GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
VICO Office
Đorđe Grujić
VICO Office je paket za virtuelno planiranje, organizaciju i praćenje izvođenja, sada kompatibilan sa svim vodećim BIM aplikacijama. Kako uz njegovu pomoć smanjiti troškove?
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

VICO Office

(kliknite za veću sliku)

Svež VICO Office je paket za virtuelno planiranje, organizaciju i praćenje izvođenja, kompatibilan sa svim vodećim BIM aplikacijama. Šta god da koristite za projektovanje, vaše podatke možete da iskoristite za organizaciju i planiranje gradnje! Da je VICO komplet najbolji 5D paket, potvrdio je nedavno i Cadalyst, dodelivši im All Stars ocenu. Ne zadovoljavajući se nagradama i pohvalama, VICO je, osim sjajnih vebinara planirao i nešto bitnije.

Do sada su podaci u VICO aplikacijama čitani iz osnovnog paketa, Constructor-a, sazidanog na temeljima ArchiCAD-a 11 koji, iako najstariji i po mnogima najbolji, nije jedini projektantski BIM paket. Sazrevanjem Revit-a dobija ozbiljnog konkurenta, a Tekla je godinama poznat kao najbolji BIM paket za projektovanje čeličnih i betonskih konstrukcija. Projektanti ne vole da daju nekom drugom da im sprema projekat za planiranje izvođenja, a objektivni problem mogla je da predstavlja činjenica da je VICO radio samo sa Constructor-om, odnosno ArchiCAD-om, tako da prenos podataka iz drugih paketa nije uvek davao pune tj. očekivane rezultate bez dodatnog angažmana i dorade ili prerade modela.

Čuđenje i rešenje

Prva najava da je VICO odlučio da otvori svoje module za planiranje, organizaciju i troškove za druge projektantske aplikacije, bila je saradnja sa Autodesk-om, u vidu plug-in-a za Revit. VICO je tada potvrdio da osnovna mašinerija ostaje ista, ali da će VICO Office biti u stanju da primi podatke iz drugih BIM aplikacija.

Uspeh na Autodesk University-ju dokazuje ispravnost ove odluke. Projektanti ionako koriste ono što im najviše odgovara, čime znaju da rukuju, a neretko ono što im dobavljač softvera preporučuje. Investitore u suštini ne zanima šta projektanti koriste, sve dok mogu da dobiju podatke na osnovu kojih mogu da donose odluke i ostvare željene planove. Ideal BIM pristupa (informacije raspoložive svima, uvek i svuda) ovim potezom je delimično dostignut.

Stvarnost

(kliknite za veću sliku)

Provera svega toga će se desiti tokom prve polovine 2009. VICO Office je zvanično u ponudi od prvog kvartala, a ponudu čine Office Client, Takeoff Manager, Cost Planner i Cost Explorer. U spisku ostaju i Constructor i 5D Presenter 2008, Estimator, Control, Cost Explorer i Change Manager 2009.

Constructor ostaje baziran na ArchiCAD-u 11. Ova odluka je logična pošto BIM neutral platforma podrazumeva da ne postoji paket za modelovanje, jer se očekuje da projektanti to obave u svojim aplikacijama. Potvrđena je podrška za ArchiCAD 11 i 12, Revit i program Tekla.

Nemojte da vas zbunjuje što Vico pored Office paketa ima u ponudi i pojedine module. Nekome će jedan od paketa biti dovoljan da uspešnije obavi svoj posao i pridruži se BIM eri, a možda treba napraviti odabir i „upakovati“ module u rešenje za dati problem. Oni koji već koriste prethodne verzije, a nije ih malo, verovatno su zainteresovaniji da nastave rad sa novim verzijama istih modula.

Pošto je svetska građevinska industrija u velikoj krizi, čak i tamo gde je do kraja 2008. vladalo ludilo rasta, kontrola troškova i rokova postaje sve važnija, ako ne i kritična. Da biste se priključili savremenim tokovima, isprobajte Trial verzije koje ćete naći na adresi www.vicosoftware.com/Home/Demo/tabid/50759/

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #155
preview
Nod32 na kvadrat
Kristijan Lazić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter