GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #261 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS Zenbook: Digitalna Zen-bašta
Voja Gašić
Uprkos zavidnoj reputaciji na polju core komponenti, ASUS nas često iznenadi lepim primercima laptop računara. ZenBook serija nije nova, ali model UX580 jeste. Uz mnogo snage, donosi i dašak inovacija...
- PC #261 (Januar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS Zenbook: Digitalna Zen-bašta

image

Inovacije koje nudi ASUS najčešće nisu radikalne, poput novih vrsta zakrivljenih ili savitljivih ekrana. Ako izuzmemo dosad neviđenu snagu ugrađenu u laptop (ne računamo gejmerske, iako vrlo komotno i na ovom možete da se igrate), inovacija se sastoji u tome da se umesto touchpad-a u pročelju tastature nalazi – touch screen. No, najpre nešto o osnovnim karakteristikama.

Snaga piksele valja

Odmah da vam kažemo da smo na test dobili najjaču konfiguraciju, a to podrazumeva Core i9 procesor na 2,9 GHz čijih šest jezgara izvršava duplo više thread-ova. Pored najnovije integrisane Intel HD 630 grafike, tu je i NVIDIA GTX 1050 Ti – dakle ni malo naivna konfiguracija čak i za ambiciozan desktop. Tome treba dodati i svih 16 GB DDR4 memorije, SSD M.2 drajv od 1 TB i 4K ekran dijagonale 15,6“ osetljiv na dodir, pa nekako pokušajte da zaokružite sliku o ovom laptopu kod koga je sve ovo stalo u standardno ultrabook kućište ukupne mase 2 kg.

image
Tabela karakteristika

Projektovana maloprodajna cena ovog modela je oko 320.000 dinara što nam se i ne čini previše s obzirom na ugrađene komponente, a za one koji ne mogu ili ne žele da odvoje baš toliko za računar, pomenimo da postoje i „slabije“ varijante. Dok količina RAM-a (pametno) ostaje fiksirana na 16 GB uz napomenu da ploča dozvoljava do 64 GB, a grafika na pomenuti GTX 1050 Ti, varijacije procesora su moguće uz Core i7 (2,2 GHz) i Core i5 (2,3 GHz). Moguće je izabrati i M.2 SSD od 0,5 TB, ali i SATA 3 varijante od 256 i 512 GB. Najzad, ako vam je 4K previše, možete se odlučiti i za FullHD ekran istog IPS kvaliteta. Čak i ako se odlučimo za najskromniju varijantu, UX580 ostaje veoma moćna mašina.

Ono što ne možemo da prežalimo je činjenica da nismo stigli da instaliramo neke naprednije aplikacije za modeling, rendering i video-obradu, pa nismo osetili pravu snagu ove konfiguracije u nekom realnom scenariju kad renderujemo animaciju komplikovane 3D scene ili rekodiramo sav video sa BIZIT YouTube kanala. Ali čak i površno vrtenje testova ili rad u standardnim aplikacijama svedoče o tome da je ovo prava mašina na kojoj treba da se nađe Adobe CC kolekcija uz probrane modeling/rendering aplikacije koja će pružiti punu slobodu vašoj kreativnosti.

Višenamenski ekrančić

image

Ono što do sada nismo videli je ekranski touchpad. Da ne bude zabune, reč je o FullHD ekranu osetljivom na dodir od 5,5“ u Super IPS+ kvalitetu. Može da se koristi i kao običan touchpad, a prikaz na njemu može se može isključiti, što je samo jedan od četiri načina rada.

Osnovne načine rada možete da menjate funkcijskim tasterom F6, a pored touchpad načina, tu je i inovativni ScreenPad način rada koji pruža najviše zadovoljstva i zabave. On sadrži ScreenPad Toolbar s osnovnim funkcijama koje često koristite poput mejla, medija plejera, kalendara, kalkulatora i slično. Potezom prsta na dole na vrhu malog ekrana će se otvoriti traka s ovim osnovnim menijem.

Dostupni su i drugi načini rada čiji nazivi sami za sebe govore čemu su namenjeni: ScreenPad Launcher, ScreenPad Online Video Player, ScreenPad Office, ScreenPad Music Player, ScreenPad NumKey, ScreenPad Calculator, ScreenPad Calendar, ASUS Sync (asistent za rad s povezanim telefonom), te ScreenPad Adobe sign za elektronsko potpisivanje PDF dokumenata koje podržavaju Adobe i Microsoft.

Najzad, ako vas sve ove aplikacije i asistenti ne zanimaju, dostupan je Screen Extender način rada koji se ponaša kao i bilo koji drugi dodatni ekran. Uz ovo i mnoštvo drugih priključaka i opcija za povezivanje, rad na ZenBook-u predstavlja zaista pravo zadovoljstvo.


www.asusplus.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter