GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #262 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Acer Predator: Trozubi grabljivac
Filip Majkić
Acer je modelom Predator Triton 500 ostvario pun pogodak - reč je o gotovo savršenoj simbiozi elegancije i snage. Laptop je fantastičan pokazatelj tačke do koje smo stigli u razvoju modernog hardvera
- PC #262 (Februar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Acer Predator: Trozubi grabljivac

image

Polako – na naše zadovoljstvo – prolazi vreme kada je pojam gejming bio, makar kada je hardver u pitanju, sinonim za veliko, glomazno, bučno, agresivno i pre svega – bleštavo. Niz proizvođača ponudio je tanke i elegantne mašine, interno koncipirane kao gejming proizvod. To su pre svega vrhunski dizajnirani laptopi vrhunskih performansi, te se bez ikakvih problema mogu koristiti u raznim poslovima – kućne, poslovne, multimedijalne primene...

Glavna odlika je ipak optimizacija za igranje. Najveće zasluge za to ima NVIDIA koja je ponudila liniju čipova optimizovanih za Max-Q tehnologiju, kojoj je cilj bio da se kreiraju što tanji i što tiši laptopi kako bi doneli novi nivo uživanja u gejmingu, ali i drugim vidovima korišćenja računara. To se postiže ograničavanjem radnih taktova i disipacije, ali ko želi da uživa u tankom gejming laptopu mora podneti određene sitnije kompromise, zar ne?

Elegantni Predator

image

Ukoliko mislite da je Predator Triton nezgrapna beštija, varate se. Reč je o izuzetno elegantnom i gotovo neshvatljivo tankom računaru, imamo li u vidu snagu kojom raspolaže. Dominantna je crna boja, koja mu veoma dobro pristoji u svakom pogledu. Sa svih strana je izrađen besprekorno, s velikim otvorima za hlađenje na bokovima i zadnjem delu, ali i logotipom u vidu trozupca na poklopcu koji svetli, baš kao i tastatura. Boja osvetljenja i efekti mogu da se podešavaju, a dozu elegancije svakako daje metalna „lajsna“ kojom je oivičen touchpad.

Tastatura je vrlo dobra, ali nedostaje numerički deo. Zato je tu nekoliko multimedijalnih prečica i komandi, uključujući i taster za startovanje upravljačkog softvera.

Lako je na papiru sa specifikacijama propustiti verovatno najbolju tačku ovog laptopa – ekran. Ne zbog toga što se radi o 15,6-inčnom Full HD ekranu, niti zato što se radi o IPS displeju odziva 3 milisekunde. Takve stvari smo već viđali. Ne ni zbog toga što su ivice izuzetno tanke i svedene na zaista minimalnu meru, sa okvirima debelim do 6,3 milimetara, što je zaista veoma lepo videti. U čemu je onda tajna?

Ekran obezbeđuje osvežavanje na čak 144 Hz, što je uz hardversku snagu glavni adut ove mašine. To znači da će korišćenje biti natprosečno glatko i fluidno, bez obzira na to da li jurite i napucavate se u najnovijoj pucačini ili samo obavljate posao u desktop okruženju – 144 Hz znače besprekornu fluidnost pokreta miša, te ćete u svakoj prilici biti u stanju da to i iskusite. Divno iskustvo je zaokruženo činjenicom da se radi o G-Sync displeju, što znači da laptop podržava adaptivno osvežavanje koje će automatski uklanjati sve „iskrzane“ površine u igrama, doprinoseći utisku o kvalitetu grafike. Sjajno!

Monstrum pod haubom

image

Predator Triton 500 opremljen je vrhunskim hardverom, i bez obzira na to što je tanak, isporučuje visok nivo performansi. Kako je ovo igrački laptop, počećemo od grafike, srca svake mašine ovog tipa. Triton 500 ima NVIDIA RTX 2080 grafiku u Max-Q izdanju. Reč je o poslednjoj reči mobilne tehnologije – top-modelu grafike na mobilnim računarima, koja donosi vrhunske performanse, ali i podršku za mnoštvo novih tehnologija, uključujući Deep Learning Super Sampling (DLSS) i Real-Time Ray Tracing (RTRT). 12-nm čip raspolaže sa 2944 unificiranih šejdera, kojima je, baš kao i GPU-u i memoriji, radni takt redukovan kako bi se uklopili u ovako tanak i relativno lagan računar. Raspolaže sa 8 GB GDDR6 memorije s kojom komunicira preko 256-bitnog busa. Da, kako god okrenuli, ovo je fantastična grafička karta k

oja će dugo trajati, posebno zbog 1080p rezolucije ekrana koja nije preterano zahtevna.

Tek sada stižemo do ostalog hardvera – za početak, koristi se Intel Core i7-8750H procesor sa čak šest jezgara! CPU radi na taktovima od 2,2 GHz do 4,1 GHz, u zavisnosti od opterećenja i potreba. U kombinaciji sa 32 GB sistemske DDR4 memorije, u stanju je da se izbori s bilo kakvim izazovom koji pred njega možete postaviti. Podaci se smeštaju na izuzetno brz NVMe SSD sistem koji se sastoji od dva diska u RAID 0 režimu, kapaciteta 512 GB. Sve u svemu, mašina svojom brzinom impresionira u svakom smislu, budući da praktično nema slabih tačaka.

image

Periferije se lako povezuju, bez obzira na to da li govorimo o standardnim USB 3.1 portovima (tri komada) ili USB-C portu. Isto tako, možete koristiti i eksterni displej, bilo preko HDMI ili mini-DisplayPort konektora, a na spisku konektora su još i LAN i audio-priključci. Možda nam nedostaje slot za memorijske kartice, ali preživećemo bez njega. Naravno, podrazumevaju se Bluetooth 5.0 i Wi-Fi najnovijeg standarda.

Besprekorno zaokružen

Računar stiže sa operativnim sistemom Windows 10. Lepa stvar jeste što se uz njega isporučuje i PredatorSense, softver iz koga je moguće kontrolisati i konfigurisati napredne funkcije računara. Već u startu imamo Turbo taster na levoj strani kojim se overklokuje grafika, a iz softvera je moguće podesiti osvetljenje tastature, overklokovati „na dugme“, kontrolisati temperature i brzine rada ventilatora. Kad smo kod toga, Acer je opremio laptop četvrtom generacijom AeroBlade 3D ventilatora radi optimalne efikasnosti.

Impresionira pre svega čitava celina – šta je sve ovo upakovano u računar mase 2,08 kilograma i debljine 17,9 milimetara. U tom smislu, može se reći da je Acer Predator Triton 500 praktično savršen! Reč je o laptopu izuzetnih performansi i impresivne pojave, vredna mašina u svakom pogledu i stoga joj dajemo zasluženu preporuku.


acer.com

SLEDEĆI TEKST U PC #262
preview
Konzole: Igre koje traju
Igor Kostadinović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter