GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #268 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kingston KC2000: Nedostižne performanse
Filip Majkić
Ukoliko želite da vaš sistem radi munjevito, pažnju ćete posvetiti diskovima. Najbrže rešenje trenutno dostupno na tržištu jeste NVMe M.2 SSD koji, zahvaljujući direktnoj komunikaciji s PCI Express-om, postiže do sada nezamislive performanse. Kingston KC2000 je upravo takav uređaj, koji na naš test stiže uz veliki pad cena NVMe M.2 tehnologije. Trenutak je idealan!
- PC #268 (Septembar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kingston KC2000: Nedostižne performanse

image

Kingston KC2000 je naslednik KC1000 modela, koji nije bio predviđen da bude najbrži u svojoj kategoriji, ali je zato donosio odličan odnos uloženog i dobijenog. Naslednik sve to podiže na viši nivo, i to u pravom trenutku. Ne samo da su cene ovih uređaja pale, zahvaljujući čemu su postali još pristupačniji, već je reč o jednom od najbržih uređaja koje trenutno možete kupiti.

Neophodan uslov da iskoristite M.2 SSD kao što je KC2000 jeste da imate odgovarajući M.2 slot, a njega imaju sve novije generacije matičnih ploča, osim baš onih najniže kategorije. Kingston KC2000 koristi 96-slojnu 3D TLC NAND fleš-memoriju, koju kombinuje sa Silicon Motion 2262 kontrolerom, što je još jedna dobra vest jer je reč o primetnom unapređenju u odnosu na ranije korišćeni Phison kontroler. SSD na našem testu imao je kapacitet od 1 TB, što je sasvim dovoljno za smeštanje operativnog sistema i pratećih aplikacija, kao i za svakodnevnu upotrebu. Konkretan model je, sa osam Toshiba memorijskih čipova, „uposlio“ svih osam kanala na kontroleru, što se odražava na odlične performanse i maksimalnu „utegnutost“ uređaja. Treba reći i da modeli manjeg kapaciteta imaju slabije performanse, što je sasvim u skladu s karakteristikama NAND flash memorija. Najzad, tu je i 1 GB DDR3L DRAM-a koji se koristi za keširanje podataka. Čudi li, stoga, što su performanse u praksi odlične? Deklarisano vreme čitanja i upisa podataka je 3200 MB/s, odnosno 2200 MB/s. U praksi, izmereni transfer u Total Commander-u iznosio je između 1600 i 1700 MB/s i za upis i za čitanje, što je sjajan podatak, dok su se sintetički testovi se ozbiljno primicali deklarisanim vrednostima. Sve u svemu, sa ovim SSD-om možete očekivati izuzetan odziv sistema, fantastične brzine podizanja Windows-a, brzo buđenja iz Sleep režima, veoma kratke periode učitavanja nivoa u omiljenim igrama i sveukupan osećaj odličnog rada u kombinaciji sa uvek lako dostupnim morem pokrenutih aplikacija. Disk podsistemi, koji su nekada bili uska grla računara, danas su njihova udarna oštrica.

image

Postoji li neka mana ovog SSD-a? Jedino što možemo da zamislimo jeste nedostatak hladnjaka, koji je značajan jer je M.2 uvek u blizini procesora, grafičke kartice ili naponske sekcije, koji se dosta greju. No, na iole pristojnijim pločama to neće uopšte biti problem, jer njihovi M.2 slotovi stižu sa sopstvenim hladnjacima pa u tom slučaju neće biti razlike. Kada na sve to dodamo da Kingston daje petogodišnju garanciju na KC2000, da drajv podržava 256-bitnu AES enkripciju podataka, kao i da poklanjaju ključ za Acronis True Image HD koji će migraciju operativnog sistema učiniti potpuno bezbolnim iskustvom, jasno je da je reč o investiciji koja je pokrivena sa svih strana i koja zaslužuje tople preporuke.


kingston.com



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter