GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #258 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
mts: Optika kao kvantni skok
Dejan Ristanović
Svi ljubitelji savremenih tehnologija su ovih dana prijatno iznenađeni mts-ovom ponudom Net Optika paketa. Time i kućni korisnici dobijaju priliku da pristupaju Internetu brzinama do 1000 megabita u sekundi, uz profesionalni kvalitet i visoku pouzdanost. Kada će optika biti raspoloživa i u vašem stanu?
- PC #258 (Oktobar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

mts: Optika kao kvantni skok

image

Telekom Srbija odnosno mts ulaže značajna sredstva u modernizaciju celokupne mreže, kako bi korisnicima obezbedio visok kvalitet usluga. Uvođenje optičke mreže je u ovom trenutku najznačajnija investicija, ali se uporedo odvija i modernizacija infrastrukture, kao i uvođenje drugih tehnologija. U tom kontekstu, kako nam kažu u mts-u, treba naglasiti da je na velikom broju lokacija unapređena i modernizovana mreža, čime su stvoreni značajno bolji uslovi za korišćenje svih usluga koje mts pruža.

Ne samo u Beogradu

Ponuda Net Optika izložena je na mts sajtu, na adresi www.mts.rs/privatni/internet/kucni-internet/internet-paketi/net-optika-paketi – cene se kreću do 1799 dinara mesečno za 50/8 Mb/s do 8999 dinara za 1000/100 Mb/s, uz povoljnost da se prva dva meseca plaća samo po dinar. Zasnivanje pretplatničkog odnosa je besplatno, uz ugovornu obavezu od 2 godine, ili se plaća 6000 dinara ukoliko korisnik ne želi da se obavezuje na taj period.

Prvo pitanje koje se postavlja je gde ovaj servis može da se uvede, odnosno gde ima tehničkih uslova za uvođenje optike. Iz mts-a nam kažu da su Net Optika paketi dostupni u mestima u kojima je otpočela naredna faza modernizacije mreže, dakle u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Smederevu, Pančevu, Valjevu, Negotinu, Zrenjininu, Obrenovcu, Novom Pazaru, Kraljevu, Čačku, Boru, Vršcu i Jagodini. Do kraja ove godine predviđeno je da isti kvalitet usluga bude obezbeđen i za korisnike u Subotici, Sremskoj Mitrovici i Užicu, dok će naredne godine i ostali veći gradovi u Srbiji imati sve pogodnosti optičkog pristupa uslugama.

Novi način pristupa zahteva dovođenje optičkog vlakna do stana korisnika (FTTH, fiber to the home). Ako se stan nalazi u zgradi, potrebno je da većina stanara bude saglasna da mts unutar zgrade postavi optičku mrežu, a dovoljno je da jedan stanar želi mts optika paket i Telekom će ući u zgradu. Korisniku koji se opredeli za mts usluge na optici, mts tehnički tim povezuje opremu unutar stana kako bi svi servisi – internet, televizija i fiksni telefon – bili odmah dostupni. Samim tim, mts izvodi sve radove i obezbeđuje celokupnu investiciju, dok korisnik plaća samo redovnu mesečnu pretplatu za željene usluge.

Na lokacijama gde je Telekom optika već stigla do stanova, a dobar primer za to je naselje „Stepa Stepanović“, korisnik samo treba da se opredeli za neki od Net Optika paketa. U stanu će biti instalirana i konfigursana oprema i sve je odmah spremno za rad.

Zaokružena celina

image

Prilikom instalacije opreme kod korisnika se instalira ONT (Optical Network Terminal), odnosno ruter putem kojeg se korisnicima pružaju servisi u okviru Net Optika paketa. Taj ruter obezbeđuje mts i, kako nam je rečeno, nije ga moguće zameniti drugim ruterom.

Net optika paketi dobijaju pun smisao kada se kombinuju s ostalim mts servisima. Oni su osmišljeni tako da se na najbolji mogući način uklope u nove BOX pakete i raznovrsne potrebe korisnika, objedinjujući na jednom mestu Internet, televiziju, mobini i fiksni telefon. Pored značajne uštede, novi BOX paketi omogućavaju korisnicima i veliki broj različitih dodatnih pogodnosti. U zavisnosti od izabranog paketa, korisnik se može opredeliti za dodatne popuste, besplatne razgovore ka brojevima iz mts mreže, dodatni Internet saobraćaj s mobilnih uređaja, kupovinu mobilnog telefona, televizora, tableta, PlayStation 4 konzole, GoPro kamere, ili možda desktop odnosno notebook računara.

Optika za firme

Uz raznovrsnu ponudu za rezidencijalne korisnike, mts već godinama ima ponudu za poslovne korisnike. Kada je većoj firmi potreban pristup Internetu preko optičkih kablova, na raspolaganju su paketi velikih brzina, od 10 Mbps pa sve do 10.000 Mbps (da, 10 gigabita u sekundi). Baš kao i kod kućnih korisnika, uvođenje optičkog pristupa je besplatno, kao i instalacija i podešavanje odgovarajuće profesionalne opreme koja je sastavni deo ovog profesionalnog servisa. Usluga je pre svega namenjena velikim poslovnim korisnicima i preduzećima čije poslovanje zahteva besprekoran internet i minimalno kašnjenje u prenosu podataka iz sveta.

Za segment malih i srednjih preduzeća osmišljeni su FiberBiz paketi odgovarajućih brzina, koji obuhvataju statičku IP adresu kao i druge pogodnosti koje su specijalno prilagođene ovom segmentu tržišta. mts besplatno instalira optiku i podešava ruter (Internet i WiFi konekciju), kao i druge parametre neophodne za rad servisa. FiberBiz usluga će, osim u Beogradu, biti dostupna u svim delovima zemlje u kojima se uvodi optički pristup.


mts.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #258
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter