GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #273 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kad izostane podrška osnivaču kompanije
Boris Vukić
Kada osnivač odluči da se povuče, suočava se sa brojnim izazovima. Ozbiljnu podršku za povlačenje imaće samo od naslednika, a da li je to dovoljno? Jedna od tema kojom ćemo se baviti 11. marta, na BIZIT seminaru
- PC #273 (Februar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kad izostane podrška osnivaču kompanije

Izostanak podrške zaposlenih

image

Mnogi teoretičari porodičnih kompanija ističu kako se one razlikuju od drugih i po većem stepenu lojalnosti i posvećenosti zaposlenih. Na temelju sopstvenog iskustva ovde bih bio malo precizniji pa bih rekao da se ne radi o lojalnosti zaposlenih kompaniji, već osnivaču. Osnivač je, naročito kod dobrovoljaca, a i kod zaposlenih koji su od prvog radnog dana uz njega, otelotvorenje kompanije. Osim emotivnog odnosa, kod zaposlenih je prisutan i praktičan aspekt – s osnivačem su proveli desetine godina i znaju na čemu su, znaju da će ga proći i kad plane, s njim odavno imaju „definisane“ dogovore o plati i raznim možda skromnim, ali njima važnim beneficijama… Sve to dovodi do toga da kod zaposlenih postoji realan strah od promene i pokušavaju da mu na direktan ili indirektan način signaliziraju „da još malo ostane“.

Izostanak podrške poslovnih partnera

Slično zaposlenima, i poslovni partneri imaju i emotivne (u manjoj meri) i racionalne (u većoj meri) razloge da saradnja s osnivačem i vlasnikom kompanije potraje što duže. Snažna su njihova sećanja na davne dane kad su se upoznali i na mnoge noći u restoranima u kojima su slavili dobre poslove. A još je snažnije saznanje da su jedni drugima pomagali i da je on i dan-danas zbog njih spreman da prekrši politiku naplate potraživanja ili da izgovori: „Ma, daj im robu, oni su naši stari klijenti. Ti si se još u pesku igrao kad je on meni pustio onaj kamion…“ Dolazak novih menadžerski opismenjenih naslednika u profesionalizovanu kompaniju ostavlja malo nade da će saradnja biti na istim načelima kao ranije.

Izostanak podrške supruge

Može li jedna pametna žena poželeti svakodnevno i celodnevno društvo čoveka koji je dosad u kući provodio veoma malo vremena, koji je celog života bio naviknut da nekome određuje zadatke i koji ima veliku potrebu da komentariše njihovo sprovođenje? Ako prestane da odlazi u kancelariju, opravdan je strah supruge da mu ne preostaje ništa drugo nego da zapoveda šta i kako treba da kuva, da se bavi detaljima, kao što je to voleo čitavog svog radnog veka, pa da sad sasvim ozbiljno primeti da je u salatu stavila previše ulja.

Supruge osnivača čitav svoj život provode pored njih a ne s njima, organizovale su i postavile svoj životni ritam, a mudre među njima svesne su da je po njih najmanje pametno da se promeni uspostavljena dinamika.

Detaljnije o ovoj temi, kao i o mnogim drugim dilemama vezanim za biznis transfer u porodičnim kompanijama govorićemo na drugom BIZIT seminaru koji će biti održan 11. marta u Klubu poslanika (Beograd). Eminentni stručnjaci biznis dizajna kao i retki pojedinci koji su kroz biznis transfer uspešno prošli izneće svoja iskustva. Ako ste osnivač, naslednik ili menadžer u privatnoj kompaniji, BIZIT seminar je pravo mesto za vas!

SLEDEĆI TEKST U PC #273
preview
Online šampioni
P. C.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter