GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #261 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Google Pixel 3
Bojan Stojanović
Iako svojim pametnim telefonima Google još uvek nije osvojio svet, u njih su ugrađene mnoge vrhunske tehnologije koje su pomerile granice i postavile nove standarde. Google Pixel 3 je novi nastavak jedne uzbudljive priče
- PC #261 (Januar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Google Pixel 3

image

Kada se u oktobru 2016. pojavio Google Pixel, prvi Android telefon čija je proizvodnja u potpunosti pod kontrolom kompanije Google, postao sam vlasnik osnovnog modela koji od tada koristim kao primarni telefon. Za bezmalo dve godine upoznao sam samo jednog vlasnika Pixel-a, a među prolaznicima na ulici, u kafićima i tržnim centrima, u TV serijama i filmovima, nisam ga video nijednom. U mnogim tekstovima u računarskim časopisima moglo se pročitati da je Pixel najbolji Android telefon, a to je otprilike bio zaključak i mog teksta objavljenog u PC#242. Oko toga šta čini najbolji pametni telefon svakako može biti mnogo sporenja i različitih mišljenja, ali recimo da bi barem nekakva tržišna popularnost morala da bude obavezan kriterijum. Međutim, Pixel je mnogo više od običnog premijum telefona, barem u početnoj fazi postojanja. Reč je o strateškom projektu čiji je uticaj ne samo na Android platformu već i na iPhone uređaje, i te kako vidljiv.

Nije u izlogu ali...

Pre dva meseca Google je predstavio treću verziju Pixel-a, a to je i dalje proizvod koji ima veoma slabu globalnu distribuciju i gotovo nikakav marketing. Dok nas Samsung, Apple i Huawei bombarduju oglasima i prisutni su u gotovoj čitavoj kapilarnoj strukturi operatora i distributera u celom svetu pa i u Srbiji, Google Pixel se regularno može poručiti u online Google prodavnicama u tek nekoliko većih zapadnoevropskih zemalja, pored naravno SAD, gde Google ima prodajne salone. Za sada Pixel 3 srpski kupac može nabaviti, na primer, u Nemačkoj ili preko oglasa.

image

Osnovni Google Pixel 3 ima OLED ekran dijagonale 5,5 inča i rezolucije 1080×2160 piksela, što znači da je odnos stranica 18:9 a gustina piksela 443 ppi. Veći model nosi oznaku XL, ima ekran dijagonale 6,3 inča i rezolucije 1440×2960 piksela (523 ppi). Osim veličine ekrana i veće baterije (3430 mAh naspram 2915 mAh), Pixel 3 XL ima zarez u vrhu ekrana, što omogućava da se displej proteže praktično do ivica telefona. Taj zarez (notch) ujedno je i najveća dizajnerska zamerka XL modelu (običan Pixel 3 ima konzervativniji dizajn prednje strane), jer je nezgrapan, preveliki i vuzuelno prilično odudara od onoga što možemo da vidimo na drugim telefonima. Počev od iPhone-a X, zarez nije baš najbolje prihvaćen među korisnicima, ali je to zasad jedino rešenje da se na ekran smeste prednja kamera i senzori, a da se prostor za displej maksimalno iskoristi. Pixel 3 XL na ovu kontroverzu dodaje još elemenata za kritiku. „Utešno“ je to što zarez možete softverski isključiti, naravno po cenu gubitka nekoliko milimetara radne površine na vrhu ekrana.

Osim pomenutih razlika, Pixel 3 i Pixel 3 XL su po svemu isti, a detaljne specifikacije navedene su u tabeli. Uočimo da možete birati između verzija sa 64 GB ili 128 GB storage-a, da je radna memorija 4 GB, a čipset Qualcomm Snapdragon 845. Ugrađeni hardver odgovara standardima i očekivanjima u vezi s telefonima premijum klase, ali nije impresivan. Google se ovde ipak rukovodio filozofijom po kojoj je najbitnija optimizacija softvera i hardvera kao celine, a da puke brojke ne govore mnogo. To je tačno, jer fluidnost koju u svakodnevnom radu pokazuje Pixel 3, njegova brzina na realnim zadacima i ukupan utisak o agilnosti sistema teško se mogu iskazati brojevima. Tvrdnja pogotovo važi za kameru – dok konkurencija ugrađuje dve ili tri zadnje kamere, Pixel 3 i dalje ima samo jednu koja daje primetno bolje rezultate od svega što danas postoji na drugim telefonima, zahvaljujući moćnoj vešačkoj inteligenciji, gde je Google daleko ispred ostalih. O kameri ćemo detaljno malo kasnije, pomenimo samo da je Pixel 3 kvalitetno napravljen telefon, da je pozadina na kojoj se nalaze senzor otiska prsta i kamera izrađena od stakla, koje je u prvoj petini visine telefona sjajno, a ostatak je matiran.

Staklena pozadina omogućava QI bežično punjenje, ali se punjač ne isporučuje s telefonom. U kutiji ćete dobiti standardni punjač snage 18 W koji omogućava brzo punjenje. Prednja strana telefona uvek je crna, a pozadina može biti bela (Clearly White), crna (Just Black) i svetloružičasta (Not Pink). Kada se podvuče crta, Pixel 3 je dopadljiv i pomalo neupadljiv telefon, koji nema tzv. „faktor X“ kao iPhone XS ili Huawei Mate Pro da bi se šira publika oduševljavala njegovim izgledom.

Android 9 kod kuće

image
Tabela karakteristika

Pixel 3 je prvi novi telefon u 2018. godini koji se isporučuje s preinstaliranim Android 9 Pie sistemom. Nekada smo za Nexus telefone govorili da nude čisti Android, danas konstatujemo da tako nešto više ne postoji. Na Pixel-u 3 nalazi se Android s Pixel launcher-om koji, u kombinaciji, oblikuju korisničko iskustvo. Reč je o svedenom, elegantnom, efikasnom i atraktivnom interfejsu u koji je Google ugradio mnogo originalnih detalja. Nema bloatware aplikacija, a kompletan softver dolazi iz Google-ove kuhinje: Chrome, Gmail, Maps, Calendar, Messages, Drive, Photos... Tu je i neizbežni Google Assistant, pametni pomoćnik kome možete izdavati komande glasom i koji se brine o vašim digitalnim i drugim obavezama. Meni je, recimo, pronašao da mi uskoro ističe pretplata na neke časopise. Pretpostavljam da je to uradio analizirajući moju poštu, ali kakav je to pomoćnik koji nema uvid u vašu privatnu korespondenciju?

Prelazak sa stare na novu verziju Pixel-a je bezbolan. Možete iskoristiti opciju da prilikom instalacije novog telefona vratite backup sa Google Drive-a. Ja sam se opredelio da ih povežem USB-C kablom i za nekoliko minuta novi telefon imao je sve aplikacije sa svim podešavanjima kao i stari. Bilo je neophodno da se ponovo prijavim na neke servise i sajtove, kao što je Netflix. Iako je backup na iCloud ili iTunes u iPhone svetu sasvim uobičajena stvar, Android i dalje nema univerzalno rešenje koje bi omogućilo kompletan backup čitavog telefona, osim ako ga root-ujete, a to već nije u domenu standardnog rešenja namenjenog prosečnim korisnicima. Google za korisnike Pixel-a ima rešenja koja nisu na standardnom repertoaru Android-a, ili su od njih bolja. Jedna od lepih pogodnosti Pixel-a 3 jeste ambijentalni displej. Na zaključanom ekranu sa crnom pozadinom diskretno se prikazuju vreme, datum, temperatura sa simbolom za vremenske prilike i ikone notifikacija. Ambijentalni displej isključuje se u potpunom mraku, a ako je aktivan, troši bateriju, otprilike desetak procenata za 24 sata. U dnu ekrana je na delu opcija Now Playing koja prikazuje naziv muzičke numere koja se čuje u vašem okruženju. Now Playing koristi sopstvenu bazu od oko 10.000 pesama koja se nalazi na samom telefonu i za identifikaciju mu ne treba veza sa Internetom. Zbog tih ograničenja sporiji je od Shazam-a, ali je zamišljen više kao prigodan detalj, a ne kao kompletan servis za prepoznavanje muzike. Što se muzike tiče, dodajmo i da Pixel 3 nema standardni priključak za slušalice, ali se zato isporučuje sa slušalicama sa USB-C priključkom. Možda ćemo za nekoliko godina gledati drugačije na istrebljenje dobrog starog džeka za slušalice, ali je trend koji je započeo Apple isuviše jak da bi mu konkurencija odolela.

Najbolja kamera na svetu?

image

Najjači adut novog Pixel-a 3 jeste njegov podsistem za digitalnu fotografiju. Sastoji se od zadnje kamere rezolucije 12,2 Mp sa optičkom stabilizacijom slike, maksimalnim otvorom blende f/1.8 i žižnom daljinom 28 mm. Tu su i dve prednje kamere, obe po 8 Mp, od kojih je glavna f/1.8 i 28 mm, sa autofokusom, dok je pomoćna f/2.2 i 19 mm. Ključna komponenta nisu objektivi i senzori, već specijalizovani visual core čip u kome se nalazi AI sistem. Dobro došli u svet računarske fotografije (computational photography) čiji začetnik nije Google, ali je već s prvim Pixel-om bilo jasno da je Google pokrenuo revoluciju u oblasti fotografije na mobilnim telefonima. S Pixel-om 3 menjaju se neke od paradigmi klasične i digitalne fotografije i čini se da je promena isuviše krupna da bismo je tako lako prihvatili: pametni telefon je na pragu kvaliteta koji daju DSLR aparati.

Google Pixel 3 snima fotografije koje izgledaju fascinantno, sa izuzetnom oštrinom, tonskim opsegom i koloritnošću. Izuzetan je nivo detalja, bez zrna čak i pri lošim svetlosnim uslovima. Pomoću nove opcije Night Sight, Pixel-om 3 možete gotovo u potpunom mraku, bez blica, da snimite zapanjujuće dobro osvetljene fotografije. U režimu Portrait biće automatski zamućena pozadina objekta koji se snima, što je bokeh efekat za koji je na DSLR aparatima neophodan objektiv s velikim otvorom blende. Pixel 3 će sačuvati i izvornu fotografiju bez tog efekta, pa možete da birate koja vam se više sviđa. Svako fotografisanje iole pokretnih objekata zapravo je sekvenca od nekoliko statičnih snimaka ili, preciznije, kraći video-zapis. Pixel 3 ima opciju Best Shot koja će vam preporučiti najbolji snimak. Neko je trepnuo dok ste slikali – nema nikakvih problema, jer je snimljeno i par sekundi pre i posle toga i Pixel 3 će pronaći pravi snimak. Naravno, možete i ručno izabrati pojedinačnu fotografiju iz snimljenog niza.

Kada pomenemo da neki foto-aparat ima digitalni zum, to obično ne predstavlja značajnu opciju, jer digitalni zum nikada ne može biti na nivou optičkog. Pixel 3 nas i ovde stavlja na muke, jer je njegovo digitalno uvećanje sasvim uporedivo sa optičkim. Možemo samo da se zapitamo kako bi to sve izgledalo da je Google ipak odlučio da ugradi dve zadnje kamere. Ako želite da napravite selfi, na raspolaganju su vam dve prednje kamere. Jedna od njih je širokougaona, tako da možete da odzumirate i da u scenu zahvatite više ljudi ili veći deo prizora iza sebe.

Za prikaz svih mogućnosti Pixel-ovog fotografskog umeća nam treba još jedan čitav tekst. Ovde samo možemo kratko da se zapitamo, kako je sve to moguće, zašto je doskoro za fotografije kvaliteta koji danas dostiže Pixel bio neophodan foto-aparat s relativnom velikim objektivom i senzorom, a danas optiku zamenjuje „staklence“ prečnika nekoliko milimetara? Šta je sa digitalnim šumom i osetljivošću senzora, da li nam blic više zaista nije potreban? Deo odgovora na ova pitanja krije se najpre u Big Data fenomenu, odnosno gigantskoj količini podataka o stvarnom svetu koji je Google prikupio na svojim serverima, sa sve milijardama fotografija koje tu svako od nas automatski smešta koristeći Google Photos. Google jednostavno „zna“ kako izgleda dobra fotografija i kako da u procesu poboljšanja sirovih podataka koje su dali optika i senzor, dopuni ono čega nema, a da krajnji rezultat ne deluje artificijelno.

Oduvek je bilo naknadnog procesiranja snimljene fotografije u digitalnim foto-aparatima, ali je to u neku reku bio zatvoren sistem zaslužan za poboljšavanje balansa boja, oštrine i osvetljenja. Pixel 3, tj. veštačka inteligencija ugrađena u njega, prepoznaje objekte, ima unapred pripremljene algoritme koji su rezultat empirijske „mudrosti“ Google-ovog sistema za računarsku fotografiju zasnovanog na permanentnoj obradi najveće količine podataka kojom raspolaže bilo koja kompanija ili institucija na svetu. Veštačka inteligencija ovde zaista čini čuda, ali da je uporedimo s pravom: i ljudsko oko u „hardverskom“ pogledu nije savršeno – prava slika nastaje obradom informacija u mozgu. S velikim nestrpljenjem očekujemo sledeće verzije Pixel-a, a da li su i koliko mobilni telefoni upropastili ili unapredili fotografiju kao umetnost, to je već neka druga i mnogo kompleksnija tema.

Pixel-ova tiha publika

Kad bismo izdvojili samo impozantan napredak u oblasti digitalne fotografije, Google Pixel 3 bio bi vredan svog postojanja. Ukoliko ga posmatramo kao celovit proizvod, kao pametni telefon koji je namenjen širokom krugu korisnika i koji se bori za svoje mesto pod suncem, zaključak bi bio ovakav: to nije telefon čiji dizajn donosi prestiž, ukoliko vam to nešto znači; po specifikacijama, to nije najjači telefon na svetu; po kvalitetu izrade spada u premijum klasu; ako razmišljate o dostupnosti prodajne mreže i servisa, Pixel nemojte ni da razmatrate.

Ako vam znači da na svom telefonu imate najnoviju verziju Android-a odmah nakon pojavljivanja, da uživate u svedenom i tečnom korisničkom interfejsu, da superkvalitetne digitalne fotografije u neograničenom broju i u izvornom obliku možete do 31. januara 2022. da čuvate u Google Photos (nakon tog datuma, sve snimljene fotografije su i dalje tu, ali za nove morate uključiti opciju za minimalnu rekompresiju ili će vam trošiti prostor na Google nalogu), da imate platformu na kojoj će biti isprobane nove ideje za pametne telefone budućnosti, onda je Google Pixel 3 pravi izbor.

Cena osnovnog modela je oko 750 evra, što ga čini jeftinijim od najpoznatijih telefona u premijum ligi, ali čini se da je ta cena realna za ono što Pixel 3 nudi. Imajte na umu da Google proizvodi mobilne telefone tek dve godine – prava uzbuđenja tek predstoje.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter