GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #262 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Honor View 20: Selfi iz ćoška
Filip Majkić
Mnogo je toga jedinstvenog i interesantnog kod novog Honor top-modela mobilnog telefona. Fantastične performanse, jedinstven dizajn, drugačija kamera, posebna poleđina sa efektima... sasvim dovoljno da se Honor View 20 izdvoji iz pomalo jednolične ponude. Drugim rečima - drugačiji, s punim pravom!
- PC #262 (Februar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Honor View 20: Selfi iz ćoška

image

Honor telefoni nove generacije nisu više direktna preslikavanja top-modela bratske firme Huawei. Samim tim su i drugačiji, pored toga što su i dalje pristupačniji od direktnih konkurenata iz najviše klase. Posebna dizajnerska rešenja odmah su uočljiva. S prednje strane imamo gotovo potpuno odstranjene ivice, s prednjom kamerom u obliku rupice smeštene u uglu, čime se eliminiše bilo kakav zarez ili deblji okvir. Bojali smo se da će tako pozicionirana kamera predstavljati smetnju, ali smo se navikli već za nekoliko minuta, tim pre što kamera ne smeta pri gledanju videa, pošto zbog odnosa stranica od 19,25:9 kamera tačno pada u zacrnjen deo ivice, bez obzira na to da li gledate 16:9 ili 21:9 video. Na zarez se, ipak, nismo navikli. Kad već pričamo o ekranu, istaknimo da se radi o IPS tehnologiji te da je rezolucija 2310×1080 piksela, a gustina prikaza 398 ppi – nije reč o rekordima, ali View 20 ih i ne cilja.

Drugi sjajan detalj jeste nanolitografija na poleđini, koja osim veće otpornosti na fizička oštećenja, znači da se izgled menja u zavisnosti od ugla iz koga gledate telefon. Tako imamo izlomljene linije i šare u obliku slova V, koje menjaju debljinu i boju, a ne samo stepen osvetljenosti. Cenimo da će se efekat posebno dopasti mlađim naraštajima.

image
Tabela karakteristika

Treća stavka po kojoj se Honor View 20 izdvaja jeste – kamera. Dok konkurenti idu na veći broj senzora, ovde imamo „povratak starim vrednostima“ – jedan glavni senzor velike rezolucije (48 Mp) uz dodatak specijalizovane TOF 3D stereo-kamere. Kamera je odlična, bazirana na novom Sony IMX586 senzoru, sa otvorom blende od f/1.8 i podrškom za PDAF, te Quad-Bayer Array tehnologiju. Unapređeni senzor i tehnologija pixel binning-a obezbeđuje sjajne fotografije, svejedno da li koristite 48 Mp mod za snimanje ili 12 Mp režim u kome imate mogućnost korišćenja mnoštva efekata, pomoći, drugačijih režima snimanja, te 2X optičkog zuma. Noćno snimanje je gotovo savršeno – prizor je, naravno, nerealan, ali s mnoštvom detalja koje golim okom nećete videti u mraku. Video-snimanje je takođe odlično, posebno u 4K režimu. Najzad, tu je i prednja kamera sa senzorom rezolucije 25 Mp, koja takođe odlično obavlja posao.

Hardverska platforma je ista kao kod modela Huawei Mate 20 Pro – View 20 koristi 7 nm HiSilicon Kirin 980 čipset sa osam Cortex-A76 jezgara u Big.Middle.Little arhitekturi. To znači da imamo dva jezgra koja rade na 2,6 GHz, dva na 1,92 GHz, a četiri na 1,8 GHz, kombinujući energetsku efikasnost i visoke performanse. Grafiku obezbeđuje Mali G76 MP10 GPU, kao i GPU Turbo 2.0 tehnologija. Honor View 20 ima 6 GB RAM-a i 128 GB storage memorije. Podržava Dual SIM, ali ne i memorijsku karticu. Koristi jedan zvučnik osrednjeg kvaliteta, ali je tu zato 3,5-mm konektor za slušalice, pojačan prisustvom podrške za Huawei Histen audio-efekte. Baterija kapaciteta 4000 mAh obezbeđuje višednevnu autonomiju, a dopunjuje se brzo, adapterom snage 22,5 W, koji za pola sata napuni telefon do 55 odsto.

Honor View 20 stiže sa operativnim sistemom Android 9.0 Pie, te Magic UI 2.0.1 korisničkim interfejsom, koji je po svemu osim po imenu jednak Huawei EMUI interfejsu. Pretpostavljamo da je Honor želeo da se nazivom izdvoji iz senke starijeg brata. Sliku o fantastičnom telefonu kompletira povoljna cena. Honor nije prosto išao da ponudi isto ili slično kao rivali, već je primenio specifična rešenja koja će View 20 učiniti jedinstvenim na tržištu, svakako drugačijim i uočljivim. Što je i cilj svih modernih proizvođača, zar ne?


hihonor.com/rs/




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter