GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Paradigma u pokušaju
Dragan Grbić
Nove Web aplikacije unose sveže ideje u pojam online obrada dokumenata. Izbrobali smo Live Presentations, koji odbija da ga nazovemo online PowerPoint-om...
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Paradigma u pokušaju

Identični interfejsi online i offline verzije programa su posledica poslovne filozofije proizvođača. Osnovna ideja je uspešno realizovana

Tokom nekoliko meseci pokušali smo da osvetlimo koncept rada sa poslovnim dokumenatima na Mreži. Govoreći o nekoliko poznatih integrisanih sistema za online skladištenje dokumenata, ali i njihovu obradu bez potrebe da instalirate namenske programe, tragali smo za mogućim primenama. Prepuštali smo vam konačni sud, verujući da ćete pronaći odgovor na pitanje o celishodnosti takvog pristupa u svakodnevnom ili povremenom radu.

Online rad u našim krajevima

Iako je očigledno da je reč o opštem trendu, princip online obrade dokumenata je zapostavljen kao opcija u našem podneblju. Razloge za to nije lako utvrditi, iako će upućeni korisnik lako utvrditi da dostupnost, raspoloživost i nivo ponuđenih opcija uglavnom zadovoljava većinu uobičajenih primena. Da li je reč o slaboj raspoloživosti savremenih načina pristupa Internetu? Ne bi se reklo: statistike kažu da više od polovine korisnika u Srbiji već uživa u nekom obliku stalne veze ka Internetu. Da li je to strah od slabe pouzdanosti takvih aplikacija? Sudeći po navikama korisnika spram prvih testova kvaliteta, teško da je i to razlog. Nije tome kriva ni poslovična sklonost mnogih da se i dalje „snalaze“ u nabavci softvera, jer postoje besplatne i lako dostupne alternative poznatim komercijalnim paketima. Izvesno, reč je o nedovoljnoj obaveštenosti da su takvi servisi uopšte dostupni.

Većina onih koje je potpisnik ovih redova pitao za mišljenje o ovoj temi našla se u čudu. Posle početnog iznenađenja većina onih koji saznaju za Google Docs i slične sisteme počnu da ih koriste barem parcijalno. Čak su i zasad prostija rešenja postala poželjna za mnoge: znam za malu firmu koja je uspostavila celokupno upravljanje službenim dokumentima na lokaciji Office Live, govoreći kako su najzad rešili pitanje ranije loše organizacije njihovog skladištenja. Bolja dostupnost dokumenata se tu pokazala kao argument više.

Uz pretpostavku da ste prihvatili princip dostupnosti online dokumenata i mogućnost njihove obrade posredstvom Web servisa (bilo besplatnog ili zasnovanog na nekom vidu pretplate), možda je nastupio pravi čas da se vratimo korak unazad i da preispitamo upotrebljivost kao osnovnu konstantu primene online programa. Kako vreme prolazi, razlike u osnovnim postupcima u programima iste klase se iskazuju samo na polju ergonomije i dizajna, dok rezultati suštinski postaju veoma slični. U ovom času, takva tvrdnja ne stoji za Web servise koji se pojavljuju kao ekvivalent klasičnog softvera, jer su oni siromašniji od desktop programa. Ali, tako je samo zato što u njihov razvoj još nije uloženo dovoljno vremena i novca.

U tom svetlu, pokušaćemo da malo preokrenemo priču o online sistemima za izradu i skladištenje dokumenata govoreći o njima iz ugla pojedinačnih namena koju pokrivaju. Mimo ustaljene prakse da takvu priču započnemo tekst procesorima i programima za tabelarne proračune, krenućemo od klase programa koji se koriste kao podrška u predavanjima. Sistemi za izradu slajd-prezentacija, čiji prototip se već petnaestak godina traži u programu Microsoft PowerPoint, popularni su i kao Web servisi. Popričaćemo o jednom od njih u nameri da saznamo koliko se menja paradigma klasične prezentacije i projekcije slajdova kada ih gradite, odnosno emitujete u Web okruženju. Iako je bilo više kandidata za ovu priču, odabrani program je zanimljiv iz još jednog razloga: izgleda da smo u pravom času uhvatili period nastajanja ozbiljnog paketa online programa. Taj „paket“ zasad čine samo jedan program i modul za upravljanje pratećim skladišnim prostorom, ali samouvereni ton proizvođača signalizira ozbiljne planove. Možda ćemo biti u prilici da se jednog dana vratimo punoj paleti razvijenih i pouzdanih programa koje ćemo tada moći da posmatramo u perspektivi pređašnjeg iskustva.

Provokacija na visokom nivou

Najzanimljivija Web aplikacija za izradu prezentacija na koju smo naišli je Live Presentations, jedini zasad aktivni deo inicijative Live Documents (www.live-documents.com ). Reč je o proizvodu firme InstaColl, bazirane u Bangaloru, Indija. Strateški nastup kompanije InstaColl leži u usaglašenosti rada u online i offline ambijentu; to je prvi put potpuno realizovano u jezgru sistema Live Documents koji je lansiran u novembru 2007.

Iako to krajnjem korisniku ne mora da bude važno, aplikacija je razvijena u Flex/Flash okruženju sa Adobe AIR runtime mehanizmom, za razliku od mnogih drugih sličnih sistema koji se danas mahom razvijaju kao AJAX aplikacije. Posledica tog pristupa je potpuna nezavisnost od izbora Web browser-a, ali i mogućnost da program simultano radi i kao Web servis i kao desktop aplikacija nezavisna od platforme! Preuzimanjem samo dve komponente (AIR runtime i datoteka koja čini aplikaciju, ukupne veličine oko 19 MB), dobićete desktop program za izradu atraktivnih prezentacija. Princip software + service je različit od onog što nam Microsoft predlaže: to nisu komplementarne komponente koje čine sistem, nego usaglašeni vidovi jednog sistema. Online komponenta je naglašena, a offline rad je opcija koju koristite samo kad ste na to prinuđeni.

Da bi koncept bio u potpunosti podržan, podrazumevana je automatska sinhronizacija online i offline verzije datoteke dokumenta, bez obzira na to sa kojom verzijom trenutno radite. Ako radite online na tuđem računaru ili obrađujete offline verziju u času kad vaš računar nije na Internetu, sinhronizacija će biti odložena do uspostavljanja veze između dva skladišta.

Sa tehničke strane, desktop verzija je rezervni ekvivalent onog što ćete imati na raspolaganju posle jednominutne procedure registrovanja naloga i rada u Web browser-u. Kreatori programa Live Presentations odbijaju da se povinuju trendu pravljenja nečega što će biti „još jedan PowerPoint umesto PowerPoint-a“, nego stimulišu korisnike da funkcionišu u okruženju koje je u skladu sa današnjim vremenom. Te premise su jasne: online platforma koja je danas dostupna svakome; korisnički interfejs čija ergonomija direktno utiče na radni tok i na rezultat; ambijent koji se odlikuje duhom agresivno modernog, ali i veoma prihvatljivog dizajna u kome su vizuelni stil i funkcionalnost postavljeni u izvanrednom skladu.

Nov način razmišljanja

Iako i dalje cilja na gradnju sadržaja koje ćete koristiti kao linearnu projekciju grafički oblikovanih slajdova na ekranu, Live Presentations vas izaziva da razmišljate drugačije nego kada biste za istu svrhu koristili PowerPoint. Primera radi, programu nedostaje opcija da stavke na slajdu navodite kao klasične teze sa znakovima za nabrajanje (bullets) – kad uvezete PowerPoint prezentaciju u Live Presentations, ti znaci nestaju. Pre nego što se makar ukaže prilika da pitate zašto je tako, postavlja se pitanje: da li mislite da slušaoci vaših predavanja žele da zure u deset nabrojanih teza? Reklamni slogan na matičnom sajtu govori o „PowerPoint sindromu“ i o „znanju predavača koje dopire samo do dubine PowerPoint slajda“. Mada se ove teze graniče sa uvredama, moramo priznati da gađaju suštinu prakse: autori ovog programa ne žele da vam pomognu da činite uobičajene greške kojima su mnogi skloni.

Kada otvorite Live Presentations, učiniće vam se da se nalazite u nekom modernom programu za obradu slika. Od vas se očekuje da formirate vizuelnu podršku predavanju, a ne vizuelno oblikovani podsetnik sa koga ćete čitati teze. Nema čak ni opcije za automatsko čuvanje sadržaja u određenim intervalima. Da li je to dobro ili loše, ocenite sami: dok se nekima takva opcija dopada, drugi korisnici sličnih online sistema su skloni da tvrde kako im opcija stalnog čuvanja promena deluje kao atak na inteligenciju; svetu nije lako ugoditi.

Opcije uređenja slajdova su pravi stimulans za maštu: uz malo kombinovanja, moći ćete da ostvarite efekte koje većina drugih online programa ne dozvoljava. Ako ste ikad želeli da upotrebite fotografiju kao podlogu slajda, ali ste imali problema da uklopite tekst tako da on bude uvek savršeno vidljiv, postoji rešenje u vidu opcija za blending okvira teksta. Recimo, upotrebite opciju invert i vaš crni tekst će se uklopiti kao negativ na nivou piksela, što će ga učiniti uvek čitljivim.

Problemi online sveta

Osim standardne opcije za slanje slike iz vaše kolekcije, Live Presentations je integrisan sa portalom Flickr čiju kolekciju fotografija možete pretraživati po ključnim rečima. Za dodatnu kontrolu sadržaja, raspolažete opcijama za pregled slajdova u obliku teksta, a možete posebno kontrolisati i master. Slide Sorter služi samo za brzi pregled i promenu redosleda slajdova: ovde ne možete kontrolisati tranzicije i automatsku zamenu slajda. Primetićete razne grafičke finese: recimo, kada radna površina izgubi fokus, biće blago zamućena da bi istakla okno u prvom planu. Neki delovi interfejsa se smenjuju u prijatnoj animaciji. Više bismo voleli da ima koristi od desnog tastera miša; taj nedostatak je cena koju plaćamo zbog univerzalnosti Flash ambijenta, pa na desni klik dobijate samo generičke kontrole za plug-in.

Odziv online interfejsa je odličan. Ipak, bilo bi pomalo neozbiljno da poredimo Live Presentations sa PowerPoint-om, kao što to autori čine, jer je Microsoft-ov takmac i dalje najmoćniji. Ali, ostaje činjenica da ovde zatičemo neka zanimljiva rešenja koja PowerPoint nema. To se posebno odnosi na orijentaciju ka grafici: interfejs je odlično usmeren na efikasno kontrolisanje velikog broja opcija koje se podrazumevaju u tom slučaju.

Tokom isprobavanja zabeleženo je nekoliko nezgodnih problema. Iako je bila uredno čuvana tokom rada, jedna prezentacija je iz nejasnih razloga izgubila gomilu promena nastalih tokom ranije sesije. Nestala su tri slajda, nekoliko opcija grafičkog uređenja okvira za tekst je trajno izgubljeno, baš kao i revizije pojedinačnih slajdova – i to taman kad smo hteli da pohvalimo tu opciju. Prihvatićemo da je reč o problemima u neodređeno definisanoj fazi razvoja programa, ali ovo uzmite kao važno upozorenje. Budete li se uputili u delikatniji rad, potrudite se da prethodno sačuvate dokument prezentacije u više primeraka. Tu uočavamo i drugi problem: komanda Save As je uporno prijavljivala da nemamo pravo da dupliramo dokument...

Ubedljiv nastup, ali...

Skladišni prostor je manji nego kod konkurentskih paketa, ali neki atributi ga čine komparativno vrednim
(kliknite za veću sliku)

Skladišni prostor za Live Documents je uređen u skladu sa programom koji smo ispitali. Zasad nedostaje dimenzija rada sa različitim formatima, ali neke premise su očigledne. Na raspolaganju vam je zasad „samo“ 100 MB prostora za najviše 20 datoteka, što je skromno ako se previše opustite pri gradnji prezentacija; obećano je da će taj prostor vremenom postajati veći. Maksimalna veličina jedne datoteke u skladištu je 10 MB, što se odnosi i na kreirane i na poslate dokumente. Ponuđen je i plan doplate za veći prostor: za 7 USD mesečno, možete nadograditi radni prostor na 500 MB i neograničeni broj datoteka; ovde sleduje i opcija tehničke podrške putem epošte. Ta ponuda zasad nije konkurentna: nemojte je uzimati u obzir barem dok ponuda aplikacija ne bude kompletirana, a uočljivi problemi otklonjeni.

Za upload možete pripremiti sve najfrekventnije formate prezentacija (.ppt, .pps, .pptx, .odp) kao i predloške u formatima .pot i .otp. Live Presentations čuva dokumente u namenskom formatu .pptl, ali je moguć izvoz u formatima za Microsoft Office i OpenOffice.org, zatim za PDF i EPS, sve do raznih oblika grafičkih datoteka. Rad više korisnika je podržan u raznim oblicima, uključujući i simultani rad. Kao posebno zanimljive opcije izdvajamo vođenje diskusija, e-mail notifikacije o promenama, upravljanje zadacima koji se odnose na dokumente i izveštavanje o aktivnostima u skladišnom prostoru.

Ako je provokacija bila na visokom nivou, rezultat baš i nije: krajnja ocena programa Live Presentations ostaje u senci primećenih problema. Ocena bi bila drugačija da je proizvođač naznačio da je Live Presentations još uvek beta proizvod. Ovako, posebno uz činjenicu da se već postoji i komercijalna ponuda, dajemo sebi za pravo da očekujemo više.

Budućnost online obrade dokumenata neće doživeti bespogovornu dominaciju jednog proizvođača. Koncept koji smo ispitali je na čvrstim nogama, a argumenti koji su prezentirani obećavaju da će Live Documents postati respektabilan faktor na planu online obrade. Do tog cilja ima još da se radi: osim podrške za barem još dva standardna formata, biće potrebno dostići pouzdanost poznatih paketa. Uspeju li u tome, raspolagaćete dobrom alternativom za online rad. Ako se po jutru dan poznaje, onda se takmac indijske kompanije može smatrati antitezom spartanskog radnog ambijenta koji nudi Google.

SLEDEĆI TEKST U PC #155
preview
Prvi Twitter crv
Kristijan Lazić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter