GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #266 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mala, (skoro) prava tastatura
Dejan Ristanović
Da biste radili nešto korisno na smartfonu ili tabletu, potrebna vam je prava tastatura. Konačno imamo kandidata: AVATTO A20. Čak smo na njoj rasporedili i naša slova koristeći External Keyboard Helper
- PC #266 (Jun 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mala, (skoro) prava tastatura

image

Uz svu procesorsku snagu i memoriju Android ili iOS smartfona, greh je što ih koristimo samo za chat, čitanje e-mail-a, Facebook, Instagram i igrice. Nažalost, za iole zahtevniju poslovnu primenu potreban je način za unos teksta superioran ekranskim tastaturama. Na tržištu je mnogo Bluetooth tastatura, ali su one uglavnom ili prevelike/preteške da biste ih nosili u džepu, ili su tasteri na njima premali, tako da je kucanje sporo i podložno greškama. Nailazio sam na nekoliko vrednih kandidata, jedan od njih je svakako (ne baš jeftini) Microsoft Universal Foldable Bluetooth Keyboard, ali mi je tek model AVATTO sa Aliexpress-a (prodaje se i pod drugim imenima, recimo MoKo Wireless Bluetooth Keyboard) obezbedio komforan rad. Zapravo, ovaj tekst je većim delom otkucan na AVATTO tastaturi, dok sam čekao na aerodromu Schiphol.

AVATTO je, pre svega, mala tastatura – kada je preklopite, dimenzija je mobilnog telefona, a slične je i mase (176 grama) tako da vas ne opterećuje. Postoje dva praktično jednaka modela, jeftiniji A20 košta 25 dolara, dok za 35 dolara uz tastaturu dobijate i plastičnu futrolu koja omogućava da na razne načine uspravite svoj smartfon, što olakšava rad; u protivnom ćete telefon oslanjati na čaše, novine ili smišljati razne trikove. Kada otklopite A20, dobijate pravu tastaturu s dirkama standardne veličine (dobro, tasteri sa ciframa su manji, a neznatno su smanjeni i tasteri sa srednjim zagradama gde stavljate YU slova) i sasvim pristojnim hodom, pogodnu za unos čak i veće količine teksta. Nema Insert, Home i srodnih tastera, ali se njihove funkcije obezbeđuju lepo raspoređenim kursorskim dirkama uz pritisak na Fn. Tastatura je ergonomski „slomljena“ tako da su leva i desna strana blago zakošene, što dodatno olakšava kucanje, kada se na ovakav raspored naviknete.

image
Tabela karakteristika

Pošto sam upario tastaturu s telefonom (koristi se Bluetooth 3 protokol) i video da sve dobro funkcioniše, trebalo je preskočiti poslednju prepreku: YU slova. Inače koristim SwiftKey drajver, ali sam tu naišao na neobičan problem: ako aktiviram hrvatsku ili slovenačku tastaturu (srpske nema), malo č se ne ispisuje kako treba. Pritisak na odgovarajući taster ispiše veliko Č, a da bi se dobilo malo č, treba pritisnuti Shift č pa to ponoviti, držeći Shift sve vreme; pojavi se Čč, pa ono prvo slovo može da se obriše. Ukratko, ne nešto što bi čovek želeo da radi.

Sistemska Android tastatura radi dobro, ali sam ja jedan od onih staromodnih korisnika koji imaju nekakav svoj raspored YU slova smišljen još mnogo pre nego što su uspostavljeni standardi. Uvek se mučim da takav raspored obezbedim na raznim uređajima, sve šaleći se da mi je, kad jednom ne budem uspeo to da uradim, vreme za penziju. Vreme još nije stiglo – posle dosta potrage pronašao sam External Keyboard Helper (lako ćete ga preuzeti sa Play-a) čija Pro verzija nije striktno neophodna za redefinisanje tastature, ali je uz nju sve lakše, a cena je svega 1.5 evro. Napravio sam custom layout s YU slovima po željenom rasporedu koji radi savršeno kad je AVATTO tastatura aktivna. Čak je omogućeno da se sa AltGr+taster odnosno AltGr+Shift+taster dobije originalna funkcija dirke.

I za kraj jedan savet: ako pravite svoju tastaturu, nemojte da počnete od srpskog layout-a, nego samo u njemu popišite kodove za naša slova, a onda počnite od američkog layout-a. Manji je posao dodati naših 10 slova nego pobrisati sve ono što je u srpsku tastaturu natrpano.

Sve u svemu, jedan od (retkih) utility programa koji vam prosto reše problem i nema šta da im se doda... ali i tastatura koja čini smartfon mnogo korisnijom spravom.Asusplus

BIZIT 2024

Adria Security Summit 2024


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter