GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #254 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Na raskršću poslovnih tehnologija
Branislav Bubanja
Računari su sredstva za rad, ali i statusni simboli. Negde pri vrhu piramide su Lenovo ThinkPad X1 Carbon i Microsoft Surface Pro. Iako pripadaju različitim kategorijama proizvoda, namenjeni su istoj grupi korisnika, pa je to osnova na kojoj bismo mogli da ih uporedimo
- PC #254 (Maj 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Na raskršću poslovnih tehnologija

Za ovo Web izdanje izabrali smo ThinkPad X1 Carbon, predstavnika šeste generacije ove popularne serije. O komercijalnom uspehu serije, kao i najnovijeg predstavnika, dovoljno govori činjenica da je na ovogodišnjem CES-u nagrađen titulom Best Business Laptop. Naravno, to nam na posredan način ukazuje na još jednu stvar - da nije jeftin. A pošto je konfigurabilan, ne samo u smislu dodavanja memorije i smeštajnog prostora već i procesora, kamere i ekrana, početna cena može gotovo da se udvostruči.

Spoj retro i novih tehnologija

image

Počećemo od najočiglednijeg - veličine i mase ovog računara. Dijagonala ekrana je 14", pa su i dimenzije prilagođene toj veličini. Iako Carbon nije najtanji laptop na tržištu, veoma je tanak i na najdebljem delu ima manje od 16 mm. Kućište je izrađeno iz četiri sloja ojačanih ugljenikovih vlakana, s magnezijumskim kavezom. Na laptopu je izvršeno više od 200 kvalitativnih testova koji garantuju da će raditi i u ekstremnim uslovima. Na ovoj generaciji računara Lenovo je vratio ekran osetljiv na dodir, koji se nudi u četiri varijante - Full HD (u glare i anti-glare verzijama), kao i WQHD (2560*1440 piksela, takođe u glare i anti-glare verzijama). Poslednja pomenuta glare varijanta opremljena je i Dolby Vision funkcijom, što će nakon softverskog update-a koji očekujemo ovih dana, obezbediti da se laptop pohvali prvim HDR ekranom.

Pre nego što krenemo dalje, pomenućemo da je Lenovo iskoristio inovativnu tehnologiju za ekran osetljiv na dodir. Umesto da se touch funkcija pripoji ekranu na uobičajen način, koji uključuje touch i zaštitni stakleni sloj (što se odražava i na povećanje ukupne mase laptopa), Lenovo je kondenzatore dodao direktno na ekran. Dobijen je jedinstven touch ekran koji može da bude i u mat varijanti, odnosno da ne reflektuje svetlost u osvetljenim prostorijama, a istovremeno nudi mogućnost upravljanja dodirom.

Kada se ne koristi ekran osetljiv na dodir, na raspolaganju je poslovično odlična Lenovo tastatura s pozadinskim osvetljenjem. Upotrebljena je ista tastatura kao na modelu ThinkPad T470, samo što je ovog puta spakovana u tanje kućište. Kao omaž ThinkPad seriji računara, na sredini tastature nalazi se i crveni pointing stick koji, pored ekrana osetljivog na dodir i touchpad-a, nema mnogo smisla, ali će ga verni korisnici ThinkPad modela prihvatiti bez razmišljanja.

ThinkPad X1 Carbon poseduje senzor otiska prsta sa sopstvenim procesorom. Na taj način poboljšana je sigurnost laptopa, jer se procesiranje skeniranog otiska prsta obavlja nezavisno od Windows-a. Kao dodatak osnovnoj 720p kameri (koja radi sigurnosti ima integrisan poklopac), može se kupiti i verzija sa opcionom IC kamerom koja je neophodna za prepoznavanje lica. Lenovo veruje da će svi ti napredni načini zaštite uticati na security menadžere prilikom izbora laptopa na korporativnom nivou.

Skalabilna snaga

Osnovna verzija ThinkPad X1 Carbon-a poseduje osmu generaciju Core i5 procesora s 8 GB RAM-a. Za grafiku je zadužen integrisani adapter, a za smeštaj podataka predviđen je SSD kapaciteta 256 GB. Sve te komponente možete i da nadogradite, pa da umesto Core i5 umzete Core i7, memoriju da proširite na 16 GB, dok je SSD dostupan i u varijantama od 512 GB ili 1 TB.

Kod poslovnog laptopa po definiciji ne treba očekivati neki specijalan audio-podsistem, pa tako ni ovaj računar ne briljira u tom segmentu. Štaviše, pošto su zvučnici postavljeni sa donje strane, zvuk deluje dosta "umrtvljeno".

Za ovako tanak poslovni računar moramo da pohvalimo broj konektora. X1 Carbon ima dva USB-C porta sa Thunderbolt 3 podrškom koji mogu da se iskoriste i za punjenje telefona. Tu su i dva USB 3.0 porta, te HDMI konektor. Na levoj bočnoj strani postavljen je i konektor za novi ThinkPad dock, dok se slot za MicroSD kartice nalazi na neuobičajenom mestu - sa zadnje strane laptopa. Nedostaje, jeste Ethernet port, što znači da je Internet konekcija moguća isključivo bežičnim putem ili uz odgovarajući USB adapter. To je jedna od retkih stvari koju bismo promenili na ovom modelu, jer nedostatak LAN konekcije mogao bi da bude problem kada na putu, u hotelu, nije dobra bežična veza. Ugrađena baterija je troćelijska, ali to ne treba da vas zavara. Sposobna je da izdrži više od 17 časova neprekidnog rada, što je izvanredan rezultat. Takođe, pohvalna je činjenica da se baterija puni izuzetno brzo. Zahvaljujući Lenovo quick-charging tehnologiji, baterija će biti puna za manje od 60 minuta.

Za detaljan prikaz Microsoft Surface Pro With LTE Advanced, poređenje s Thinkpad-om i preporuke za nabavku laptopa najnovije generacije, pogledajte PC#254.




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter