GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #264 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Progresivne Web aplikacije
Branislav Bubanja
Nedavno je na Microsoft Store-u objavljen Office app za Windows 10. Mnogi su je nazvali besplatnim Office-om, ali je ona zapravo uvod u velike promene nazvane Progressive Web Applications (PWA)
- PC #264 (April 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Progresivne Web aplikacije

image

Office PWA aplikacije zamenjuje office.com sajt i u njoj se centralizovano čuvaju nedavno otvarana dokumenta iz Office aplikacija, kao i prečice ka svim instaliranim programima iz ovog paketa. Office app je ujedno prečica ka online Office aplikacijama, kao i dokumentima koji se nalaze na OneDrive-u i SharePoint-u.

Nije samo funkcionalnost ove aplikacije razlog zašto je pominjemo - radi se o Progressive Web Application (PWA) programu. To je Web aplikacija koja je sposobna da radi i kada je računar offline, a ponaša se kao da je u pitanju standardna Windows aplikacija. PWA je podržan u Windows-u 10 od verzije 1803 (od aprilskog update-a za 2018. godinu) i predstavlja interesantan način angažovanja korisnika da duže ostanu na sajtu.

Kako su se razvijale

Još od 2005. godine, tehnologije koje se zasnivaju na Web-u krenule su da se menjaju iz statičnih u dinamične. Aplikacije su pokretane na serverskoj (PHP, ASP.NET) ili na klijentskoj strani (Ajax), a u prvi plan izbio je responsive dizajn koji se prilagođavao svakoj rezoluciji ekrana.

Iako su takve Web aplikacije bile daleko prilagodljivije korisnicima od statičkih Web stranica, i dalje su po korisničkom iskustvu bile daleko iza aplikacija koje su pravljene za konkretan operativni sistem. Takve native aplikacije obezbeđivale su bolje korisničko iskustvo i bile su mnogo agilnije u radu od onih koje su se pokretale u browser-ima. Glavni razlog za to je što su takve aplikacije imale direktan pristup hardveru i komunikacija između njih obavljala se brže i bez "posrednika". Sredinom 2010. godine, razvojem HTML5, CSS3 i JavaScript-a, Web aplikacije koje su zasnovane na pomenutim standardima, mogle su, kada su bile pokretane na moćnim procesorima, da budu upotrebljive alternative programima pisanim za određeni operativni sistem.

U februaru 2015. godine dizajner Francis Beriman i jedan od inženjera koji je radio na Google Chrome-u, Alex Russel, osmislili su izraz Progressive Web Apps kako bi opisali aplikacije koje podržavaju nove funkcionalnosti implementirane u moderne browser-e. Oni su naveli spisak karakteristika koje PWA aplikacija mora da zadovolji: da radi svuda, bez obzira na browser koji korisnik upotrebljava; da bude responsivna i da se prilagođava svakoj veličini ekrana i svakom tipu uređaja; da bude nezavisna od konekcije, odnosno da radi i u offline režimu; da izgleda kao da je pravljena za operativne sisteme, a ne kao Web stranica; s obzirom na to da su suštinski ovo ipak Web aplikacije, moraju da se automatski ažuriraju; neophodno je da budu bezbedne i da rade kroz HTTPS protokol kako bi se obezbedio maksimalan stepen sigurnosti u radu; da budu "pretražive", odnosno da se prilikom pretrage identifikuju kao aplikacije; da budu instalabilne, kao i obične aplikacije i konačno, da se lako preuzimaju i da ne zahtevaju kompleksnu instalaciju.

Šta su PWA?

image

Kako je rekao Alex Russel: "Progressive Web Apps su samo sajtovi koji su uzeli prave vitamine". Drugim rečima, progresivne Web aplikacije su proširenje postojeće Web tehnologije, odnosno sajtovi koji izgledaju i koriste se kao da su aplikacije. PWA ne predstavlja novi framework ili novu tehnologiju. To je samo set najboljih praksi koje obezbeđuju da Web aplikacija funkcioniše i izgleda slično kao bilo koja desktop ili mobilna aplikacija. A iskustvo koje korisnik ima isto je kao da radi na standardnoj aplikaciji i jednostavno ne postoji način da on utvrdi da li je to PWA ili klasičan program.

Aplikacije ne zahtevaju posebne instalere, već mogu da se objavljuju kao bilo koja druga Web stranica. Iako rade u bilo kom browser-u, neke od naprednih funkcija direktno zavise od podrške browser-a. Na primer, to su funkcije koje ih "pretvaraju" u samostalne aplikacije nezavisne od Internet konekcije, instaliranje na lokalne desktop-e i slične stvari… Pomenute funkcionalnosti dostupne su od aprila 2018. godine kroz Edge, Chrome, Firefox i Safari, a verujemo da će im se i ostali browser-i pridružiti u bliskoj budućnosti.

Za opis prednosti i ograničenja PWA aplikacija i razmetranje njihove budućnosti pogledajte PC#264.



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter