GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #263 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Savitljiva budućnost
Filip Majkić
U kom pravcu ide evolucija telefona i šta možemo očekivati u budućnosti? Često smo se pitali šta je sledeće što će proizvođači smisliti. Ispostavilo se da svi oni razmišljaju slično i da će vodeći igrači na tržište ubrzo doneti nove, eksperimentalne forme, trudeći se da te njihove ideje postanu dominantne na tržištu. Sve se odvija daleko brže nego što mislite - budućnost je već tu!
- PC #263 (Mart 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Savitljiva budućnost

image

Dok čitate ove redove do vas svakako stižu informacije o novim generacijama telefona koje su tokom sajma MWC u Barseloni, ali i na drugim mestima, predstavila najveća imena smartfon industrije. Jedna stavka svima je zajednička – eksperimentisanje sa formom. Nismo ni sami sigurni da li je to pravi put, ali je ovogodišnji uslov za nove vrste smartfona doskora nezamislivi savitljivi ekran. Samo takvi telefoni mogu da menjaju oblik i dozvoljavaju korisniku da ih prilagođava željama i potrebama. Savitljivost će predstavljati i tačku diferencijacije među proizvođačima kada je reč o dizajnerskim rešenjima, budući da su standardni telefoni počeli da nalikuju jedni na druge kao jaje jajetu.

Kad jedan ekran nije dovoljan

Za priču o prvim mačićima svi znaju, pa se nećemo iznenaditi što prva generacija koja nam uskoro stiže neće biti potpuno i univerzalno savitljiva. Ako se ekran i može savijati, tu su i razni drugi materijali koji nisu tako fleksibilni. Zato će niz novih modela koristiti po nekoliko ekrana – jedan koji će biti aktivan u preklopljenoj (pomoćni, uglavnom sa spoljne strane telefona) i drugi koji će biti aktivan u rasklopljenoj formi (unutrašnji, savitljiv, veliki ekran).

image

Upravo tu vidimo brojne izazove koji su pred proizvođačima. Hardverski izazovi su veliki sami po sebi – treba osmisliti unutrašnje komore, raspored i položaj komponenti, prilagođavajući se korisniku koji će stalno rasklapati i sklapati telefon, možda hiljadama i hiljadama puta. Kada se hardver nekako zaokruži (i presavije), na redu je softver – moraće iznova da se osmišljava kompletno korisničko iskustvo. Pri tom očekujemo nesmetani prelaz iz „savijenog“ režima u „ispravljeni“, ali i maksimalnu doslednost interfejsa u svim režimima rada. Da li ćemo to i dobiti, ostaje da se vidi. Glavno pitanje korisnika glasi: „da li mi je to uopšte potrebno“. Pitanje je utoliko važnije što znamo da prve generacije savitljivih telefona neće biti nimalo jeftine – cene se kreću oko 1500 dolara ili više, a koliko će iznositi na tržištima kao što je naše, videćemo u dogledno vreme. Druga, podjednako bitna stavka, jeste to što većina proizvođača, barem u ovom trenutku, viziju tog uređaja vidi u formi koja se iz manje rasklapa u veću – drugim rečima, imaćete uređaj sklopljen u manje-više sadašnju formu telefona, ili manju po dimenzijama, ili estetski rogobatnu, sa debelim ivicama i ogromnim, jasno vidljivim prelazima, dok u rasklopljenoj formi dobijate još veći uređaj, manje-više u formi tableta.

Zašto bi se težilo ka još većem formatu, i to onom koji polako iščezava s tržišta, pošto je tableta sve manje iz godine u godinu? No, dozvoljavamo i mogućnost da se na taj način spaja najbolje iz oba sveta. Utisak je da ćemo na elegantan vid dotičnog spoja ipak sačekati duže nego što mislimo. Naravno, nije vizija svih proizvođača ista. Pogledajmo neke od najinteresantnijih predstavljenih uređaja i koncepata koji nam raspaljuju maštu.

Prvo, pa Royole FlexPai

image
Royole FlexPai

Prvi uređaj koji je predstavljen nije došao iz kuhinje poznatih proizvođača. U pitanju je koncept koji se u potpunosti naslanja na priču o savijenom telefonu koji se rasklapa u tablet i koji demonstrira šta možemo očekivati na ovom polju. Kada je rasklopljen, ovo je 7,8-inčni tablet s odnosom stranica 4:3. Kada je savijen, dijagonala ekrana iznosi četiri inča. Radi se o AMOLED ekranu koji se savija po sredini. Njegov softver, Water OS zasnovan na Android-u prepoznaje kada korisnik to učini i isključuje pola ekrana, prikazujući sadržaj na polovini u koju korisnik gleda u datom trenutku, dok se na drugoj polovini prikazuje wallpaper.

Interesantno je da na jednoj od polovina korisnik ima na raspolaganju nešto veći ekran, dok druga polovina sadrži dual kamere rezolucije 16 + 20 megapiksela. Debljina je upitna i to je jedan od najvećih problema prve generacije – kada je FlexPai rasklopljen tanak je svega 7,6 milimetara, ali kada je sklopljen to iznosi 15,2 milimetra, što je daleko iznad onoga na šta smo danas navikli. Šarka je deklarisana na 200.000 rasklapanja, dok uređaj pokreće Snapdragon 8150 izrađen u 7-nm tehnologiji.

U osnovnoj konfiguraciji, FlexPai se isporučuje sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora, a postoje i varijante s 8/256 i 8/512 GB. Podržana je tehnologija brzog punjenja Ro-Charge, koja je u stanju da za sat vremena napuni bateriju od 0 do čak 80 odsto. Cena bi trebalo da iznosi više od 1300 dolara, i to na kineskom tržištu.

Galaksija na sklapanje

image
Samsung Galaxy Fold

Za Samsung je budućnost uveliko počela. Južnokorejski gigant prešao je dug osmogodišnji put od trenutka kada je predstavio prvi prototip savitljivog ekrana, sada već davne 2011. godine, do ovih dana, kada je prezentovao Samsung Galaxy Fold, novu perjanicu u svojoj ponudi. Reč je o uređaju koji je najlakše opisati kao pametni telefon koji se rasklapa u tablet ili makar kao „tabletoliki“ telefon većih dimenzija. Korisnici tako dobijaju najbolje od oba sveta: kompaktan uređaj koji se otvara i otkriva Samsung-ov dosad najveći ekran na pametnom telefonu. Implementirane su brojne inovacije u materijalima, projektovanju, izradi i tehnologiji ekrana.

Pomoćni, prednji ekran je 4,6-inčni Super AMOLED sa odnosom stranica 21:9, dok je glavni ekran (kada se rasklopi) 7,3-inčni Dynamic AMOLED sa odnosom stranica 4,2:3, te daleko više naginje kvadratu, odnosno 4:3 tabletima. Uređaj ima impresivne specifikacije, sa 12 GB RAM-a, 512 GB skladištem, osmojezgarnim procesorom, čak šest kamera koje su raspoređene tako da uvek i u svakoj formi imate na raspolaganju odlične mogućnosti snimanja. Na poklopcu je selfi kamera rezolucije 10 Mp, napred su dve kamere od 10 i 8 Mp, pozadi sistem tri kamere rezolucija 16, 12 i 12 Mp u ultrawide + wide + telephoto formatu, dual baterija ukupnog kapaciteta 4380 mAh, operativni sistem Android 9 Pie...

Fold bi trebalo da bude vrhunski uređaj za one koji žele nešto drugačije od dosadašnjih telefona. To zadovoljstvo moraće dobro da se plati, kao i uvek kad na tržište stupa nova tehnologija. Samsung Galaxy Fold biće dostupan u Americi od 26. aprila, po ceni od 1980 dolara. Za sada nema navoda kada će i da li će se pojavljivati na domaćem tržištu, ali mu se svakako nadamo.

Huawei knjiga

image
Huawei Mate X

Huawei spada u kompanije koje su poodavno potvrdile da rade na savitljivom komunikacionom uređaju. Jesenas je Richard Yu, CEO kompanije, izjavio da Huawei već ima radni prototip savitljivog smartfona. Kao ni mnogi konkurenti, nisu davali eksplicitne najave, niti potvrđivali glasine. Međutim, nacrt patenta je veoma jasno ukazivao na čemu se radi – reč je o pametnom telefonu koji po mnogo čemu podseća na knjigu. Dijagrami su pokazivali uređaj koji se preklapa na sredini, sa ekranom koji se prostire celom dužinom, a već je poznato da je ključna stavka za uspeh ovakvog telefona kako će biti osmišljen mehanizam preklopa. Pojavio se i koncept-video, a onda je došlo vreme za premijeru: na samom početku MWC sajma Huawei je demonstrirao ovaj uređaj.

Za kraj marta je Huawei zakazao predstavljanje nove P30 serije pametnih telefona visoke klase u Parizu. Tom prilikom trebalo bi da se nešto više kaže i o savitljivom telefonu, koji je za sada samo demonstriran, pri čemu novinari nisu imali priliku da sami njime rukuju. Znajući da Huawei uvek žuri da predstavi nove tehnologije što je moguće pre, verujemo da nećemo dugo čekati. Najavljeno je da će novajlija biti spreman za tržištu utakmicu već do sredine godine. Nažalost, za sada još uvek nisu precizirani datumi pojavljivanja. No, neke stvari su već poznate!

Novi Mate X izgleda kao telefon u svom podrazumevanom stanju, što mu je u startu lepa prednost u odnosu na konkurenciju. Dijagonala glavnog displeja je 6,6 inča, a rasklapa se na 8 inča. Prototip ima tri ili četiri kamere, veliku bateriju kapaciteta oko 4500 mAh uz 55 W turbo punjenje koje će omogućiti da se 85% baterije napuni za sveta pola sata. Neizbežan faktor će biti Kirin 980 čipset, koji će obezbediti dovoljno snage za ovaj telefon, a šlag na Huawei torti je podrška za 5G konekciju. Huawei Mate X bi trebao da se pojavi sredinom godine, po ceni od oko 2300 evra.

Savitljiv i to dva puta

image
Xiaomi Flex

Jedan od najuspelijih preklopnih koncepata predstavio je Xiaomi, koji je pokazao da inovacija ne mora doći samo od najvećih. Mnogo pažnje posvećeno je pametnom iskorišćavanju tehnologije savitljivog ekrana, uz razumnu dozu skepse, s obzirom na to da, za razliku od Samsung i Huawei uređaja, ovde još uvek nemamo zvanične najave. Njegov koncept podrazumeva savijanje na dva mesta, s nešto većim centralnim delom. Kako se telefon savije, interfejs smesta reaguje i isključuje ekrane na savijenim delovima telefona, a u centru ostaje displej koji je razvučen od ivice do ivice, dok se bočni delovi „obavijaju“ oko poleđine.

Reč je o vrlo elegantnom rešenju koje je „procurilo“ na Internet u formi videa, da bi ga potom Lin Bin, predsednik kompanije, i sam demonstrirao. U rasklopljenom stanju, ekran ima odnos stranica 3:2. Xiaomi se za sada oglasio samo potvrdom da je „dvostruko savitljivi telefon njihova najnovija informacija na kojoj se i dalje radi“, bez navođenja detalja. Očekuje se da na tržište dođe pod imenom Xiaomi MIX Flex ili Xiaomi Dual Flex.

Udar nostalgije

image
Motorola RAZR koncept

Motorola ima keca u rukavu kada je reč o savitljivom telefonu, posebno zbog toga što je poznata upravo po preklopnicima kojima je nekada davno dominirala na tržištu telefona. Legendarni uređaji kao V525 ili RAZR sada će dobiti novu inkarnaciju. Za sada nemamo nikakvih eksplicitnih potvrda niti demantija, a treba naglasiti da su sve informacije o Motorola RAZR preklopniku nove generacije došle sa Interneta ili koncept-rendera koji nisu zvanični – predstavnici kompanije ne potvrđuju nikakve navode, za sada. Ipak, informacije raspaljuju maštu.

Posebno je interesantno da koncept predviđa uređaj standardne forme, koji će preklapanjem postati još manji, ali i zadržati brojne funkcije zahvaljujući pomoćnom ekranu. Takođe, glasine govore o ceni od oko 1500 dolara, što je u rangu očekivane prosečne cene ovakvih telefona. Motorola jeste registrovala patent koji predviđa upravo ovakav telefon, a odziv brojnih korisnika, sadašnjih, bivših, a zašto ne i budućih, izuzetno je pozitivan i dodatno budi nadu da ćemo ovakav telefon videti u doglednoj budućnosti.

Uskoro stižu nove forme telefona na preklop. Od inicijalnog uspeha i reakcije tržišta zavisiće u kojoj će se meri i kojim tempom ova kategorija dalje razvijati. Prednost koncepta jeste to što ne mora da cilja standardne kupce, već može da koegzistira sa uobičajenim modelima, te da komotno provede neko vreme kao tržišna niša, posvećena ograničenom broju zainteresovanih koji žele upravo takve uređaje, da bi se nakon dodatnog razvoja prebacila u mainstream. Ništa nećemo izgubiti, možemo samo da dobijemo!



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter