GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #256 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Član 13, pretnja slobodi Interneta
Aleksandar Mirković
U želji da uvede red u oblasti autorskih prava na Internetu, Evropska unija je u Zakon o autorskim pravima dodala član 13. On obavezuje sajtove da uvedu filter za upload koji će proveravati da li je reč o autorskom delu koje potpada pod zaštitu ovog zakona. Postoji opravdan strah da će taj propis upropastiti Interenet umesto da ga čuva...
- PC #256 (Jul/Avgust 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Član 13, pretnja slobodi Interneta

Komitet Evropskog parlamenta odobrio je 20. juna kontroverznu reformu autorskog prava. Ideja je da se stari zakon osveži u skladu s vremenom, ali i osnaži kontrola autorskih prava na Internetu. Najveći problem je član 13 Direktive o autorskim pravima, gde se definiše uvođenje copyright filtera. Reč je o cenzorskom filteru koji će morati da uvedu sve online platforme. Svaka fotografija, video, audio, tekst, pa čak i kod programa trebalo bi da budu kontrolisani, a sadržaj blokiran ukoliko krši odredbe zakona.

Napad na slobodu govora

image

Kao što to obično biva kada evropska birokratija uzme nešto važno da rešava, efekat može biti upravo obrnut od onoga što je u startu trebalo postići. Prva žrtva uvođenja stroge kontrole pod izgovorom autorskih prava jeste sama suština Interneta – sloboda govora. Internet je doskoro bio (a nadamo se da će i dalje biti) mesto gde možete da izrazite svoje mišljenje na brojne kreativne načine – od komentarisanja neke vesti do razmene multimedijalnog sadržaja.

Novim članom EU želi da sve to praktično ukine. Uredba teži da uvede red pre svega na najpopularnijim sajtovima gde se deli sadržaj, kao što su Facebook i YouTube. Trenutna situacija vam omogućava da se slobodno izražavate na portalima, a da ti portali nisu odgovorni za sadržaj koji se postavlja, jer se ne bave uređivanjem sadržaja korisničkih objava. Član 13 će to promeniti, a kada velike kompanije postanu odgovorne i predmet tužbe, igra će se umnogome promeniti – na štetu korisnika.

Čini se da EU želi da natera velike igrače da uvedu autocenzuru i kontrolu sadržaja, jer će po novim pravilima oni biti odgovorni ukoliko neki korisnik stavi fotku skinutu s neta, citira neko autorsko delo ili iskoristi video na koji nema pravo. U tom slučaju, vlasnici autorskih prava moći će da tuže YouTube, Facebook, Reddit i svaki portal koji objavi bilo šta što nije u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Kako bi to izgledalo u praksi? Zamislite da želite da prokomentarišete možda baš ovaj tekst nekim meme-om kao što je Grumpy Cat. Samozadovoljno pošaljete komentar, spremni za čitanje daljih komentara i za samo par sati vaš post biće objavljen nakon provera – ili će biti blokiran jer slika koju ste poslali nije u vašem vlasništvu. Jedno od kompromisnih rešenja bilo bi da velike kompanije naprave neki (polu)uspešan filter koji će kontrolisati sve što se objavi. Takav sistem bio bi automatizovan, što znači da će u velikom broju slučajeva neki robot odlučivati da li je vaš post podoban za objavu. Time se otvara ogromna mogućnost za grešku i zloupotrebu.

Problemi okom stručnjaka

Kritičari člana 13 novog zakona smatraju da je uvođenjem filtera kreativnost i sloboda izražavanja na Internetu ugrožena. Meme-ovi, parodije i citati više neće moći da se objavljuju jer će ih algoritmi prepoznavati kao kršenje autorskih prava. Jasno je i da sistem neće moći da shvati kontekst sadržaja – šta ako neko objavi video gde osoba nosi majicu sa slikom albuma nekog benda? Algoritam bi u tom slučaju blokirao video zbog „kršenja autorskih prava“. Poseban problem predstavljaju i prenosi na Internetu – kako će se obezbediti zaštita u realnom vremenu?

Više od 70 uglednih stručnjaka uputilo je oštre kritike u otvorenom pismu, a s njima se slaže i Julia Reda, poslanica Evropskog parlamenta, kritikujući ogromne šanse za zloupotrebu, cenzuru i prostu grešku u ocenjivanju šta blokirati a šta ne. Ona je na svom sajtu objasnila ovaj fenomen kao „ubicu startapa“. Reč je o tome što će filteri biti toliko kompleksni da će moći da ih razviju samo veliki tehnološki giganti. Male kompanije i startapovi neće moći da priušte sebi samostalno kreiranje filtera. Sloboda govora biće skupa, dok će (auto)cenzura zavladati Internetom.

Mnogi traže da se ovaj član ukloni, a njegova sudbina zavisi od glasanja Evropskog parlamenta planiranog za jul. Većina parlamentaraca je deo starije generacije, koja se i ne razume previše u Internet komunikaciju. Vreme je za proteste!

SLEDEĆI TEKST U PC #256
preview
BIZIT marketing seminar
Marijana Pečić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter