GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #257 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
WWDC 2018: Striktno softver
Branko Nikitović, Srđan Marković
Apple svakog leta organizuje svetsku konferenciju za programere. Primarni utisak iz San Hosea je evolucija, bez revolucije - glavna tema bile su nove verzije operativnih sistema i njihove mogućnosti, koje ne donose mnogo radikalnih promena
- PC #257 (Septembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

WWDC 2018: Striktno softver

image
Programeri u centru pažnje

Kao i prošle godine, konferencija je održana početkom juna u simpatičnom gradu San Hozeu, u McEnery konferencijskom centru. Iako je većina Apple korisnika primarno fokusirana na otvaranje ovakvih događaja, preko šest hiljada posetilaca nije došlo samo zbog uvodnih govora, već zbog izuzetnih predavanja i praktičnih radova, „laboratorija“ koje programere uvode duboko u pojedine teme. Uz to, svake večeri održavane su zabave i drugi događaji na kojima je bilo moguće upoznati se sa ostalim posetiocima.

Poseban kvalitet ovom događaju daje prisustvo iskusnih inženjera iz kompanije Apple, neretko čak i onih koji vode razvoj pojedinih segmenata softvera, a koje je praktično nemoguće kontaktirati bilo gde drugde. S njima se može porazgovarati i upitati za rešenja problema koja niste mogli da pronađete. Mi ćemo se fokusirati na keynote segment, kao i na novosti u operativnim sistemima koje najavljuje.

iOS 12

Novi operativni sistem radiće na svakom uređaju na kome radi i iOS 11, što je zaista dobra vest, jer ne isključuje starije modele iz update procesa. iOS 12 će, pre svega, doneti unapređenje performansi. Otvaranje aplikacija, recimo, trebalo bi da se dešava duplo brže. Ovo je dobrodošlo svakom korisniku umornom od veoma lepih animacija, interesantnih za gledanje prvih par puta, koje posle samo donose nestrpljenje i nervozu jer ne mogu da se isključe.

image
Apple građevina kroz proširenu realnost

Augmented Reality postaje sve značajnija stvar, ali je problem u tome što ga svako radi na neki svoj način. Apple je predstavio svoj format za AR softver – .usdz (Universal Scene Description). To je otvoreni format, optimizovan za deljenje informacija o scenama. Na samoj sceni, CTO kompanije Adobe je najavio podršku za .usdz u Creative Cloud-u, uz komentar da ćemo dobiti ništa manje nego „Šta vidite, to i dobijate“ (WYSIWYG) način rada. Druga značajna AR novost je uvođenje interakcije više uređaja koji imaju svoj „pogled“ na istu fizičku i AR scenu, omogućavajući potpunu interakciju korisnika.

Naravno, sve je bilo začinjeno izvanrednim demonstracijama, od kojih su se izdvojile dve: iznenađujuće precizno merenje dimenzija objekata u 3D prostoru, kao i Lego objekat koji je postao „živa pozornica“ za interaktivnu igru dva igrača. Jedva čekamo da ovako nešto isprobamo.

image

Siri je sve više pod udarom kritika da ozbiljno zaostaje za konkurentima iz Google-a i Amazon-a, pa je bilo neophodno unaprediti je. Izgleda da još nije dostigla njihov nivo, ali su barem omogućene veze sa aplikacijama kroz fraze, tj. govorne komande, koje možete da dodate sami (smart shortcuts). Veliku snagu ovom mehanizmu daje mogućnost vezivanja višestrukih akcija za jednu komandu. Siri vas može podsetiti na nečiji rođendan, ali je očigledno da do prave govorne interakcije predstoji još dug put, mada se njime ipak brzo putuje.

Do not disturb je unapređen i dobio je jednu važnu, mada paradoksalnu ulogu – Apple želi da smanji zavisnost svojih korisnika od pametnih telefona. Sada se zove Screen Time i može isključiti ekranske notifikacije dok je uređaj zaključan, recimo preko noći ili tokom nekih događaja. Možete da vidite izveštaj koji govori koliko je vremena potrošeno na pojedine aplikacije, a moguće je postaviti i ograničenja, da biste sprečili sebe u gubljenju vremena. Prava stvar za roditelje tinejdžera, ako uopšte imaju pristup telefonima svoje dece – uz uključen Family Sharing možete videti njihove izveštaje, ali im i postaviti razne parametre korišćenja. Klinci će, doduše, moći da vas pitaju za ekstenziju.

image
Ograničenja koja namećemo sami sebi

Animoji su unapređeni i deluju kao novi korak u pokušaju zadržavanja mlađe populacije na sopstvenoj komunikacionoj platformi, koja je po mogućnostima još uvek relativno slaba u odnosu na sisteme kao što su WhatsApp i Snapchat. Sada ih ima više, detektuje se isplažen jezik, a mogu se napraviti i novi, na osnovu lica korisnika. FaceTime je, s druge strane, dobio veoma značajno unapređenje – biće moguće komunicirati u grupnom video-pozivu sa do 32 korisnika. To je već nešto značajno.

Unapređenja ima još, ali ćemo pomenuti samo još dugo očekivani pomak u ekstremno ograničenom CarPlay sistemu, koji je mnogo obećavao ali slabo šta ispunio, a koji svaki vozač želi – mogućnost da nezavisni proizvođači mapa (khm... Google) integrišu svoje aplikacije.

macOS Mojave

Bilo je dosta priče o spajanju macOS-a i iOS-a. Prema najavama, dva operativna sistema će ostati jasno odeljena, ali će 2019. programeri dobiti pristup novim alatima koji će omogućiti da se aplikacije sa iOS-a lako portuju na macOS. Ako se najava realizuje, ovo će biti veliki pomak u upotrebi i razvoju aplikacija za Apple platforme.

Novi operativni sistem donosi raznovrsne promene. Jedna od njih je Dark Mode, koji nas malo ozbiljnije (da ne kažemo – starije) vraća u prošlost – prikaz postaje crno-beli, s tamnim tonovima, što je dobrodošlo korisnicima koji rade u zamračenim prostorima ili ne žele da bude nekog pored sebe tokom noćnog rada.

Desktop Stacks su dobrodošli svakome ko drži mnogo ikona na desktop-u, jer omogućavaju njihovu lakšu organizaciju kroz grupisanje po tipu ili datumu, a onda im lako pristupate, kao da su u folderu. Za svakog ko ima kancelarijski posao biće od velike koristi upotreba iPhone-a kao skenera odnosno fotoaparata, sa kontrolom sa samog Macintosh-a i snimanjem dobijenog fajla kao finalnog dokumenta.

U svetlu sve većih problema sa privatnošću i čuvanjem informacija smeštenih na našim elektronskim uređajima, uvode se nove kontrole za upotrebu kamere i mikrofona, praćenje putem kolačića i deljenje konfiguracije. Cilj je da se ograniči fingerprinting, tj. prepoznavanje konkretnog uređaja.

watchOS 5

image

Apple Watch je najprodavaniji pametni sat na tržištu. Funkcije vezane za sport i fitnes svakako su među najkorišćenijima, pa će mnogi pozdraviti uvođenje sistema Competitions, koji omogućava da više korisnika organizuju takmičenje u nekom sportu, s odgovarajućim notifikacijama i bedževima. Sat sada može samostalno da primeti da ste počeli trening, a dodati sportovi su hajking i joga. Podržana su unapređenja za Siri, od kojih je najvažnije da je sada dovoljno prineti sat ustima (iz opuštenog položaja ruke) i on će shvatiti da zadajete novu komandu i bez uobičajenog Hey Siri.

Zgodna funkcija je Walkie Talkie, koja šalje kratke govorne poruke drugom korisniku preko mobilne ili WiFi mreže. Ovo je verovatno najjednostavnija aplikacija ikada viđena – maltene jedina komanda koju ima je (kada izaberete sagovornika) veliko žuto dugme s natpisom Talk. „Maltene“, jer je tu i mali zvučnik za mute-ovanje.

Manje unapređenje „zaslužio“ je i operativni sistem Apple TV 4K, koji dobija Dolby Atmos surround podršku, mada je pitanje koliki broj korisnika će od toga videti korist. Najavljena su partnerstva sa velikim kablovskim operaterima u domenu upravljanja kanalima i eliminacije logina, ali je to namenjeno samo za korisnike u SAD. Želeli smo više...

Ovogodišnji događaj nije ostavio ni blizu tako jak utisak kao prošlogodišnji. Jasno je da je konferencija primarno fokusirana na softver, ali smo se nadali i novostima koje mogu da se opipaju, koje su prošle godine bile brojne. Od kompanije kao što je Apple, vredne bilion dolara, to smo i očekivali. Nažalost, sve je očigledno ostavljeno za jesen, pa nam preostaje samo da tadašnju konferenciju strpljivo sačekamo i vidimo da li će nas Apple, kao i toliko puta ranije, oduševiti nekim novim hardverom.

SLEDEĆI TEKST U PC #257
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter