sa čijim mogućnostima, dizajnom i korisničkim interfejsom su korisnici Olympus-ovih ultrazumova već dobro upoznati. A uz to je cena nova... i vrlo realistična.
nopreview
Nikon CoolpixP90
Aleksandar Veljković
P90 je tek drugi model u novoj Nikon-ovoj ultrazum seriji. Ubedljivim i unikatnim skupom karakteristika nameće se kao izbor broj jedan kupcima koji žele male dimenzije kombinovane sa velikim uvećanjem.
preview
Aleksandar Veljković
DMC-TZ5 nije najnoviji model iz TZ serije kompaktnih ultrazumova, ali (možda upravo zbog toga) nudi povoljan odnos cena/kvalitet, uz tehničke karakteristike koje ga svrstavaju u sam vrh klase.
nopreview
Mega-Giga panorame
Nenad Veljković
Tek što smo odahnuli nakon demonstracije Microsoft Photosinth-a, pojavilo se praktično i svima dostupno rešenje sa težištem na specifičnom hardverskom sklopu - jeftinom malom robotu koji upravlja vašim fotoaparatom. Isprobali smo GigaPan EPIC i EPIC100.
preview
Filip Majkić
Za igrače koji ne zanemaruju svoja leđa i stražnjicu stižu proizvodi koji donose novi vid gaming uživancije. Ovoga puta pred nama je Ultimate Game Chair Reactor.
nopreview
Drakensang: The Dark Eye
Filip Majkić
D&D alternativa iz Nemačke, sa zanimljivo osmišljenim svetom zvanim Avanturia - igra je došla bez mnogo pompe, ali je to ne čini manje interesantnom...
nopreview
Ružičasta strana
Andrijana Maksimović, Aleksandra Šakić
Kamera - zmija, G - Cube Surfer, Torba za safari i Kul notebook.
nopreview
pc155sko.zip
(10.91 KB)
Alat za elektroničare
Voja Antonić
Logička sonda je najvažniji alat svakog hardveraša. Mnogo je projekata "najboljih" logičkih sondi, pa na korisniku ostaje samo da izabere. Pripremili smo jedan originalni predlog u vidu jeftine, a efektne samogradnje...
nopreview
Drugi svetski rat browser-a
Bojan Stojanović
Nakon višegodišnjeg zatišja, u areni Web browser-a nastupile su turbulencije i promenio se odnos snaga. Uporedili smo programe Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera i Safari...
nopreview
Slojeviti 3D
Stevan Josimović
3D Coat je novi adut na tržištu 3D alata - to je mešavina programa Luxology modo i Zbrush, ali u obliku punog 3D modelara.
preview
Đorđe Grujić
VICO Office je paket za virtuelno planiranje, organizaciju i praćenje izvođenja, sada kompatibilan sa svim vodećim BIM aplikacijama. Kako uz njegovu pomoć smanjiti troškove?
nopreview
Bazni logor vašeg GPS-a
Aleksandar Veljković
Garmin pojačava softver namenjen outdoor uređajima - Base Camp zamenjuje Mapsource i proširuje mogućnosti pripreme, obrade i skladištenja GPS podataka.
preview
Kristijan Lazić
ESET Smart Security može se opisati i kao NOD32 antivirus + firewall, ali iza ovog jednostavnog opisa krije se jedan od najcenjenijih sistema zaštite na današnjem tržištu.
nopreview
Prozor u svet video nadzora
Mladen Mijatović
Mobotix kamere za IP video nadzor su efikasne i lake za upotrebu, ali šta ako ih imate deset ili čak trideset? Da se ne biste izgubili u tom moru video-strimova, isprobajte softver po imenu MxControlCenter.
preview
Dragan Grbić
Nove Web aplikacije unose sveže ideje u pojam online obrada dokumenata. Izbrobali smo Live Presentations, koji odbija da ga nazovemo online PowerPoint-om...
nopreview
Digitalno slikarstvo
Bojan Stojanović
Obrada rasterskih fotografija može da bude kreativan posao, ali šta tek reći o digitalnom slikarstvu? Umesto nogara, platna i palete koristi se računar... i program Corel Painter, naslednik slavnog Fractal Design Painter-a.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Snagit, ScreenshotCaptor, Malwarebytes Anti-Malware, BitDefender i GPU-Z.
nopreview
Podrška naša nasušna
Voja Gašić
U ICT-u je sve u redu kad je sve u redu. Međutim, šta raditi kad stvari krenu naopačke? Za rešavanje IT problema praktično postoje samo dva dobra rešenja: da sve naučite da rešavate sami ili da imate pouzdanog partnera...
nopreview
Permanentno Cisco školstvo
Marko Herman
Brz razvoj telekomunikacija, sve zahtevnija IT okruženja i sve više stručnjaka... Jedini način da se izdvojite jeste da stalno napredujete. Zato je Cisco osmislio razne nivoe sertifikata...
nopreview
Multimedija u mreži
Mladen Mijatović
Multimedijalne aplikacije u SOHO mreži obezbeđuju kućnu zabavu, ali i poslovne komunikacije u kancelariji. Da vidimo kakva je oprema potrebna...
preview
Kristijan Lazić
Društvene mreže su uvek u fokusu hakera, bilo da je reč o krađi lozinki ili identiteta, kreiranju lažnih naloga, slanju spam poruka ili pripremanju specifičnih trojanaca i crva. Ovih dana je "stradao" Twitter...
nopreview
Obratite se Internet javnosti
Marko Herman
Internet provajder EUnet je za mala i srednja preduzeća pripremio posebnu ponudu hosting usluga.
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Računar uz mobilni
Zoran Kehler
Tržište mobilnih telefona je godinama karekterisao meteorski rast, a sada polako dolazi zasićenje. Operateri razmišljaju o novim idejama, kombinujući govor i prenos podataka. A sada su počeli da nude zamenu telefona malim računarom...
nopreview
Forum u dvorcu Hofburg
Nebojša Rašković
Kako se nove tehnologije uklapaju u ambijent tradicionalne arhitekture, mogli su da vide posetioci Canon Business Forum-a 2009.
nopreview
Samsung u vetrovitom Beču
Bojan Stanojević
Samsung je odustao od CeBIT-a - umesto toga, od ove godine u približno isto vreme organizovaće manifestacije nazvane evropski Forum. Prva od njih održana je krajem marta u Beču...
nopreview
DTP bajtovi
Bojan Stojanović
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Odabrani bajtovi
Marko Herman
nopreview
Vedra strana
nopreview
PC-DVD #155
Posle nekoliko godina razvoja, objavljen je Internet Explorer 8, čije razne verzije čine našu prvu ovomesečnu PC Aplikaciju. Sličan status imaju i Trial verzije zanimljivih grafičkih i DTP alata: Adobe Frame Maker, centralni deo sistema Adobe Technical Communication Suite 2, Maya i Corel Painter. U sekciji PC Utility pripremili smo programe za "zarobljavanje" sadržaja ekrana, bilo da je to slika ili video sekvenca, igre meseca su Iron Grip: Warlord i besplatni Nexuiz, a ako volite Linux, predlažemo da isprobate openSUSE...BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter