GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #254 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Qnap TS-1253BU: Podaci na veliko
Dejan Ristanović
Qnap nas je ovog meseca obradovao NAS-om za korisnike najvećih zahteva - čak 12 diskova se smešta u moćnu šasiju koja će osnažiti i otežati vaš rack. Ako vam u svakom trenutku treba preko 100 TB podataka, pogledajte TS-1253BU...
- PC #254 (Maj 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Qnap TS-1253BU: Podaci na veliko

image

Uz sve češće izmeštanje funkcija u cloud, server u mreži postaje raritet – eventualno stavite jedan domen kontroler, dok su share portal i drugi serveri negde daleko, kod provajdera. To ne umanjuje potrebu za skladištenjem podataka, naročito za firme koje u svakodnevnom radu generišu mnogo informacija koje treba velikom brzinom obrađivati. Osim toga, dobro je imati kod sebe backup podataka smeštenih u oblaku. Najzgodnije i najsigurnije mesto za sve te podatke je u rack-u s mrežnom opremom – tu svakako postoji rezervno napajanje, hlađenje i sve što je potrebno za efikasan rad. Zato je Qnap svoj novi TS-1253BU NAS dizajnirao kao rack mountable uređaj visine 2U. Pripazite ipak na masu, koja iznosi gotovo 12 kilograma, na šta treba dodati i masu diskova... rack očito treba da bude dobro učvršćen na zid ili da stoji na podu.

U dva reda je smešteno 12 „fioka“ u koje možete da smestite 3.5“ / 2.5“ hard-diskove ili SSD uređaje u bilo kojoj željenoj kombinaciji. Ako biste smestili 12 diskova po 10 terabajta, ukupni kapacitet bi dostigao 120 TB, dok bi efektivni verovatno bio 100 ili 110 TB, pošto svakako treba aktivirati neki od RAID režima radi zaštite podataka, verovatno RAID 5 ili 6. Postoji i mogućnost da neki od diskova ostavite u hot-spare režimu, kako bi se automatski aktivirao ako neki drugi disko otkaže.

image

Za operisanje s toliko podataka i komunikaciju potreban je snažan hardver, pa je Qnap u centar sistema stavio Intel Apollo Lake J3455 procesor s 4 jezgra koji radi na 1.5 GHz (frekvencija se po potrebi povećava do 2.3 GHz) i raspolaže s 4 ili 8 GB DDR3L memorije. Ugrađena su čak četiri gigabitna LAN interfejsa, što smatramo dobrom odlukom – retke su firme koje su prešle na 10 GbE mrežu i nabavile odgovarajući switch, a četiri paralelna toka podataka biće značajna kada više klijenata istovremeno pristupa NAS-u. Ukoliko ste ipak prešli na 10-gigabitni Ethernet, dokupićete 10GbE karticu za Qnap i tako ubrzati vezu; uzgred dobijate mogućnost da dodate M.2 SSD uređaj za keširanje pristupa informacijama, što donosi dalje ubrzanje. Nismo imali uslove da uređaj testiramo pri punoj brzini, ali proizvođač i nezavisni testovi potvrđuju da se brzina pisanja i čitanja u idealnim uslovima penje na 416 MB/s (da, megabajta u sekundu) uz aktivnu, hardverski podržanu AES-NI 256-bitnu enkripciju.

TS-1253BU ima i druge portove, pre svega HDMI koji omogućava direktnu reprodukciju video-materijala na televizoru, s transkodiranjem u realnom vremenu. Ostaje, doduše, pitanje da li iko drži televizor u blizina rack-a. Tu su i USB 3 portovi s zadnje strane uređaja, koji će biti od koristi kada treba prebaciti podatke na neki drugi medij ili brzo preneti veću količinu podataka na NAS s nekog drugog storage-a. Ako su takvi veliki transferi česti, može se instalirati 10 Gbps adapter s USB 3.1 interfejsom. Sve to funkcioniše pod kontrolom QTS operativnog sistema (posebno pripremljena varijanta Unix-a), koji obezbeđuje i centralizovano upravljanje virtuelnim mašinama kao i Web automation servis zasnovan na IFTTT (if-this-then-that) agentu.

Cena ovako moćnog NAS-a ne može biti niska, pa TS-1253BU košta oko 267000 dinara (s uračunatim PDV-om), čemu treba dodati cenu diskova. Ukoliko vam nije potrebno baš 100 TB podataka, možete da pogledate i Qnap-ove modele iz iste porodice s 4 ili 8 fioka, pa i da uštedite nešto prostora u rack-u kupovinom modela visine 1U. U svakom slučaju, podaci će s ovim uređajima biti bezbedni i na raspolaganju u svakom trenutku, što je veoma važno za efikasno poslovanje.


mikroprinc.comAsusplus

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter