GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #256 > PC.Biz
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Schneider: Ključna reč kontrola
Schneider Electric je kod nas prisutan u mnogim oblastima, a lider je na tržištu pametnih kuća, Interneta stvari i energetske efikasnosti. Oslanjajući se na široko prihvaćeni KNX standard, Schneider korisniku pruža priliku da izabere opremu iz široke palete, da je poveže na optimalan način i da tako nastalim okruženjem efikasno upravlja
- PC #256 (Jul/Avgust 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Schneider: Ključna reč kontrola

image

Kada kupujete neki konkretan uređaj, razmatrate njegove karakteristike, pouzdanost i upotrebljivost, pa odluku nije teško doneti. Kada osmišljavate pametni dom, stvari su mnogo komplikovanije: u dužem periodu ćete kupovati razne uređaje koji treba da budu uklopljeni u celinu. Najjednostavnije je ako se odlučite za jednog proizvođača, ali je takvo rešenje nefleksibilno i na duži rok se može pokazati neodrživim. A ako nabavljate proizvode raznih firmi, fleksibilnost je velika ali se neminovno postavlja pitanje kako će ti raznorodni uređaji međusobno sarađivati.

Kada se radi o mladoj oblasti kao što je Internet stvari, problem je mnogo veći pošto proizvodi nastaju i nestaju s tržišta, pa posle značajnih investicija možete da se nađete u tehnološkom ćorsokaku. Zato je važno opredeliti se za rešenja koja slede čvrsto definisan i široko prihvaćen standard, a takvih standarda u smart home segmentu baš i nema mnogo. Jedan od najznačajnijih je KNX, standard definisan još 1990. godine od strane 15 poznatih evropskih proizvođača elektronske i industrijske opreme, koji su osnovali KNX Association.

Šta može KNX

image

KNX je definisan u cilju povezivanja smart home uređaja kablovima (ukrštene parice ili električni kablovi), radio vezom, IR komunikacijom ili na druge načine. On se zasniva na tri prethodno postojeća standarda: European Home Systems Protocol (EHS), BatiBUS i European Installation Bus (EIB). U KNX asocijaciji trenutno ima preko 400 članova koji na tržištu nude nekih 7000 proizvoda. Još je značajnije što je ova asocijacija prepoznala važnost licenciranih partnera i instalatera, pa trenutno ima preko 70.000 KNX partnera u 190 država, kao i 400 trening centara u kojima se projektanti i instalateri obučavaju. KNX baza u našoj zemlji je snažna, u mnogome zahvaljujući kompaniji Schneider Electric, pa je kupac siguran da neće biti ostavljen na cedilu – čak i ako niste zadovoljni saradnjom s nekim instalaterom, posao uvek možete poveriti nekom drugom, ko će ga završiti na način koji vam više odgovara.

U najjednostavnijem slučaju, kada gradite ili rekonstruišete stambeni odnosno poslovni prostor, dobro je provući odgovarajuće kablove i tako imati na svim bitnim tačkama pristup KNX magistrali. To znači da, recimo, prekidači neće direktno prekidati napajanje sijalica, već će prenositi vaše naredbe kontroleru rasvete, koji će onda uključivati ili dimovati svetla prema zadatom programu. Bilo koji prekidač može da upravlja bilo kojim uređajem, a ako upravljanje kombinujete s energetskom efikasnošću, na istoj tački možete da upravljate temperaturom u svakoj od prostorija. Možete formulisati i scenarije na osnovu kojih će se pojedini delovi prostora hladiti ili grejati samo kad za tim ima potrebe, a istovremeno i obezbediti da ta satnica ne bude fiksna, već da se menja u skladu s realnim korišćenjem prostora.

Svako ko je pokušavao da na razne uređaje stavi kontrolere koji ih uključuju ili isključuju u skladu s nekim pravilima biće oduševljen kada vidi koliko je sve to jednostavnije u namenski projektovanom sistemu. Na tu fleksibilnost dodaje se mogućnost daljinske kontrole, pošto se KNX sistem povezuje na lokalnu Ethernet ili Wi-Fi mrežu, a preko nje i na Internet, pa je nadzor i kontrola moguća s bilo kog mobilnog uređaja. Što je najlepše, sistem je skalabilan i vremenom se širi ne samo zbog rasta vaših potreba, već i zbog pojave novih uređaja o kojima niko nije ni razmišljao kada je magistrala instalirana. Standard garantuje da će se svi ti budući uređaji savršeno uklopiti u KNX svet.

Schneider Electric i KNX

image

Schneider Electric je razvio široku mrežu saradnika i partnera koji su u potpunosti spremni za sve izazove instalacije KNX kompatibilne opreme. Podržavajući ih kroz proces projektovanja, instalacije i testiranja, Schneider Electric obezbeđuje da projekti ove vrste budu završeni efikasno i kvalitetno, prema očekivanjima korisnika.

KNX eksperti će vam pre svega pomoći da odlučite šta ćete instalirati, ali i predložiti fleksibilnost radi kasnijeg širenja sistema. Recimo, ako u prvom trenutku ne želite da na prozore instalirate automatski kontrolisane roletne, možete ipak dovesti do odgovarajućih pozicija napajanje i KNX magistralu, kako bi kasnija instalacija ovog korisnog dodatka bila jednostavnija. A dobro je i da magistrala izađe izvan granice vašeg doma, radi eventualne kontrole atmosferskih uslova, video-nadzora i mnogih drugih funkcija. Minimalne investicije u doba instalacije obezbeđuju kasnije lako širenje bez instalaterskih radova i dodatnih troškova.

Schneider Electric veoma ozbiljno shvata pitanja energetske efikasnosti, pa će KNX sistemi omogućiti da primenite sve potencijale toplotne pumpe ili klima uređaja. Njihova kontrola je od ključnog značaja za uštedu energije, a samim tim i za smanjenje troškova poslovanja ili stanovanja. Razni ECO režimi koje sva oprema podržava usklađeni su s korisnikovim potrebama, a scheduler/calendar funkcionalnosti su ključne za kvalitetnu klimatizaciju.

image

Video-nadzor korišćenjem IP kamera se savršeno uklapa u KNX Home Automation okruženje, a komunikacija s njima moguća je kako iz štićenog prostora tako i daljinski, kada niste kod kuće. Tada se oslanjate na mobilne aplikacije koje su instalirane na vašem smartfonu, tabletu ili notebook računaru. Na nadzor se naslanjaju i drugi sigurnosni proizvodi, a pre svega alarm povezan na odgovarajući sistem uzbunjivanja. Ukratko, KNX Home Automation je ključ koji će vaš stan ili kuću učiniti komfornijom, bezbednijom i energetski efikasnijom.


www.schneider-electric.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter