GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #264 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Intel NUC: 4k iz male kutije
Dejan Ristanović
Umesto glomaznog desktop računara, Intel već šest godina predlaže da koristimo Next Unit of Computing, kompaktnu kutiju dimenzija oko 10*10*5 cm u koju je spakovano sve što nam je potrebno... uz mogućnost da sami odlučimo šta "sve" obuhvata. NUC je stigao do osme generacije, a pred nama je model NUC8i5BEH
- PC #264 (April 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Intel NUC: 4k iz male kutije

image
Brojni portovi na malom kućištu

Prvi put sam isprobao Intel NUC početkom 2013. godine, u vidu modela DC3217IYE koji smo predstavili u PC#199. Bio je to jedan od onih proizvoda koje jednostavno ne možete da vratite s testa – odmah sam ga kupio i namenio mu ulogu medija PC-ja za dnevnu sobu. Njegov Core i3 procesor je obezbeđivao savršenu reprodukciju svih full HD sadržaja, pet godina verno stojeći pored televizora i radeći 24/7. Doduše, krajem 2016. računarčić je počeo da se greje više nego što bi trebalo, ali je to lako rešeno zamenom ventilatora. U međuvremenu su se pojavljivale nove generacije NUC-a, ali za njih nisam bio preterano zainteresovan pošto je i ovaj stari radio savršeno. A onda je prošle godine došao 4K televizor, i bio mi je potreban novi medija PC, pa sam ostao pri NUC-u i kupio model sedme (Gemini Lake) generacije BOXNUC7PJYH1, koji obezbeđuje 4K reprodukciju na 60 Hz. Već skoro godinu dana radi savršeno pored novog televizora, a sada je stigao i potencijalni naslednik, pripadnik osme generacije, NUC8i5BEH.

U paketu ili u delovima

Ako vas oznake NUC-ova zbunjuju... niste jedini. Na tržištu je mnogo modela, pošto se ovaj računar bazično prodaje u kitu, pa se osnovna oznaka odnosi na korišćeni procesor (u konkretnom primeru 8i5 znači da se radi o Core i5 procesoru osme generacije izrađenom u 14 nm procesu, dakle Coffee Lake-U). Tu su i informacije o portovima, pošto kod mnogih generacija postoje modeli sa Ethernet ili Thunderbolt interfejsima, pa su Ethernet uzimali oni orijentisani na PC svet a Thunderbolt oni koji u mreži imaju i Macintosh-e. Pojavljuju se i BOX modeli u koje su već ugrađeni memorijski moduli, pa onda modeli koji već imaju SSD (ili M.2), pa onda kapaciteti tog medijuma mogu biti različiti... Ukratko, najbolje je da posetite sajt prodavca, vidite šta trenutno ima na lageru, pa izaberete varijantu koja najviše odgovara vašim potrebama i vašem budžetu.

image
Tabela karakteristika

NUC8i5BEH koji smo dobili na test ima 8 GB memorije u vidu jednog SODIMM DDR4 modula; na ploči su dva slota za memorijske module, što znači da memorija može da se širi do 32 GB. Trebalo je samo ugraditi SSD od 256 GB iz Intel-ove serije 760p koji se povezuje na M.2 port. Takve operacije su kod NUC-a trivijalne – odvrnete četiri šrafa s donje strane (sada su oko njih stavili gumene šajbne, pa šrafciger jedva da je i potreban), podignete poklopac i postavite memoriju i SSD u odgovarajuće portove.

Prijatno smo se iznenadili primetivši da, osim M.2 slota, postoji prostor za još jedan 2.5 SATA SSD uređaj, tako da se uz skroman dodatni trošak možete obezbediti RAID-1 režimom ili povećati kapacitet i brzinu odziva diskova koristeći RAID-0. Posle sklapanja je trebalo još instalirati Windows, koji se posebno kupuje – napomenućemo da to mora biti verzija 10, pošto za novije NUC-ove nema Windows 7 i Windows 8 drajvera.

NUC se lako uklapa u mrežno okruženje pošto, pored četiri USB 3.1 porta (dva spreda i dva s zadnje strane), ima Ethernet i Thunderbolt 3 port, pri čemu je Ethernet spreman za brzine do 1.73 Gbps, ukoliko imate odgovarajuću infrastrukturu; kod nas je sve savršeno radilo punom brzinom gigabitnog Ethernet-a. Alternativa je povezivanje u Wi-Fi mrežu korišćenjem ugrađenog Intel WLAN adaptera, a tu je i Bluetooth 5 podrška. Postoji samo jedan HDMI 2.0a port (neki raniji modeli su imali dva), ali NUC i dalje podržava do tri povezana monitora, s tim što ćete za druga dva koristiti Thunderbolt port (u njega može da se utakne DisplayPort kabl) ili USB adapter. Iako ga nije lako videti, postoji i IR risiver, pogodan za kontrolu NUC-a daljinskim upravljačem. S leve strane je super-brzi čitač microSDXC kartica, koji nažalost ne prima SD kartice pune veličine, a nedostaje i optički audio izlaz, što znači da zvuk do eventualnog AV risivera ide kroz HDMI – DTS-HD i Dolby TrueHD reprodukcija su funkcionisale savršeno. Pomenimo za kraj i priključak za slušalice s prednje strane.

4K na delu

image
Pogled ispod haube: memorija i SSD se lako priključe u predviđene slotove i NUC je spreman za rad

Na testovima video-reprodukcije NUC se odlično pokazao, uz podršku za 10-bitno HEVC HW dekodiranje i HDR. Ukoliko film reprodukujete na celom ekranu opterećenje procesora je minimalno, dok se kod reprodukcije u prozoru javi poneki jedva primetan glitch. Rezultat na 3DMark Cloud Gate testu je solidnih 8722, što znači da su i mnoge igre na ovom hardveru sasvim upotrebljive.

Sve u svemu, ovo je najbolji desktop replacement računar koji smo videli – u malom pakovanju zatvoreno je mnogo snage, upotreba je veoma komforna a zvuk ventilatora se jedva čuje. Treba samo dobro razmisliti o konfiguraciji koja vam je potrebna: uštedećete dosta para ako umesto Core i5 uzmete Core i3, a reprodukcija 4K video materijala neće biti slabija. S druge strane, ako računar koristite za neke numerički zahtevnije stvari kojima dobro dođe više jezgara, vredi razmotriti i model zasnovan na Core i7 – fleksibilnost je važan adut NUC porodice.


asbis.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #264
preview
Mens sana IT corpore sano
Voja Gašić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter