GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Roboti na njivama
Milan Živanović
U bliskoj budućnosti na njivama će raditi sve više robota koji će se koristiti za žetvu i branje, suzbijanje korova, automatsko košenje, prskanje i sejanje, za fenotipizaciju, te za sortiranje i pakovanje plodova. Tako ćemo, uz manje ljudskog rada, proizvoditi više hrane
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Roboti na njivama

image
Roboti su specijalizovani za branje posebne vrste voća, povrća i žitarica, a jedan od najpopularnijih je Sweeper koji je usko specijalizovan za branje paprike

U danima kada je digitalizacija postala jedan od najkorišćenijih pojmova u javnom sektoru, zemlje s velikim poljoprivrednim potencijalom sve češće odlučuju da iskorišćavanje obradivih površina učine pametnijim, te ulože manje sredstava kako bi dobili više hrane. Tako revolucija koja je u toku donosi promene koje mogu da se uporede s trenutkom kada je mehanizacija zamenila zaprežne plugove, pa još jednom možemo da svedočimo o onome što slobodno može da se nazove epskim sudarom tradicionalnog i tehnološkog.

Tradicionalno i(li) tehnološko

Pionir na ovom polju bila je Holandija, koja je još devedesetih godina prošlog veka pokrenula program za digitalizaciju poljoprivrede, a u trenutku kada je takav potez izgledao prilično futuristički, posebno u zemlji čija glavna grana nije poljoprivreda. Uprkos sumnjama, nekih 20 godina kasnije Holandija se našla na drugom mestu po izvozu poljoprivrednih proizvoda, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju neuporedivo više obradivih površina. Upravo je ovaj potez otvorio put traktorima bez vozača, dronovima, pametnim baštama i plastenicima, pa je Holandija od ove godine započela još jedan zanimljiv projekat za preciznu obradu zemlje, koji bi trebalo da utiče na rešavanje problema s kojima se farmeri najčešće suočavaju.

image

U bliskoj budućnosti na njivama će se naći više robota, koji će zameniti ljudsku radnu snagu, a najviše kod radnji koje se ponavljaju, što bi farmerima omogućilo da se više koncentrišu na razvojne strategije za povećanje prinosa. Roboti se u poljoprivredi najčešće koriste za žetvu i branje, kontrolu korova, za automatsko košenje, prskanje i sejanje, za fenotipizaciju, te za sortiranje i pakovanje plodova.

Roboti su najzastupljeniji u žetvi i branju plodova, zbog brzine i preciznosti koja omogućava da se obradiva površina bolje iskoristi, te da ima manje gubitaka. U poslednje vreme pojavljuje se sve više robota koji su specijalizovani za branje posebne vrste voća, povrća i žitarica, a jedan od najpopularnijih je Sweeper koji se proizvodi u Evropskoj uniji i usko je specijalizovan za branje paprike. Robotski sistem za branje paprika kreiran je da uspešno prevazilazi prepreke te da određuje poziciju i zrelost ploda, u teškim uslovima koji podrazumevaju povećan broj prepreka i loše vremenske prilike. Pored toga, mehanička ruka koja služi za branje dovoljno je fleksibilna da uspešno funkcioniše u dinamičnim uslovima, a da ne ošteti plod.

Roboti farmeri

image

Druga popularna funkcija za robote-poljoprivrednike jeste kontrola korova, čije je zaštitno lice postao pametni robot kompanije Ecorobotix, koji umanjuje potrebu za herbicidima, budući da precizno i brzo obavlja mehaničko uklanjanje korova. Robot može da radi do 12 sati na dan, bez ljudske kontrole, i napaja se solarnom energijom pa nema potrebe za promenom baterija. Budući da je lagan i ima precizan sistem za navigaciju, ne ugrožava useve i ne nanosi gubitke farmerima.

Kada je reč o budućnosti robotike u poljoprivredi, nemoguće je a da se ne spomene Univerzitet u Sidneju, čiji su stručnjaci kreirali seriju robota-farmera koji bi u budućnosti mogli potpuno da promene pristup poljoprivredi.

image
Digitalizacija poljoprivrede mogla da reši problem nedostatka radne snage, koji je nastao kada se veći deo stanovništva iz ruralnih preselio u gradove

Na ovom univerzitetu već se testiraju robotske ruke koje imaju „mekan zahvat“ i koje bi uskoro mogle da se koriste za automatsko branje, te automatska ruka za precizno obrezivanje stabala, kao i RIPPA robot koji radi na solarnu energiju i može da pokrije velike površine, te precizno uklanja korov. Ovi roboti koriste skenere za precizno mapiranje, pa na taj način izbegavaju ugrožavanje sadnica i farmerima pružaju detaljne informacije o zasadima i usevima.

Eksperti tvrde da bi digitalizacija poljoprivrede mogla da reši problem nedostatka radne snage, koji je nastao kada se veći deo stanovništva iz ruralnih preselio u urbane krajeve, što je dovelo do toga da se pomeri starosna granica onih koji obrađuju zemlju, pa dobar deo njih uskoro neće biti sposoban za obavljanje teških poslova. Pored toga, roboti nisu ograničeni radnim vremenom pa mogu da rade i noću, a kao najveća prednost ističe se to što bi na njive mogli da privuku nove generacije farmera i obezbede povratak zemlji, koji je jedan od osnovnih uslova za sprečavanje nestašice hrane širom sveta.
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter