GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Motorola Z3: Treći nastavak sjajne priče
Filip Majkić
Motorola je pronašla dobitnu kombinaciju, a s njom i svoj identitet koga se čvrsto drži, što je retkost u današnjim vremenima. Do nas je stigao Moto Z3 Play, sam vrh Motorola ponude na evropskom tržištu
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Motorola Z3: Treći nastavak sjajne priče

image

Vizuelni identitet prava je retkost u današnje vreme kada svi žele da iskopiraju najveće i najuspešnije. Motorola je ostala verna sebi i svojoj izvedbi koje se drži, evo, već treću generaciju... rekli bismo, s punim pravom i s dosta razloga. Motiv više za takvo postupanje jeste i mnoštvo Motorola modova koji su kompatibilni sa svim generacijama Moto Z telefona, dakle i s trećom.

Z3 Play biće najsnažniji telefon u ponudi kompanije Motorola na evropskom tržištu, ali on sam nije predviđen da bude top-model, pa mu ni cena nije takva – neočekivano je povoljna. Smartfon predstavlja odlično osmišljenu celinu s bogatim propratnim paketom i karakteristikama kojih se zaista ne bi postideli ni najbolji modeli današnjice.

Rad u beskraj

image

Na prvi pogled jasno je da je Moto Z3 Play drugačiji od konkurenata. U pakovanju, pored slušalica, USB-C kabla s brzim punjačem zahvaljujući kome ćete bateriju veoma brzo dopuniti, te USB-C-3,5-mm konvertora, zatičemo Battery Mod! Reč je o dodatku koji se veoma lako montira na „leđa“ telefona, donoseći mu dodatnih 2200 mAh kapaciteta. Zajedno sa 3000 mAh samog telefona, to je 5200 mAh, što nećete moći da potrošite danima, čak i ako ste zahtevniji korisnik.

Sve što je potrebno jeste da spojite dodatak na poleđinu i magnetni konektor će pričvrstiti mod. Ne morate se brinuti o podešavanjima, sve se automatski prepoznaje i sistem počinje da koristi dodatnu bateriju, koja će podrazumevano dopunjavati glavnu bateriju telefona, tako da ona uvek bude maksimalno dopunjena za slučaj kada želite da skinete mod, ostavite ga kod kuće i koristite samo telefon.

Srećna okolnost jeste to što je telefon izuzetno tanak, pa dodavanje baterije neće predstavljati veliki problem. Moto Z3 Play sa svojih 6,8 milimetara predstavlja jedan od najtanjih i najelegantnijih telefona na tržištu, a istovremeno i jedan od lepših, budući da je u njegovoj izradi korišćena Corning Gorilla Glass 3 zaštita u kombinaciji sa aluminijumom serije 6000. Telefon je u visokoj meri otporan na sve vidove oštećenja, kako mehaničkih, tako i usled prskanja ili prljanja. Zanimljivo je da se, uprkos maloj debljini, našlo mesta za bočno pozicionirani skener otiska prsta.

Ispod i iznad ekrana snalaze se zaobljene ivice koje će momentalno odati Motorolin šmek, dok je sam ekran prava poslastica za korišćenje – reč je o AMOLED ekranu besprekornog prikaza! S rezolucijom 2160×1080 piksela i dijagonalom 6,01 inča, Moto Z3 Play će zadovoljiti i najprobirljivije među nama. Podsećamo, reč je o telefonu koji košta svega 49.990 dinara pa je prisustvo odličnog ekrana i dugotrajne baterije značajnije.

Pouzdan hardver i kamere

image
Tabela karakteristika

Moto Z3 Play bazira se na Snapdragon 636 čipsetu, što znači da ima osmojezgarni procesor koji radi na taktovima do 1,8 GHz, sa Adreno 509 grafikom. U stanju je da izađe na kraj i sa zahtevnijim aplikacijama, i bez problema će rezultovati fluidnim i komfornim osećajem u realnom korišćenju. Da sve bude još bolje, koristi se 4 GB RAM-a, kao i 64 GB skladišnog prostora. Ukoliko se odlučite da ne koristite oba SIM slota, u hibridni slot možete staviti microSD karticu, povećavši tako skladišni prostor za čak 512 GB.

Moto Z3 Play koristi dve kamere na poleđini. Rezolucije senzora su 12 i 5 Mp, sa otvorima blendi od f/1,7 i f/2,2. Glavni, veći senzor ima podršku za Dual Pixel autofokus i rezultuje odličnim snimcima, dok pomoćni senzor pomaže prilikom kreiranja efekta dubine. Prednja kamera rezolucije 8 Mp takođe odlično obavlja posao i rezultuje veoma kvalitetnim selfijima. Naročito bismo pohvalili kolorit fotografija, a i detaljnost je na visokom nivou. Tu je i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji, kao i 1080p videa u 60 fps.

Čist Android, molim!

image

Motorola ima veliki adut naspram mnogih drugih telefona koji stižu sa Dalekog istoka sa svojim rešenjima korisničkog interfejsa. Ne zahteva nikakvo posebno prilagođavanje, nema kičastih, šarenih ikona, čudnog rasporeda softverskih stavki i slično. Po starom dobrom običaju, Motorola svoje telefone isporučuje sa čistim Android-om – ovog puta, Android 8.1 Oreo, za koji je potvrđeno da će brzo biti nadograđen na Android 9 Pie. Sistem radi odlično i karakteriše ga responsivnost i fluidnosti.

Dodatnu vrednost Motorolinim telefonima donose i Moto gestovi, tj. Moto Actions. Moto Z3 Play se može koristiti tako što se prodrma rotirajućim pokretom da se aktivira kamera ili pređe sa prednje na zadnju kameru i obrnuto, okrene na ekran da bi se odbio poziv ili podigne telefon da bi prestao da zvoni i slično. Na taj način, Motorola je pametno implementirala mnoštvo mogućnosti kojima nadograđuje sistem, ne prisiljavajući korisnika ni u jednom trenutku da koristi te opcije, jer ih po potrebi može (de)aktivirati.

Suma veća od sabiraka

Pred nama je istinski telefon srednje klase, obogaćen mogućnostima i karakteristikama koje su uglavnom rezervisane za najvišu kategoriju. S jedne strane imamo besprekoran AMOLED ekran, a s druge, veoma veliku bateriju koja omogućava višednevnu autonomiju, kao i brzo punjenje i čist Android sistem. To je drugačiji pristup od mnogih rivala koji u ovoj kategoriji pokušavaju uglavnom s „naduvavanjem“ specifikacija, zaboravljajući nekada koliko korisničkom iskustvu zapravo znače određeni elementi kojih se ne setimo uvek, ali koji i te kako oblikuju naš utisak.

Motorola je upravo napravila pun pogodak! Nudi telefon koji praktično nema slabih strana niti izrazitih mana. Za 49.999 dinara dobija se lepo zaokružen uređaj, koji se po hardverskim performansama svrstava u srednju klasu, ali po korisničkom ugođaju može da parira i modelima najviše kategorije. Možete da ga nadogradite originalnim modovima koji će doneti nove funkcionalnosti, poput projektora, vrlo kvalitetnog zvučnika, dodatne kamere i slično. Po faktoru ukupnog zadovoljstva Motorola Moto Z3 Play je visoko plasirana, pa predstavlja pametan i racionalan izbor.


motorola.com/rs/sr/home

SLEDEĆI TEKST U PC #258
preview
BioSens: Digitalna poljoprivredaNordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter