GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
BioSens: Digitalna poljoprivreda
Institut BioSens razvija sve ono što informaciono-komunikacione tehnologije mogu da ponude u oblasti poljoprivrede. Bave se razvojem novih tehnologija i rešenja u oblasti nano i mikro elektronike, obrade signala, veštačke inteligencije i obrade velikih podataka, robotike i satelitskog nadgledanja useva
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

BioSens: Digitalna poljoprivreda

image

Iako trenutno donosi snažan priliv kapitala na evropsko tržište koji se meri milijardama evra na godišnjem nivou, digitalizacija se odvija sporije od očekivanog. Takav tempo preskupo nas košta: procenjuje se da iz tog razloga Evropa na godišnjem nivou gubi čitavih 600 milijardi evra. Jedan od sektora u kojem je ovo, nažalost, posebno tačno, jeste poljoprivreda i to u trenutku kada se nalazi pred istorijskim izazovima.

U toku samo jednog veka, svetska populacija porasla je s jedne na sedam milijardi ljudi. Da bismo obezbedili dovoljno hrane za sve stanovnike naše planete, do 2050. godine, moraćemo da uvećamo proizvodnju hrane i sirovina za 70 odsto. Novih obradivih površina gotovo da više nema. U drugoj polovini prošlog veka, usled široke upotrebe mehanizacije i agrohemije, kao i metoda genetskog inženjeringa, prinos po obradivom hektaru porastao je nekoliko puta. Međutim, s rastućom populacijom i zahtevima koji se postavljaju u pogledu ne samo količine već i kvaliteta hrane, to nije dovoljno.

Za efikasniju poljoprivredu

image

Jedino rešenje za izazove pred kojima smo se našli jeste da uzgajamo useve na pametan i precizan način. IT sektor u ovom trenutku dovoljno je zreo da učini poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom. U ovom trenutku, Institut BioSens razvija sve ono što informaciono-komunikacione tehnologije mogu da ponude u oblasti poljoprivrede. Pod tim podrazumevamo razvijanje novih tehnologija i rešenja u oblasti nano i mikro elektronike, obrade signala, veštačke inteligencije i obrade velikih podataka, robotike i satelitskog nadgledanja useva.

Kada su naši istraživači počeli da se bave ovom temom pre otprilike 12 godina, precizna poljoprivreda i primena informacionih tehnologija u poljoprovredi smatrale su se dobrom idejom. I u tu ideju čvrsto smo verovali. Verovali smo da je moguće spojiti naizgled nespojivo: informatički sektor i poljoprivrednu proizvodnju.

Precizna poljoprivreda postala je globalna tema oko koje se okuplja veliki broj istraživača i inženjera. Stvari se u ovoj oblasti odvijaju neverovatnom brzinom, ritmom koji je teško, ali ne i nemoguće pratiti. Institut BioSens je uvideo potencijal koji ova sfera donosi, ne samo za naučni razvoj Instituta već i samog društva.

image

Pre nešto više od godinu dana, Evropska komisija rangirala je Institut BioSens kao najbolji u oštroj konkurenciji od čak 180 evropskih institucija, i u okviru projekta ANTARES odobrila grant od 28 miliona evra. Institut BioSens je na taj način postao evropski centar izvrsnosti za razvijanje naprednih tehnologija u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

Istrčati maraton

Digitalizacija poljoprivrede je velika šansa za Srbiju i region, iz razloga što se naša privreda u velikoj meri oslanja na poljoprivrednu proizvodnju. Od velike je važnosti uhvatiti korak s novim trendovima, jer se u ovom trenutku kroji budućnost za narednih 50-60 godina: perjanice nove industrijske, ali isto tako i poljoprivredne revolucije obezbediće sebi vodeću ulogu u privrednom i ekonomskom razvoju u narednih pola veka. Ukoliko propustimo svoju šansu sada, teško ćemo ravnopravno „istrčati maraton“ s drugim igračima koji su na vreme uvideli potencijal digitalnih tehnologija.

Svedoci smo četvrte industrijske revolucije i velikog proboja računara, senzora i pametnih uređaja u svakodnevni život, ali na prvi pogled nije jednostavno uočiti da sve ove tehnologije nalaze široku upotrebu u poljoprivredi. Elektromagnetne sonde daju nam nove informacije o zemljištu i njegovom fizičkom svojstvu. Koristimo senzore kako bismo pratili vlažnost zemljišta i lista biljke, ali i kako bismo odredili količinu mineralnih materija. Sateliti i bespilotne letelice daju nam jedinstven i istovremeno sveobuhvatan uvid u stanje useva. Opremljeni različitim vrstama uređaja, oni generišu o usevima podatke koje samo pre 10 godina nismo mogli ni da zamislimo.

image

Primenom naprednih metoda mašinskog učenja i veštačke intelignecije, u mogućnosti smo da analiziramo ove nesagledive količine podataka i da iz njih izvučemo nova saznanja o poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju useva. Ta saznanja dalje koristimo da odgovorimo na praktična pitanja, ključna za poljoprivrednu proizvodnju. U skladu s konceptima precizne poljoprivrede moguće je dati preporuke za đubrenje, navodnjavanje i primenu pesticida na metarskom nivou, čime osiguravamo da svaka biljka dobije tretman skrojen posebno za nju, a da pritom smanjimo rizike, povećamo prinose i povrh svega uštedimo resurse, pogotovo one koji proizvođače najviše koštaju: seme, đubrivo i pesticide. Digitalizacija kontinuirano menja naše živote i navike, a svakako je jedan od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Visoko na listi prioriteta Inicijative digitalna Srbija, čiji smo član, jeste da se u Srbiji stvori takvo okruženje koje će omogućiti i ubrzati digitalizaciju različitih sfera našeg društva. Kroz svoje delovanje, Inicijativa teži da ukaže na značaj digitalizacije za celo društvo, ojača sektor formalnog i neformalnog obrazovanja u ovom domenu, ali i da modernizuje pravni okvir koji će pre svega podržati razvoj, a potom i omogućiti Srbiji da se pozicionira kao vodeća digitalna ekonomija u regionu.

Prva digitalna farma

U martu 2018. u Srbiji je otvorena prva digitalna farma, koju je osmislio Institut BioSens i realizovao u saradnji s poljoprivrednim proizvođačem Krivaja d.o.o. Digitalna farma omogućava svim poljoprivrednicima iz naše zemlje da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i radova na pripremi naredne sezone.

Digitalna farma je postavljena na proizvodnim parcelama komercijalnog proizvođača Krivaja d.o.o. u mestu Krivaja pored Bačke Topole, na kojima se u svakodnevnom radu koriste najsavremenije digitalne tehnologije: senzori, dronovi, roboti, sateliti, savremena poljoprivredna mehanizacija. Na Otvorenim danima digitalne farme, u svakoj fazi poljoprivrednih radova, posetioci imaju priliku da se uvere kako nove tehnologije čine poljoprivrednu proizvodnju efikasnijom – kako omogućavaju uštedu resursa (semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada), na koji način doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove i, konačno, kako dovode do povećanja prinosa. Na digitalnoj farmi posetioci mogu da vide i testiraju različite uređaje, sisteme i mehanizaciju za preciznu poljoprivredu i da u direktnom kontaktu s poljoprivrednicima koji već koriste najnovije tehnologije, ali i s naučnicima Instituta BioSens, saznaju više, iznesu svoje probleme i zajedno rade na iznalaženju rešenja koja će unaprediti njihovu proizvodnju.

image

Sem fizičkog dela digitalne farme, na kom su izloženi različiti savremeni uređaji, alati i mehanizacija, postoji i virtuelni deo – platforma digitalne poljoprivrede Srbije AgroSens koja omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti pomoću mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteoroloških stanica. Osnovni servisi platforme dostupni su besplatno na adresi www.AgroSens.rs, a platforma se redovno proširuje i novim servisima, kao što su usluge analize zemljišta, agronomskih saveta ili zakazivanja snimanja dronom.

Svake poslednje subote u mesecu, na Institutu BioSens poljoprivrednici imaju priliku da se besplatno obuče za rad s platformom AgroSens te da iznesu svoje želje i ideje u vezi s budućim funkcionalnostima i servisima.

Veća efikasnost poljoprivrede

Uz pomoć sonde za elektromagnetnu provodljivost zemljišta, poljoprivrednici mogu da mapiraju svoju parcelu i utvrde takozvane menadžment zone, odnosno delove parcele na kojima treba gušće ili ređe sejati i koje treba đubriti i navodnjavati nezavisno jedne od drugih. Podaci sa sonde unose se u platformu AgroSens koja izračunava parametre za kalibraciju savremene poljoprivredne mehanizacije koja se koristi za diferencijalnu setvu i za varijabilno đubrenje. Na taj način poljoprivrednici mogu da ostvare povećan prinos na parceli, uz uštedu repromaterijala.

Institut BioSens je javna naučnoistraživačka ustanova i evropski centar naučne izvrsnosti koji se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primenu u poljoprivredi. Misija Instituta BioSens je da podrži razvoj efikasne poljoprivrede u kojoj će se uz manja ulaganja i manje rizike ostvarivati veći prinosi.


biosense.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #258
preview
Roboti na njivama
Milan Živanović


BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter