GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #261 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolje iz 2018. godine
Branislav Bubanja
Noviteta na IT sceni ima mnogo - neke od njih smo s zadovoljstvom probali, neki drugi nisu ni stigli do domaćeg tržišta. Ipak, to ne znači da ih nismo pratili, pa ćemo ovom prilikom pokušati da kategorizujemo i ukratko predstavimo uređaje koji su privukli našu pažnju u poslednjih 12 meseci. Ovo svakako nije rang-lista najboljih proizvoda, već neka vrsta rekapitulacije 2018. godine, uz pogled na ono što nas očekuje sledećih meseci...
- PC #261 (Januar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolje iz 2018. godine

Prenosivi računari

Laptop računari već dugo imaju primat u tržišnom udelu u odnosu na desktop varijante. Na tržištu se pojavilo zaista mnogo modela, ali nisu svi postigli jednak uspeh. Izabrali smo one koji su se nekom od karakteristika izdvojili iz gomile.

Dell XPS 13 (9370) - ultraportabilni laptop

image

Prenosivi računar s ekranom dijagonale 13,3 inča i mase tek nešto veće od 1 kg, uz fantastične performanse, nije samo odlično sredstvo za rad već i atraktivan modni detalj. Na raspolaganju je više kolornih varijanti, ali i modela koji u sebi sadrže različite hardverske komponente. Uglavnom, koju god konfiguraciju da odaberete, dobićete veliku količinu memorije, brz procesor i prostran SSD, kao i ekran koji u najboljoj varijanti dolazi u 4K rezoluciji. Sve to Dell XPS 13 čini jednim od najpoželjnijih izbora u oblasti ultralakih prenosivih računara.

Cena: 229.999 - 317.920 din.

Apple MacBook Pro 15" (2018) - zamena za desktop

image

Sa opcijom ugradnje Intel Core i9 procesora, 15-inčni MacBook Pro predstavlja jedan od najmoćnijih prenosivih računara današnjice, koji bez ikakvog problema može da zameni desktop. Poznati Retina ekran na ovom modelu podržava automatsko podešavanje temperature boja, dok ga Radeon Pro Vega grafička karta sa 4 GB memorije, kao i velika količina memorije i skladišnog kapaciteta, čini odličnim izborom za renderovanje i editovanje velikih multimedijalnih fajlova. Naravno, i ovaj računar konfigurabilan je gotovo u potpunosti, a u zavisnosti od konfiguracije, promenljiva je i cena, koja ni u jednom slučaju nije mala. U "najnabudženijoj" varijanti na raspolaganju su Core i9 procesor, 32 GB RAM-a, 4 GB SSD, a to mora da se plati.

Cena: 2.799 - 6.699 dolara

Acer Spin 1 (SP111-32N-C2X3) - laptop za mase

image

Ako su prethodna dva računara za većinu korisnika prihvatljivi samo u domenu maštanja, Acer Spin 1 možemo da nazovemo zvezdom u niskom cenovnom segmentu laptop računara. Agresivna cenovna politika učinila je ovaj "2u1" računar, sa ekranom koji može da se okrene praktično za 360 stepeni, izuzetno atraktivnom kupovinom. Iako nije brzinski rekorder, Acer Spin 1 poseduje neke druge kvalitete. Ekran osetljiv na dodir ima dijagonalu 11,6 inča, dok ga 4 GB RAM-a, 32 GB storage, Celeron N3350, Stylus olovka i Windows 10 OS čine upotrebljivim za širok raspon poslova. Sve to je spakovano u dopadljivo kućište s kvalitetnom tastaturom i izdržljivom baterijom. Ukratko, odličan višenamenski računar koji će biti dovoljan za obavljanje velikog broja manje zahtevnih poslova.

Cena: 329 dolara

HP Chromebook X2 - odvojivi Chromebook sistem

image

Kao prvi Chromebook sa odvojivim ekranom, HP Chromebook X2 je naprosto morao da se nađe na ovoj listi. Iako je punokrvni Chromebook laptop, dizajniran je tako da se jednostavno može pretvoriti u tablet. To je postignuto time što je kompletna elektronika, zajedno s baterijom, spakovana iza ekrana. Izrada je vrhunska, a i tehničke specifikacije nisu za bacanje. Ekran je dijagonale 12,3 inča u QHD rezoluciji, računar pokreće Intel Core m3 procesor, poseduje 4 GB RAM-a i 32 GB prostora za podatke, a zasnovan je na Chrome OS-u.

Cena: 600 dolara

Lenovo Yoga C930 - hibridni laptop

image

Kao i HP Chromebook X2, i Lenovo Yoga C930 je 2u1 računar. Za razliku od HP-a, Lenovo je ovaj laptop namenio poslovnim korisnicima. To znači da je u pitanju premijum proizvod za korisnike koji žele kvalitetan laptop, ali i slobodu da ga ponekad koriste i kao tablet. Metalno kućište računara dostupno u više boja, opcioni 4K ekran, kao i odlična autonomija baterije, glavne su karakteristike ovog konvertibilnog laptopa.

Cena: 1.299 dolara

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2018) - za poslovne korisnike

image

Još jedan laptop koji "gađa" poslovne korisnike. Lenovo Thinkpad X1 je šesta generacija ultralakog i ultramoćnog poslovnog računara. Odlikuje ga atraktivan, a opet prepoznatljiv Lenovo dizajn u koji je ukalupljena velika količina memorije, vrhunski procesor najnovije generacije, odlična baterija i kvalitetan ekran visoke rezolucije. Na raspolaganju su različite varijante, sa 8 GB ili 16 GB memorije, kao i sa SSD-om od 128 GB do 1 TB.

Cena: 237.690 - 336.000 dinara

Dell Precision 5530 - mobilna radna stanica

image

Možda izgleda kao laptop, ali Dell Precision 5530 u suštini je moćna prenosiva radna stanica koju (može da) pokreće šestojezgarni Xeon procesor. Računar odlikuje fantastičan dizajn, odličan ekran, velika autonomija, brza memorija i jaka grafika. Dell je ovde pokazao kako u jedan tanak i lako prenosiv računar može da se spakuje snaga bez kompromisa.

Cena: 1.389 - 2.829 dolara

Razer Blade 15 - namenjen igračima

image

Ultrabrz, ultraprenosiv, ultrasnažan. To su epiteti koje možemo da pripišemo najboljem gejming laptopu predstavljenom u 2018. godini. Nova revizija Razer Blade 15 laptopa dostupna je u dve konfiguracije - model s dual storageem (SSD + HDD) ili model s moćnijom grafikom. Kompaktan dizajn omogućava postavku ekrana praktično od ivice do ivice, a zajedno sa osvetljenom tastaturom ostavlja izuzetno atraktivan utisak. Sve to je spakovano u tanko aluminijumsko kućište koje po dimenzijama više podseća na poslovnu, a ne gejming mašinu.

Cena: 1.700 - 2.000 dolara

Desktop računari

Iako polako gube trku s prenosivim računarima, desktop varijante i dalje predstavljaju važan izvor prihoda za proizvođače. Zato se među njima uvek mogu pronaći interesantni modeli, a na nas su najjači utisak tokom 2018. godine ostavilo pet modela.

Dell Inspiron Gaming Desktop (5680) - budžetski gejming računar

image

Računari namenjeni za igranje imaju jednu zajedničku osobinu - visoku cenu. Zato svaki model koji donosi dovoljno dobro igračko iskustvo, a da pri tome ne košta previše, zaslužuje našu pažnju. Upravo takav računar je Dell Inspiron Gaming Desktop. Najjeftinija varijanta donosi osmu generaciju Intel Core i3 procesora i NVIDIA GeForce GTX 1050 grafičku kartu sa 2 GB RAM-a, dok najjača verzija nudi Core i7 procesor, NVIDIA GeForce GTX 1060 grafiku sa 3 GB RAM-a i sistemski SSD od 128 GB. Sve varijante obezbeđuju bar 60 fps u 1080p rezoluciji tokom igranja, što će zadovoljiti najveći broj igrača.

Cena: 600 - 1.050 dolara

Corsair Vengeance Gaming PC 5180 - punokrvni gejmer

image

Ukoliko želite vrhunski doživljaj igranja, Corsair Vengeance Gaming je pravi računar za vas. Kućište je dizajnirano kao da se radi o serveru, a ne desktop računaru, s nezaobilaznim svetlećim detaljima. Unutrašnjost izgleda isto tako "opako" kao i spoljašnjost - NVIDIA Turing GeForce RTX 2080 grafička karta sa 8 GB RAM-a obezbeđuje vrhunske performanse u igrama sve do 4K rezolucije, šestojezgarni Core i7 procesor zaslužan je za sirovu snagu, dok 16 GB RAM-a i SSD od 460 GB obezbeđuju dovoljno prostora i dovoljnu brzinu transfera podataka. Sve to je začinjeno efikasnim Corsair vodenim hlađenjem, bez kojeg se danas ne može zamisliti ozbiljna gejming mašina.

Cena: 2.399 dolara

HP ELITEONE 1000 - All-in-One PC

image

HP je EliteOne serijom rаčunara podigao all-in-one koncept na viši nivo. Radi se o poslovnim računarima sa Intel Core i3 do Intel Core i7 procesorima, 4 ili 8 GB RAM-a, kao i u varijantama sa običnim diskom ili SSD-om. Ipak, najveća raznovrsnost ogleda se u monitorima, koji se nude u opcijama od 23,8 inča, preko 27 inča (u običnoj i touch varijanti), pa sve do zakrivljenog ultraširokog monitora od 34 inča. Jedan od zanimljivih detalja koje donose ovi računari jesu i dve kamere (prednja i zadnja), što olakšava video-konferencije.

Cena: 1.090 - 2.044 dolara

Apple Mac Mini (2018) - kompaktan desktop računar

image

Apple-ov mini-desktop računar, izdanje za 2018. godinu, donosi više procesorske snage, više smeštajnog prostora i memorije u odnosu na svoje prethodnike. Sve to je spakovano u prepoznatljiv Apple-ov dizajn kućišta. Na raspolaganju su Intel procesori najnovije generacije, superbrza 2.666 MHz DDR4 memorija, kao i veliki broj novih portova, uključujući Thunderbolt 3, HDMI 2.0 i 10 Gb Ethernet.

Cena: 122.500 - 169.300 dinara

HP Z2 Mini G4 - poslovna radna stanica

image

Mali računar s velikim mogućnostima. Kako drugačije okarakterisati mini-PC koji je zasnovan na Xeon procesoru. Namenjen je prvenstveno za poslovnu upotrebu u uslovima gde je potrebna sirova snaga, kao što su arhitektonske firme ili istraživačke laboratorije. Zanimljivog je dizajna, može da se drži uspravno ili položeno na stolu ili da se nakači na leđa monitora.

Cena: 2.399 dolara

Komponente

Iako se sve češće kupuju kompletni računari, još postoji velika potražnja za samostalnim komponentama. Mnogi entuzijasti i dalje vole da sami sastavljaju svoje mašine ili da poboljšavaju neke delove postojećih sistema.

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition - Ferari među grafičkim karticama

image

GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition predstavnik je najbrže klase grafičkih kartica koje možete kupiti. Poseduje 11 GB GDDR6 memorije i 4352 CUDA jezgara koji obezbeđuju luksuz igranja u 4K rezoluciji s velikim brojem frejmova u sekundi. Jedino što za to morate da zavučete ruku baš duboko u džep. Ali, za ovu grafičku kartu koja podiže lestvicu igranja na viši nivo, vredi dati svaku paru.

Cena: 1.199 dolara

AMD Ryzen Threadripper 2950X - procesor visoke klase

image

Tokom 2017. godine, Threadripper linija procesora visoke klase odnela je prednost nad Intel-ovim procesorima. Ove godine, AMD Threadripper čipovi unapređeni su u smislu multi-thread performansi, termalnog menadžmenta i overklokinga. To važi i za 16-jezgarni 2950X AMD-ov najbolji model, koji donosi odličan odnos cene po procesorskom jezgru, softver koji omogućava lako tweak-ovanje i, generalno, brzinu o kojoj smo doskora mogli samo da sanjamo u kućnim računarima.

Cena: 119.900 dinara

AMD Ryzen 3 2200G - procesor za svakog

image

Threadripper 2950X nije dostupan svakom, ali AMD je uspeo da u svojoj Ryzen seriji obezbedi i procesor koji je dostupan čak i korisnicima s najmanjim budžetima. AMD Ryzen 3 2200G donosi frekvenciju od 3,5 GHz, ali i ugrađenu Vega 8 grafiku koja donosi daleko bolje grafičke performanse nego što bi se moglo zaključiti iz cene procesora. Naravno, ne mogu se očekivati neki napredni rezultati u gejmingu, ali za igrače koji na računaru žele da urade i još neki posao, ovaj procesor će savršeno obaviti posao.

Cena: 13.999 dinara

Samsung SSD 970 EVO - interni SSD

image

Samsung SSD 970 EVO donosi odličnu kombinaciju brzine protoka podataka i izdržljivosti, nudeći najbolje što M.2 PCI Express SSD može da ponudi. To ga čini savršenim izborom za high-end seriju računara. Velika brzina slučajnog upisa i čitanja podataka, kao i odlična Windows podrška, samo su još neki od detalja koji mogu lako da prevagnu prilikom odabira SSD-a u internoj varijanti. A kupcima su na raspolaganju varijante s kapacitetom od 250 GB ili 500 GB.

Cena: 9.734 - 20.799 dinara

Seagate Fast SSD - eksterni SSD

image

Seagate eksterni SSD stiže sa USB Type-C i USB Type-A kablovima, upakovan u elegantno aluminijumsko kućište. Zahvaljujući USB 3.0 interfejsu, obezbeđena je sasvim pristojna brzina čitanja i pisanja podataka. U ponudi je nekoliko varijanti po pitanju kapaciteta, od 250 GB do 2 TB, pri čemu je za sve zajedničko što donose odličan odnos cene po gigabajtu.

Cena: 87 - 710 dolara

Logitech G903 LIGHTSPEED - gejmerski bezrepi miš

image

Logitech je odavno uspeo da se nametne kao jedan od vodećih proizvođača periferija za računare, a tome u velikoj meri može da zahvali svojoj liniji računarskih miševa. G903 Lightspeed spada u sam vrh njihove ponude gejmerskih modela. I ne samo to - on se nalazi u samom vrhu kvaliteta kada su miševi uopšte u pitanju. Bežičan je i konfigurabilan, a optički senzor obezbeđuje preciznost od 200 do čak 12.000 dpi. Baterija traje više od 30 sati rada, a pripadajući softver daje procenu koliko miš još može da bude aktivan pre nego što je neophodno dopunjavanje. Uz sve to, miš poseduje i 11 programabilnih tastera, RGB osvetljenje i još mnogo toga korisnog za igrače.

Cena: 20.999 din.

Corsair K68 RGB - ultraotporna mehanička tastatura

image

Odlična mehanička tastatura, s pozlaćenim kontaktima, namenjena je prvenstveno hard-core igračima. U prilog tome ide i jedan od najatraktivnijih sistema pozadinskog osvetljenja tastera koje smo imali priliku da vidimo - prvi put je na raspolaganju potpuna prilagodljivost osvetljenja. Korisnici mogu sami da konfigurišu svetlosne efekte ili da se odluče za neku od preinstaliranih opcija. Tastatura je otporna na prašinu i prolivanje tečnosti po IP32 standardu i zasnovana je na najkvalitetnijim Cherry MX prekidačima, preko kojih su postavljene gumene zaptivke.

Cena: 120 dolara

Benq EW3270U - UHD monitor

image

Veliki ekran, visoka rezolucija i kristalno jasna slika... to je ukratko opis Benq EW3270U monitora. Sa 32 inča, 4K rezolucijom, kao i VA (Vertical Alignment) panelom, on donosi odličnu preciznost kolornih i monohromatsih boja, a odlično se pokazao i za primenu u igrama. Ugrađeni zvučnici čine ga još atraktivnijim s gledišta multimedijalne primene. Monitor je opremljen Eye-care i Flicker-free tehnologijama koje sprečavaju treperenje slike i zamor očiju, a implementirana je i Low Blue Light tehnologija koja smanjuje količinu plave boje, čime se štiti rožnjača oka.

Cena: 699 dolara

Za pregled smartfona, tableta, štampača, mrežne opreme, televizora, projektora, audio-opreme, foto-aparata, kamera, e-book čitača, dronova, pametnih satova, fitness tracker-a, IoT opreme, gejming dodataka i drugih uređaja koji su obeležili godinu pogledajte PC#261.

SLEDEĆI TEKST U PC #261
preview
Google Pixel 3
Bojan Stojanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter