GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #259 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Huawei Mate 20: (Ne)nadani udar
Filip Majkić
Da li je Mate 20 Pro najbolji smartfon na svetu? Ima mnogo osnova za takve tvrdnje kompanije Huawei, ali nećemo govoriti samo u superlativima...
- PC #259 (Novembar 2018)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Huawei Mate 20: (Ne)nadani udar

image

Mate 20 Pro je kreiran s ciljem da bude najbolji, stane na vrh i suvereno zavlada tržištem mobilnih telefona, makar kada govorimo o Android svetu. Kompletan zbir hardverskih i softverskih karakteristika takav je da malo koga može da ostavi ravnodušnim, bez obzira na to da li govorimo o ultrabrzom čipu, AI podršci, odličnom Android 9 Pie operativnom sistemu ili bilo čemu drugom. Na prvi pogled se vidi da se radi o proizvodu iz najviše klase.

Dizajn je izuzetan i upečatljiv. Huawei je postao prepoznatljiv po gradijentima boja, pa tako sada imamo Midnight Blue i Twilight varijante, uz standardnu crnu. Modul s tri kamere i blicem u obliku kvadrata između kojih je crna površina deluje najprirodnije na crnom telefonu. Uspešno dizajnersko rešenje odlikuje se i „skrivenim zvučnicima“, pošto je Huawei stereo-kombinaciju ostvario pomoću zvučnika-slušalice s jedne, i zvučnika smeštenog u USB-C port s druge strane. Interesantno rešenje koje rezultuje odličnim audio-iskustvom.

Vrhunski hardver

image

U centru Mate 20 Pro je HiSilicon Kirin 980, moderan 7-nanometarski čip s čak 6,9 milijardi tranzistora! U ovom trenutku to je najsnažniji čip dostupan na Android mobilnim telefonima i krasi ga visoka energetska efikasnost, pa i u tom smislu Huawei mogao da preuzme primat. Prvi je komercijalni čip koji koristi Cortex-A76 jezgra, a isto tako upotrebljava Big.Middle.Little koncept koji osam jezgara umesto u 4+4 kombinaciji raspoređuje u 2+2+4 sistem. Dva jezgra rade na 2,6 GHz, dva na 1,92 GHz, a četiri na 1,8 GHz, obezbeđujući tako optimalne performanse i visoku energetsku efikasnost.

Mali G76 MP10 grafika drastično je unapređena u odnosu na prethodnika iz Kirin 970 čipseta. Ne treba zaboraviti ni Dual-NPU koji omogućava da korisnik upotrebljava sve te AI funkcije koje se tako izdašno obećavaju. Mate 20 Pro ima 6 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje podataka. Umesto standardne microSD kartice, u Dual SIM slotu upotrebljena je Nano Memory memorijska kartica, što nije naročito popularan standard. Mate 20 Pro je prvi pametni telefon u svetu koji podržava 4.5G LTE Cat. 21 standard, čime omogućava korisnicima preuzimanje podataka ogromnom brzinom, a unapređeno je i GPS pozicioniranje.

Ne treba smetnuti s uma ni bateriju. Mate 20 Pro može se podičiti baterijom kapaciteta 4200 mAh, što je unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model. Spektakularni punjač snage 40 W (10 V / 4 A) u stanju je da ovako veliku bateriju dopuni do čak 70 odsto za svega 30 minuta, a da je celu napuni „od nule“ za tek nešto više od sat vremena, što je važno za svakoga ko bude „cedio“ svoj telefon. Obezbeđena je i podrška za 15 W brzo bežično punjenje, uz Reverse Charging, tako da je zapravo moguće koristiti Mate 20 Pro da se energija prebaci u drugi telefon koji podržava bežično punjenje.

Ekran s novim trikovima

image

Dijagonala OLED ekrana je 6,39 inča. rezolucija je 3120×1440 piksela a zaštitu obezbeđuje Gorilla staklo. Taj odnos donosi odličnu gustinu prikaza od 538 ppi, a odnos stranica od 19,5:9 omogućava veoma udoban i čvrst hvat, tako da je telefon zgodno koristiti jednom rukom. Ipak, uvek treba biti na oprezu ukoliko nemate zaštitnu masku, pošto su staklene površine prilično klizave.

Ekran ima zarez u vrhu, ali se u tradiciji Huawei EMUI interfejsa on može sakriti softverskim putem. Ivice ekrana su zaobljene i time je ostvaren veoma upečatljiv vizuelni efekat. Čim ugledate FullView ekran Mate 20 Pro telefona, prva pomisao koja pada na um jeste „luksuz“. Verujemo da su to u kompaniji i hteli – štaviše, Huawei CEO eksplicitno je rekao da je to razlog implementacije ovakvog ekrana. Možda bi bilo još bolje da je softver iskoristio te zaobljene ivice na neki način, dok ovako ostaje samo dizajnerski utisak, ali ni to nije malo.

Još jedna sjajna stavka stiže u vidu Synaptics rešenja optičkog skenera prsta implementiranog ispod ekrana. Sada je dovoljno da se korisnik prijavi pritiskom na ekran, otprilike nešto ispod polovine na centralnoj osi. Čim priđete prstom zatamnjenom ekranu, zasijaće polje na koje trebate da ga postavite i sve što je potrebno jeste da prislonite prst na to mesto da bi se telefon direktno otključao. Alternativno se može koristiti sistem prepoznavanja lica, koji radi preciznije nego ranije.

Kamere bez premca

Huawei nije mnogo eksperimentisao, već je na Mate 20 Pro ugradio isti sistem kao na P20 Pro telefonu, koji je pobrao brojne lovorike, sada sa novim 16-mm Leica sočivom ultraširokog ugla. Reč je o sistemu s tri kamere, smeštene na poleđini u kvadratnom modulu zajedno sa dual flash dual tone blicom, razvijene u saradnji s kompanijom Leica. Glavna kamera ima rezoluciju 40 Mp i otvor blende f/1‚8, ultraširokougaona 20 Mp i otvor blende od f/2,2, dok telefoto kamera ima senzor od 8 Mp sa f/2,4 otvorom blende. Zajedno, one obezbeđuju fascinantne fotografije, naropito u saradnji sa AI algoritmima koji su sada dodatno unapređeni.

image

Možete snimati zumirane fotografije bez gubitka kvaliteta, široke kadrove, ali i video u 4K rezoluciji. Nažalost, tu se moraju napraviti neki kompromisi, pošto u 4K ili u 1080p pri 60 fps neke asistencije i algoritmi nisu dostupni, pa se nekada dešava da su naoko slabiji modovi snimanja zapravo srećniji izbor.

Prednja kamera rezolucije 24 Mp takođe je odlična u svim vidovima upotrebe. Sve u svemu, Mate 20 Pro pravi fantastične fotografije, a kada je reč o noćnom snimanju i izvlačenju detalja, nema konkurenciju među današnjim telefonima.

Najbolji telefon na svetu?

Mate 20 Pro stiže s najnovijom verzijom Android-a – 9 Pie i EMUI 9.0 korisničkim interfejsom. Postoji mnogo novih opcija i mogućnosti, od inteligentnog učenja navika konkretnog korisnika, preko vizuelnih izmena, do raznih varijanti za poboljšanje menadžmenta. Iako znamo da EMUI odstupa od izvornog Android interfejsa, maksimalno je „utegnut“ i donosi obilje opcija koje su odlika svakog Huawei telefona, a tu su i neke alatke koje se oslanjaju na AI, poput sjajnog Translator-a.

Sve navedeno upućuje na jasan zaključak – Mate 20 Pro je fantastičan telefon. Teško je govoriti u apsolutnim kategorijama, ali ako bismo birali savršen telefon, Mate 20 Pro ušao bi u najuži izbor. Nemoguće je ignorisati ga jer je Huawei njime uspostavio standarde na tržištu i, ako se stvari ovako nastave, lako je moguće da će uskoro ostvariti i svoj primarni cilj – da bude najveći proizvođač pametnih telefona na svetu.


huaweiprodavnica.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter