GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #261 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG: Visoka klasa monitora
Filip Majkić
U svetu monitora nema predaha: beležimo konstantan napredak iz generacije u generaciju. Istina je da je sve možda prevazišlo okvire koje smo nekada podrazumevali i očekivali, ali svaki susret s vrhunskim proizvodima ostavi nas u blagom čuđenju nad ostvarenim. Upravo to se desilo kada su u Redakciju stigla dva vrhunska LG modela: 32UK550 i 34WK95U
- PC #261 (Januar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG: Visoka klasa monitora

image

Model 32UK550 karakteriše izvanredan odnos uloženog i dobijenog; ništa čudno, budući da je reč o 32“ 4K displeju s HDR10 i Freesync podrškom. Monitor koristi VA panel, koji ima pokrivenost sRGB opsega boja od 100 odsto, odnosno DCI-P3 opsega od 95 odsto. Drugim rečima, ovo je izuzetan ekran koji nudi do juče nezamislive karakteristike u relativno pristupačnoj kategoriji – imajte na umu da je koliko do juče sve ispod 1000 evra za ovakav ekran bilo teško zamislivo.

Glavni aduti

Rezolucija ekrana je 3840×2160, a posebno će uživati vlasnici AMD grafičkih kartica, pošto monitor podržava Freesync tehnologiju adaptivnog osvežavanja, koja može značiti puno u igrama. Frekventni opseg u kom radi Freesync relativno je uzak, pošto on funkcioniše od 40 do 60 Hz, kolika je i maksimalna frekvencija osvežavanja ovog monitora. Budući da je reč o 4K modelu, malo će koja grafička kartica (posebno AMD-ova) isporučivati konstantnih 40+ frejmova u sekundi kako bi Freesync radio, ali s pristizanjem sve jačih grafika stanje će se i po tom pitanju popravljati. Od vrlo zanimljivih tehnologija koje monitor ima na raspolaganju, izdvojili bismo i LG Super Resolution+ upscale koji je zadužen za unapređivanje kvaliteta sadržaja niže rezolucije, što može biti veoma korisno na monitorima visoke rezolucije, posebno zbog toga što kompjuterske monitore gledamo iz velike blizine.

image
Tabela karakteristika

Ima li falinki? Tokom korišćenja monitora nismo primetili ništa što bismo naveli kao ozbiljnu manu. Nedostaje poneko ergonomsko podešavanje: 32UK550 podržava podešavanje po visini, kao i nagiba monitora, ali ne i rotiranje postolja, niti pivot. Razlog je (i) u samom postolju, koje se bazira na dve dugačke lučne nožice. Ukoliko zaista treba da se rotira, vrlo je lako rotiranje kompletne strukture, pa možemo da lako pređemo preko ove nazovi-falinke. Dopada nam se i dizajn montiora, crna boja s prilično tankim okvirima, što je LG adut tokom prethodnih godina. Ivice nisu tanke kao kod ultraskupih monitora, a slično možemo reći i za kvalitet kućišta.

Iz izvanredno rešenog i bogatog OSD menija možete podešavati mnoštvo parametara rada i birati predefinisane režime samog monitora. Za kontrolu se koristi mali džojstik, a interfejs je intuitivan i efikasan, pa ćete se brzo i lako navići na njega. Konekcija ima dovoljno: na raspolaganju su jedan DisplayPort i dva HDMI konektora.

Prikaz je odličan, osvetljenost je deklarisana na 300 cd/m2, a kontrast iznosi 3000:1. Sve su to standardni parametri za monitor više kategorije, tako da nikako nećete biti „zakinuti“ za odličnu sliku. Postoji i HDR10 podrška, s tim što treba imati u vidu da još nije adekvatno implementirana u operativni sistem Microsoft Windows 10, kao i da nedostaje sadržaja koji bi omogućili da u tom pogledu monitor zablista. Sve to će se izmeniti u budućnosti. Sve u svemu, ukoliko nemate neke ekstremne prohteve ili ne patite od želje za 144 Hz osveženjem u najnovijim igrama, ovo je odličan izbor. Međutim...

Ekstremista

image

Oni koji ipak žele nešto više i spremni su da za to nešto izdvoje četvorocifrenu sumu u evrima, poželeće da isprobaju LG 34WK95U. Reč je o fascinantnom monitoru dijagonale 34 inča, odnosa stranica 21:9 – to je ultra-widescreen monitor, pogodan kako za rad, tako i za filmofile, budući da se radi o formatu u kome se filmovi izvorno snimaju. Ne treba zanemariti ni mogućnost da se postave dva desktopa jedan pored drugog, što je nezamenjivo za produktivan rad.

Na neke stvari ipak treba da pripazite. Budući da je rezolucija ovog monitora 5120×2160 piksela, morate imati neku od novijih grafičkih karti sa svežom iteracijom DisplayPort ili HDMI standarda. Thunderbolt 3 (koji je u isto vreme i USB-C) je kompatibilan s Mac računarima, pa ljubitelji „zagrižene jabuke“ imaju još jedan adut. Nije, doduše, reč o „punom“ 5K monitoru, budući da samo po horizontali on ostvaruje standard 5K rezolucije, dok je po vertikali „samo“ na 4K nivou.

Sve to bledi pred sjajnim utiskom koji 34WK95U ostavlja na stolu. NanoIPS displej ima ultratanke ivice, dok su kućište i ležište bele boje, a kvalitet izrade vrhunski. Vreme odziva ekrana je 5 ms, osvetljenost od čak 450 cd/m2, dok je pokrivenost boja u DCI-P3 opsegu deklarisana na čak 98 odsto – pravi monitor za profesionalce! Prikaz crne boje je odličan, bolji nego na VA panelima zahvaljujući IPS tehnologiji, a što se HDR-a tiče, obezbeđena je kompatibilnost s VESA HDR 600 standardom.

Sve pozitivno što smo rekli za prethodnika važi i ovde – odlična, laka i intuitivna kontrola putem džojstika, fenomenalan prikaz, uz još impresivniju pojavu zahvaljujući i većoj rezoluciji i širem aspektu stranica, usled čega ekran pokriva još šire vidno polje. Treba li da dodajemo da je multitasking na ovakvom monitoru fantastičan ugođaj? Možete da poređate brdo aplikacija jedne pored drugih, a da su sve funkcionalne veličine, i kontrolišete njihov rad istovremeno. Drugim rečima, jedan od retkih monitora na kome će rad u, recimo, Adobe Premier aplikaciji predstavljati pravo zadovoljstvo.

Život je dobar

Moto kompanije LG, Life is Good, najbolje opisuje iskustvo korišćenja ovih monitora. Reč je o proizvodima koji gotovo da nemaju konkurenciju u svojim kategorijama. Samim tim, predstavljaju veoma dobar izbor, s koje god strane ih posmatrali. Dok 34WK95U ima primesu ekskluzivnosti, zahvaljujući odnosu strana i ultravisokoj rezoluciji, dotle 32UK550 osvaja odličnim balansom cene i mogućnosti. Inače, mišljenja smo da je za 4K rezoluciju 32-inčni ekran prava mera, i da pre treba ići na tu nego na 27-inčne ili 28-inčne varijante, bez obzira na to što su one jeftinije. S naše strane idu tople preporuke za oba modela, a vi ćete najbolje znati šta vam je činiti...


lg.com/rs

SLEDEĆI TEKST U PC #261
preview
DMS: Kad papir nije dovoljan
Milan Bašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter