GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #269 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IFA 2019: Svi putevi vode u Berlin
Filip Majkić
Početkom septembra u nemačkoj prestonici održan je IFA, najveći sajam potrošačke elektronike na svetu. Idealna prilika da se prikupe informacije o trendovima u industriji i uživa u bezbrojnim uređajima raznih vrsta. Evo šta smo videli u Berlinu...
- PC #269 (Oktobar 2019)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IFA 2019: Svi putevi vode u Berlin

Od 4. do 11. septembra održan je jedan od najbitnijih sajmova svetske IT industrije - IFA 2019. Reč je o najvećem sajmu potrošačke elektronike na svetu, tokom koga se na licu mesta zaključe poslovi u vrednosti od čak 4,5 milijarde dolara. Teško je i opisati šta se sve može videti u čak 28 ogromne Messe Berlin hale (većinom na tri nivoa): bezbroj uređaja, novi koncepti i rešenja, ne samo u domenu klasične elektronike već i kućne/bele tehnike - malo je reći da se čoveku zavrti u glavi od obilja informacija. Zato smo se koncentrisali na ono što je dostupno u našem regionu.

image

Uvodna konferencija za novinare obilovala je informacijama vezanim za stanje u industriji. Izneseno nije nimalo ohrabrujuće - gotovo u svakoj kategoriji beleži se stagnacija ili pad. Jedine kategorije koje napreduju jesu OLED televizori i potrošačka elektronika vezana za gejming. Smartfoni, standardni televizori, razne vrste uređaja... sve je u manjem ili većem padu u gotovo svim regionima. Može li industrija da smisli strategiju kojom će se suprotstaviti izazovima koji su pred nama? Nije lako odgovoriti na to pitanje, ali ako je suditi po berlinskim nastupima, izvađena je teška artiljerija. Na samom sajmu moglo se videti more zanimljivih stvari. Bez obzira na to da li govorimo o Acer Predator Throne Air stolici, u koju su "ugrađeni" monitori, računar i periferije zarad maksimalnog uživanja u igranju, te masaža zarad uživanja kao takvog, preko Betmenovog automobila izloženog na štandu Panasonic-a, do "šume" zakrivljenih ekrana u hali u kojoj je LG izlagao, posetioci su imali bezbroj razloga da uživaju, baš kao i novinari koji su, po običaju, prva dva dana dobili "za svoj gušt" i mogli da nesmetano obilaze čitav sajam tokom novinarskih dana, bez bojazni da će ih pregaziti radoznali posetioci.

Prisustvovali smo mnogim događajima. Šou je počeo konferencijom kompanije Acer, na kojoj je CEO Jason Chen predstavio nove laptope, kako obične, tako i one posvećene kreatorima sadržaja, gejming proizvode, ali i objavio start igračke društvene mreže Planet 9. Samsung je proslavio 50. rođendan predstavljanjem Galaxy Fold (ra)sklopivog telefona, garderobera koji osvežava odeću bez intervencije korisnika, novu seriju veš-mašina i frižidera koji se prilagođavaju korisniku po obliku i dimenzijama ali i po stilu. Nešto slično sreli smo i na štandu LG-ja, gde smo prvi put videli televizore koji mogu da se "urolaju" zahvaljujući savitljivim ekranima. Zamislite - ne gledate televizor i za par sekundi se ekran umota u bazu. To više nije naučna fantastika. Oduševili su nas novi gejming monitori kompanije LG, posebno 38-inčni 38GL950G, ali i nova generacija 8K OLED televizora, koja prosto blista na svim mogućim poljima.

image

Lenovo je održao godišnju TechLife konferenciju, takođe predstavivši mnoštvo proizvoda, među kojima i novi ThinkBook računar, pravljen za mlade generacije koje kombinuju kancelarijske i kućne potrebe. ASUS je imao sjajan nastup, predstavivši ProArt monitore i laptope za kreativce, obilje Republic of Gamers mašina za igrače, ali i najbolji telefon IFA sajma (ne samo po mišljenju autora teksta već i po izboru IFA žirija) - RoG Phone II. Sennheiser je prikazao neverovatan spektar slušalica, zvučnika, mikrofona i audio-uređaja svih vrsta, a omogućio je i novinarima da besplatno koriste njihove proizvode tokom trajanja sajma, što nas je posebno impresioniralo.

Epson je na štandu prikazao mnoštvo noviteta iz domena štampe, ali i nove projektore. Tako smo mogli da vidimo čitavu novu seriju monoštampača, uređaje koji koriste Epson-ovu superiornu InkTank tehnologiju štampe, razne uređaje namenjene industrijskoj/kancelarijskoj štampi. Puno pažnje je privukao mali, kompaktni EF-100W/B laserski projektor, zajedno s pristupačnim kućnim projektorima serije TW7000, te LS500 projektorima, koji su svi sposobni da reprodukuju 4K video.

image

Ne treba zaboraviti ni nastupe važnih ličnosti industrije. Od prvog čoveka kompanije Huawei slušali smo koliko je 5G iskorak važan za svetsku industriju, ali i u kojoj meri menja svet. Tom prilikom, Richard Yu predstavio je i Kirin 990 5G čipset za mobilne telefone, o kome ćemo više pisati u narednom periodu. Predsednik kompanije Qualcomm takođe je govorio o 5G tehnologijama, te načinima na koji će smartfoni, korisnici i čitav svet imati koristi od usvajanja novih, tehnološki superiornih standarda koji će istinski otključati Internet of Things eru.

Verovatno ćemo značaja ovog sajma postepeno postajati svesni u periodu koji dolazi, kada bezbrojne inovacije kojima smo svedočili počnu da se "spuštaju" do običnih smrtnika. Ko ne bi želeo da uživa u ogromnom 8K OLED televizoru, zavaljen u udobnu, masažnu fotelju dok se veš sam pere, a odeća automatski održava, što može uvek prekontrolisati putem kućnog tableta, koristeći besprekorno dizajnirane uređaje svog doma? Zlatno doba je za neke već počelo...

Za opširan prikaz opreme i tehnologija prikazanih na sajmu IFA 2019 pogledajte PC#269.

SLEDEĆI TEKST U PC #269
preview
Motorola One Action
Marko Nešović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter