GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
U Windows ritmu
Voja Gašić
Microsoft nas je već navikao na sezonska osvežavanja Windows-a 10, pa nas šesto, izmenjeno i dopunjeno izdanje očekuje od oktobra. Redstone 5, kako je glasilo kodno ime ove verzije, u najavama konačnog izdanja je preimenovano u Windows 10's October 2018 Update
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

U Windows ritmu

image

Dopadalo vam se ili ne, Windows se polako, ali sve jače vezuje za cloud, a većina novih funkcionalnosti zavisi od onoga što se naziva Microsoft ID. Poput Gmail naloga, on je „ulaznica“ za korišćenje većine novih opcija. Sve što prihvatite i koristite, dakle, seli se ka korišćenju servisa u oblacima kojima je Microsoft očigledno sve više naklonjen. Za to postoji niz razloga i većina će biti pomenuta na predstojećem BIZIT-u, a ovde pominjemo samo najbitnije.

Najpre, čuvanje „svega“ u oblaku je daleko sigurnije. Zatim, korisnici sve češće rade na raznovrsnim uređajima i menjaju ih „u hodu“, pa nije zgodno da bilo kakvi podaci ili dokumenti ostaju zarobljeni na samo jednom uređaju. Nije tajna ni da su ti razni uređaji sve češće Android, iOS ili čak neki sasvim treći, pa je čak i sam Satya Nadela najavio da se Microsoft sprema za „svet posle Windows-a“. I najzad, čak i PC Press obožava pretplatnike kao sigurnu publiku i izvor prihoda. Tako se i Microsoft okreće tom modelu poslovanja, što možemo primetiti po forsiranju, ali i pristojnom uspehu 365 koncepta koji se kao servis nudi na svim platformama i uređajima, počevši od Office 365 sistema, preko Dynamics 365 poslovnog okruženja i servisa, a Azure nam tek otkriva svoje moći u IoT, BigData, ML, AI oblastima.

Zapravo, ne bi nas čudilo da i Windows jednog dana osvane kao pretplatnički cloud servis – veoma moćan ako pristanete da ga koristite pod uslovima koje diktira Microsoft i potpuno bezvredan ako ga odsečete od ostatka digitalnog sveta i zarobite lokalnim nalozima. Dobro, možda će i tako poslužiti gejmerima kojima je potreban samo dobar core i DirectX... pod uslovom da se izoluju i odreknu se online igara. No, da vidimo kako sve to novo, što donosi 1809, izgleda u praksi...

Hrabro u oblake

image

Da Windows uči od ostalih sistema i postaje sve mobilniji, svedoči pojava SwiftKey ekranske tastature sa svim pogodnostima koje ova tehnika omogućava. Tu je brzo pisanje prevlačenjem prsta, ali i sugestije za reči i fraze. Lepo je što se Microsoft potrudio oko ove alatke koju stariji korisnici neće ni primetiti (jer šta će im ekran osetljiv na dodir), ali je vrlo obzirno prema mlađim generacijama koje više neće morati da se zlopate koristeći tastaturu i miša.

I Windows pati od geo-blok ograničenja, pa ćete novu tastaturu primetiti samo u engleskom i još nekim jezicima. Srpska ekranska tastatura još uvek ne podržava SwiftKey mogućnosti, kao ni unos teksta glasom, ali ćete pored ikone za podešavanje, i pre jezičkih sugestija, sigurno primetiti novu ikonu za clipboard koja vodi ka novom, višestrukom i na oblaku baziranom clipboard-u.

Uobičajeno kopiranje i nalepljivanje je postalo pravi monstrum, a do višestrukog klipborda možete da dođete i prečicom WinTaster+V. Da ne bi uplašio konzervativnije korisnike, Microsoft nije automatski omogućio novi clipboard, pa će vam prvi pritisak na ova dva tastera ponuditi opciju da aktivirate Clipboard History u kome će Windows pamtiti više kopiranih stavki. Napredak je ogroman, jer do sada zapravo nismo znali šta se trenutno nalazi u clipboard-u – moglo je da bude parče teksta, ali i URL, slika, fajl ili ceo folder...

Horor u najavi...

image

Aktiviranje ove opcije i pritisak na ove tastere će vam omogućiti da izaberete šta ćete nalepiti od nekoliko stavki koje ste u međuvremenu kopirali. Zapamtite podešavanja u kojima ste aktivirali višestruki clipboard, jer ćete tu moći i da ga deaktivirate ako vam se ova opcija ne dopada, pa i obrisati sve iz istorije kopiranja. Iako pojedinačne stavke možete da brišete i iz pregleda clipboard-a (pomenuta prečica WinTaster+V) ili korisne isečke pinujete jer ih često nalepljujete, povremeno temeljno pražnjenje će biti korisno da ne biste završili u hororu tipa „Znam šta si radio prošlog leta“.

Zašto? Jednostavno zato što Windows ove isečke čuva u oblaku. To nas dovodi do sledeće opcije koja omogućava da se isečci prenose i dostupni su na svim uređajima koje koristimo. To je svojevrsna nadgradnja opcije „nastavi na drugom uređaju“ koja je promovisana s Office 365 konceptom u kome zaista možete da nastavite rad na dokumentu tačno na istom mestu čak i kad promenite računar ili Android ili iOS uređaj nakome ga uređujete. Doduše, ni opcija Sync across devices nije omogućena u startu – a naša preporuka je da je ne aktivirate ako niste potpuno svesni šta radite i zbog čega vam je potrebna.

Sve ovo funkcioniše uz pretpostavku da koristite Microsoft ID na svim uređajima, pa vam Microsoft ID toplo preporučujemo, jer svašta novo od Microsoft-a nećete moći ni da probate ukoliko ga ne koristite. Uostalom, ni Android uređaje ne možete da koristite ako niste online i ako se se ne „potpišete“ na Google. Možda i možete, ali to zaista nema mnogo smisla. Jabuku i njen ekosistem bolje da i ne pominjemo...

Kako sam isekao Voju Žanetića

image

Ukratko ćemo vam prepričati stvaranje istoimenog, nikad objavljenog Instagram Story-ja u kome smo s naše Web stranice PCPress.rs isekli lik Voje Žanetića, oduševljavali se kako se isečak pojavljuje u clipboard-u, prenoslili ga u oblake i spuštali na različite uređaje. Da ne budemo optuženi da smo ga isekli iz konteksta, na kraju smo temeljno obrisali ceo clipboard i tako ispoštovali Vojino GDPR pravo da bude digitalno zaboravljen.

Kako se dolazi do isečaka? Do alatke za isecanje se lako dolazi kombinacijom tastera WinTaster+Shift+S koja podseća na staru aplikaciju Snipping Tool. Stari Snipping Tool je i dalje prisutan (uz upozorenje da će biti izbačen), a isečak koji pravite može da bude pun ekran, tekući prozor, pravougaona forma ili slobodno iscrtana forma koja se odmah prebacuje u clipboard ili u novu Snip & Sketch aplikaciju u kojoj je možete dodatno doraditi na razne načine – označavati, docrtavati ili bojiti.

Kad završite, opcijom Snip now se slika šalje u clipboard, a istom alatkom se može napraviti i odloženi isečak ako planirate da za 3 ili 10 sekundi zabeležite akciju za koju su vam potrebne obe ruke.

Mimo oblaka

Nije sve u integraciji s oblakom, Windows 10’s October 2018 Update sadrži brojna druga poboljšanja, što ćete primetiti već u doslednijem Fluent dizajnu, poboljšanom Search mehanizmu koji prikazuje dosta srodnih i kategorizovanih rezultata. Na primer, ako kucate word, prikazaće vam sve verzije programa koje ste instalirali ili koje preporučuju da instalirate, poslednje dokumente na kojima ste radili, te predloge za Web pretragu.

Najavljivana opcija Sets u kojoj se u jednom prozoru prikazuju raznorodne aplikacije je trenutno odbačena – kao deo velikog insajderskog tima, i ja sam smatrao da ne treba da bude uvrštena u ovaj update. Ne zato što ideja nije dobra, već zato što nije dovoljno razrađena. Naime, možda je zgodno da u jednom prozoru imate Word dokument, sve Excel tabele koje su vezane za taj dokument i Web strane koje ste koristili da biste istražili to što istražujete, ali tabovi se otvaraju u tekućem prozoru, pa lako napravite papazjaniju od sadržaja koji uopšte nije srodan ni po kom kriterijumu. A u gomili takvih frankeštajn-prozora postaje teško naći nešto što već imate (negde) otvoreno.

Nastavljeno je doterivanje per application sistema, pa je sve više stavki moguće podesiti i predefinisati prema potrebama pojedinačnih aplikacija (zvuk, sliku, korišćeni hardver). I komunikacija s hardverom je sve bolja, pa će vas Windows sada obavestiti i o stanju baterije u priključenom Bluetooth uređaju. Testeri iz boljestojećih sredina uveliko hvale i detekciju i samopodešavanje HDR displeja i Mixed Reality sprava ali takve stvari, na žalost, nismo mogli da probamo.

Već koliko sutra pisaću Deda Mrazu da za Novu godinu želim barem dva povelika 4K HDR displeja, kako bih spremno dočekao prolećnu verziju Windows-a. Jer ako želimo da opstanemo u digitalnom svetu, moramo instalirati, upoznavati i koristiti novi Windows i njegove nove mogućnosti. I kao što neko pametan reče „ne kukajte za starim – kad izađe nova verzija, ostavite sve na difoltu i navikavajte se“.


Microsoft.com

SLEDEĆI TEKST U PC #258
preview
Mate RS: Huawei za Instagram
Voja Gašić


Pulse konferencija

Idea Online

Weekend Media


PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter