GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #155 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Laserom do produktivnosti
Nebojša Rašković, Aleksandar Veljković
Suprotno predviđanjima, potražnja za laserskim MF uređajima konstantno raste. U jednom trenutku je izgledalo da će inkjet tehnologija preuzeti primat na tržištu, ali je drastičan pad cena preokrenuo taj trend. Pa da vidimo kojim putem možete poći ako poželite poslovni multipraktik - isprobali smo 30 novih modela.
- PC #155 (Maj 2009)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Laserom do produktivnosti

U jednom trenutku je izgledalo da će inkjet tehnologija preuzeti primat na tržištu multifunkcijskih uređaja, ali je značajan napredak tehnologije kolor laserske štampe, uz drastičan pad cena preokrenuo taj trend. Dok se u domenu foto-realističnosti otiska još uvek može govoriti o superiornosti inkjet štampe, svi ostali argumenti su na strani laserske tehnologije - jeftiniji otisak (ne treba gledati samo cenu tonera, već i papira, a tu su laserski štampači mnogo manje zahtevni), jednostavnije održavanje i duži servisni intervali, kao i veća produktivnost, naročito ako treba štampati veći broj kopija, utiču na to da se za poslovne korisnike laserski MF uređaj nameće kao najbolji izbor.

Zašto MF?

Rast popularnosti MF uređaja utemeljen je na činjenici da oni objedinjuju konverziju između elektronskih i štampanih dokumenata (u oba smera), zamenjujući pri tom štampač, skener, fotokopir i faks mašinu, uz stepen automatizacije i prilagođavanja specifičnostima radnog procesa. Kada na sve to dodamo činjenicu da se napredan kolor uređaj koji može da pokrije potrebe srednjih firmi danas može dobiti za tek nešto više od 1.000 evra (kolor MF uređaji se mogu kupiti čak i za manje od 400 evra), ni cena više ne predstavlja problem.

Sve veća popularnost MF uređaja verovatno ima veze i sa trendom konverzije velikih arhiva papirne dokumentacije u elektronski oblik, gde ne dobijate samo skener gratis, već sve napredniji korisnički interfejsi ovih uređaja (postoje modeli sa pozamašnim kolor ekranima osetljivim na dodir) omogućavaju mrežno arhiviranje dokumenata i bez posredovanja računara - MF uređaj je kompjuter u malom.

Tržište laserskih MF uređaja više nije bipolarni svet - novi proizvođači su izvanredno izbrusili tehnologiju i pridružili se liderima, tako da više ne postoji podela na "prvu" i "drugu ligu". Posebno treba izdvojiti Lexmark, koji je znatno napredovao, kako kvalitetom tako i dizajnom i korisničkim interfejsom, nudeći i najpovoljniju cenu štampe (što je možda i najbitniji faktor), a tu je i Samsung, čiji vrhunski modeli u najvišoj klasi uspevaju da pariraju veteranima kao što su HP ili Konica Minolta.

Na našem testu našlo se 30 uređaja, koje smo podelili u dve klase (20 monohromatskih i 10 kolor modela), a u okviru svake klase dodatno na skuplje i jeftinije (kod mono uređaja granica je postavljena na 400, a kod kolor na 600 evra). Test proceduru i kriterijume ocenjivanja detaljno smo opisali u antrfileu, a u tabelama možete videti rezultate i dodeljene nagrade. U nastavku teksta pozabavićemo se opisom modela, polazeći od najjeftinije kategorije.

Kako smo testirali?

MF uređaje nije lako testirati i porediti, jer oni integrišu mnoštvo funkcija. Kao i u prethodnim prilikama, bavili smo se isključivo proverom brzinskih karakteristika integrisanih komponenti i kvalitetom dobijenih otisaka (štampanje/skeniranje/kopiranje). Postoje sintetički programi za testiranje ovih uređaja ali naše iskustvo govori da oni često greše, pa smo ih koristili samo kao alternativu, tj. kada bi nam klasičnom metodom trebalo mnogo vremena da dođemo do pravih rezultata.

Kada je reč o kvalitetu štampe i kopija, koristili smo najsavremenije testove velikih štamparskih laboratorija. Reč je o Altona i SpencerLab testovima, koji su smernica svim proizvođačima štampača i multifunkcijskih uređaja. Altona Test Suite je sastvaljen od tri fajla. Prvi nosi naziv Altona Measure i trenutno je dostupan u verziji 1a. Radi se o specifičnom dokumentu sastavljenom od mnogo sitnih kockica u kojima se nalaze najrazličitije nijanse boja. U stanju je da do maksimuma optereti procesor printera i jedan je od najvernijih pokazatelja verodostojnosti reprodukcije boja. Za proveru detaljnosti i popunjenost karaktera mastilom ili prahom brine se Altona Technical (v.2), takođe jedan od zahtevnih testova, čiju osnovu čine fontovi različitih stilova i dimenzija. Ovaj test fajl se koristi čak i za kalibraciju printera velikih formata. Poslednji test dokument u Altona porodici nosi naziv Altona Visual (v.2a) i, zbog kompleksne slikovne strukture, služi za proveru fotografske reprodukcije printera.

SpencerLab Test Suite je još jedan zanimljiv skup testova koji smo u par navrata koristili kod testova printera, a nedavno se pojavila najnovija verzija (4.1). Sastoji se od pet zahtevnih grafičko-slikovnih dokumenata koji nam služe za proveru reprodukcije boja i ravnomeran raspored praha unutar objekata. Altona i SpencerLab testovi su nam poslužili i za merenje brzine formiranja otiska, kao i brzine skenera i kvaliteta digitalizovanih otisaka, prvenstveno zbog veoma visoke detaljnosti i prisustva mnogo boja. Krajnju ocenu formirali smo na osnovu dobijenih rezultata oba testa, a o dodeli nagrada, pored ukupne ocene, odlučivao je i indeks isplativosti formiran na osnovu tri bitna parametra: potrošnja tonera, cena tonera i cena po otisku. Ostale faktore kao što su održavanje mašine, lakoća korišćenja itd., imali smo u vidu, ali oni ovoga puta nisu presudno uticali na formiranje krajnje ocene.

Za detaljan opis 30 MF uređaja, tabelu karakteristika, ocene i preporuke pogledajte PC #155.



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter