GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #274 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Antec P120: Izlog vaših RGB komponenti
Filip Majkić
Antec je veteran PC industrije i jedno od najzvučnijih imena kada je reč o desktop računarima, pre svega zahvaljujući legendarnom umeću da kreira kućišta. Ovog puta do nas stiže P120 Crystal, prozirno kućište koje deluje poput kakvog izložbenog prostora
- PC #274 (Mart 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Antec P120: Izlog vaših RGB komponenti

image

Ključno pitanje kada je reč o sklapanju savremenog računara jeste koliko je dobro osmišljeno pohranjivanje komponenti u kućište. Druga stavka koja je danas očito mnogima važna jeste atraktivan nastup, praćen RGB LED-ovima. Sve mora da sija – matična ploča mora imati LED-ove, memorije bi valjalo da ih imaju, nema smisla da se ne šareni kuler vašeg procesora, na grafičkoj kartici mora ponosito stajati ko je proizvođač i/ili kojoj seriji pripada, a o ventilatorima i ostalim ugrađenim drangulijama da i ne govorimo. Nije teško spojiti dva i dva i tako kreirati novu generaciju kućišta koja akcenat baca na izgled, prezentaciju i dopadljivost kao prve stavke s kojima valja računati. Antec je P120 Crystal kućištem uspeo da zadovolji prohteve takvog profila kupaca. Ipak, otišao je i korak dalje, ne zanemarujući funkcionalnosti. Nije sve u potpuno prozirnoj strani, niti u prozirnom prednjem delu kućišta koji će omogućiti jasan uvid u sve komponente kojima se korisnik može podičiti. Ima nešto i u zadržavanju funkcionalnosti koju su nudila kućišta koja su nekada dominirala i kojima transparentnost stranica nije bila ni pod stavkom 73 na listi prioriteta.

image

Antec je zadržao tool-free pristup, što toplo pozdravljamo. Napajanje se montira na gornjem delu, dok je donji deo rezervisan za „izložbeni prostor“ i rutiranje kablova. Filozofija je drugačija od tipičnog: „montiraj ventilator napred i nazad i formiraj vazdušni tunel“. Pre svega, napred nema mesta za kulere, jer je to stakleni deo, dok pozadi može da se montira samo jedan ventilator. Kućište ne stiže ni s jednim ugrađenim kulerom, verovatno zato što je Antec P120 namenjen korisnicima koji se uglavnom oslanjaju na vodena hlađenja, pa tako imamo mesta za montiranje radijatora uzduž i popreko.

Pošto su i tradicionalni slotovi za montažu pretrpeli izmene (pojedini elementi na bokovimi su pomereni), jasno je da treba dobro promisliti prilikom montiranja. Nema puno mesta za diskove, a ni prednji panel ne može da se pohvali nekim velikim brojem portova – samo dva USB 3.0 konektora, bez USB-C veze. Zato je tu sedam horizontalnih i tri vertikalna slota za proširenje, što u praksi znači da možete montirati bilo kakvu grafičku karticu uspravno, pa je s ponosom pokazivati prijateljima.

Antec P120 Crystal je izrađen od čelika, pa je samim tim i nešto teži, ali je utisak o kvalitetu izrade dobrano iznad rešenja u klasi. Ovo je kućište koje će vas naterati da se zamislite, ali će inovativan pristup prilikom montaže biti nagrađen neverovatnim prizorom kada mašinu pustite u pogon, gde će se jasno videti svaka komponenta računara i sve RGB diode koje ste u njega ugradili. Izuzetno atraktivno, pod uslovom da vam se shvatanje estetike poklapa sa onim što industrija trenutno forsira.


mid9.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #274
preview
Nekako s proleća
Filip Majkić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter