GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #274 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Nekako s proleća
Filip Majkić
Mobilna industrija se zahuktava a novi modeli stižu jedan drugi. Ova godina će biti obeležena nastavkom jurnjave i kombinovanjem spuštanja cena i sve bolje ponude u nižim kategorijama, kao i sve skupljim premijum uređajima za koje se uvek pitamo kome se se uopšte isplate i kome su namenjeni. Da vidimo šta će obeležiti sledeće mesece i šta bi bilo prezentirano na MWC-u... da je on održan
- PC #274 (Mart 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Nekako s proleća

image

Mobile World Congress 2020 u Barseloni izazvao je mnogo bure pre nego što je uopšte održan, i to zbog više sile. Sada već famozni koronavirus, koji je u određenoj meri paralisao ne samo kinesku već i svetsku ekonomiju, imao je ogroman uticaj na organizatore najpopularnijeg i najvećeg sajma mobilne industrije, uzrokujući naposletku i njegovo otkazivanje. Brojni izlagači su jedan po jedan otkazivali dolazak, kao Ericsson, LG ili Amazon, dok su drugi redukovali svoje prisustvo na izložbu uređaja, bez održavanja planiranih aktivnosti (Samsung, ZTE, Huawei, Sony...) i na taj način se u jednom trenutku dovelo u pitanje hoće li Sajam uopšte biti održan. Na kraju je sve završeno tako kako je završeno, a brojni proizvođači su se prebacili na strategiju predstavljanja uređaja van sajma, odnosno pre i posle njegovog termina, tako da nećemo ostati uskraćeni za nove telefone.

Prionuli smo na posao i napravili listu deset najinteresantnijih telefona koje očekujemo na domaćem tržištu. Svakako će biti i nekih iznenađenja u narednom periodu, te očekujemo da se pojave modeli koji u ovom trenutku nisu ni u najavi, već ih drže pod velom tajnosti, a opet nekako znamo da će se pojaviti i veoma uticati na prodaju u srpskim prodavnicama. Tu pre svega mislimo na „kineske“ brendove i naslednike popularnih modela iz prethodne godine. Isto tako, nekih telefona koji su možda zvanično najavljeni u Srbiji neće biti, ali ne gubimo nadu da ćemo biti pozitivno iznenađeni (na primer, LG V60). Postoje takođe i modeli koji su tek u pripremi i još uvek nisu demonstrirani, a treba imati u vidu i da je 5G glavni faktor podsticanja prodaje u ovoj godini, tako da je dosta pažnje na modelima više klase, koji će ponajpre i doneti podršku za novu generaciju mobilnih mreža. Naša lista svakako nije u kamen upisana, i verujemo da bi mnogi pronašli nekoliko modela koji takođe zaslužuju da budu pomenuti, ali evo koji su telefoni privukli našu pažnju početkom 2020. godine.

Sam­sung Ga­laxy S20, S20 Plus i S20 Ultra

image

Sve nepoznanice vezane za novu top-seriju Galaxy linije otkrivene su još u prvoj polovini februara, kada je trojka zvanično predstavljena. Tri modela prvi put predstavljaju „top-varijante“, budući da naslednika prošlogodišnjeg kompaktnog S10e neće biti, već ovde imamo vrhunski, još bolji i, kako kažu, „ubitačni“ model. Sve telefone karakteriše isti dizajn, koji je najlakše opisati kao uglađeni Note10 koncept, s velikim, predivnim Dynamic AMOLED ekranima s osvežavanjem na 120 Hz, selfi kamerom u vidu centralno pozicionirane rupice.

Unapređenja stižu u praktično svakom segmentu, a korisnici će posebno pozdraviti veći kapacitet baterije, ali i ubrzanje punjenja. Kamera je zaslužila najznačajnije unapređenje, a na modelu Ultra korišćena je nova kamera rezolucije 108 Mp sa 100x zumom. Deluje nestvarno, ali uskoro će i ovaj telefon doći do nas, pa ćemo videti kako to funkcioniše u praksi. Nije nam se previše dopalo što će evropski korisnici opet dobiti Exynos umesto Snapdragon 865 čipseta, a na domaćem tržištu neće biti 5G verzije, već samo 4G. Cene telefona u Srbiji već su poznate (za razliku od ostalih konkurenata sa ovog spiska) i iznosiće 111.999, 123.999 i 166.999 za S20, S20+ i S20 Ultra respektivno. Kupci modela Samsung Galaxy S20+ i Samsung Galaxy S20 Ultra (ne i S20) dobijaju na poklon Samsung Galaxy Buds+ slušalice.

Huawei P40 se­rija

image

Koncept trija top-modela prihvatiće i kineski gigant. Doduše, ove modele videćemo tek nešto kasnije, nakon prolećnog predstavljanja koje se po tradiciji odvija u Parizu krajem marta. Situacija na tržištu nije nimalo ružičasta i videćemo da li će to uticati na dostupnost. Mate 30 Pro se, nakon silnih peripetija, tokom januara pojavio u Srbiji, a videćemo da li će i P40 serija kasniti.

Serija obuhvata P40, P40 Pro i, prvi put, P40 Premium. Očekuje se da će svi telefoni biti bazirani na Kirin 990 čipsetu s 5G podrškom, kao i da će raspolagati moćnim sistemima kamera, oslonjenim na novi Sony IMX700 senzor. Za P40 Premium, koji je pozicioniran kao top-model u kategoriji, tvrdi se da će doneti kameru rezolucije 52 Mp sa 10x optičkim zumom, a svi telefoni imaće i 40 Mp Cine kameru za snimanje videa.

Biće zanimljivo videti na koji će se tačno način Huawei suprotstaviti američkim sankcijama, budući da ne može da isporučuje telefone sa Google aplikacijama. To čini HMS (Huawei Mobile Services) sistemom koji se takođe bazira na Linux-u, baš kao i Android, i za koji ubrzano angažuje brojne developere širom sveta. Hoće li biti učinjeno dovoljno da P40 serija isporuči kupcima visok kvalitet iskustva? Vreme će pokazati...

Ho­nor V30 Pro

image

Honor V30 Pro bi uskoro trebalo da se nađe na evropskom tržištu. Honor je ćerka-firma kompanije Huawei i oni i te kako usklađuju koncept tržišnog nastupa. Prema nezvaničnim informacijama, upravo je predviđeno da se V30 Pro iskoristi za veliki proboj HMS-a na tržištu, ali i oglednu demonstraciju šta i koliko može Huawei mobilni operativni sistem i dokle je zapravo ekosistem dogurao s razvojem. Stoga se očekuje da ovaj telefon stigne uskoro, i to možda pre Huawei P40 serije.

O samom telefonu se sve zna, budući da je još u januaru izašao na kinesko tržište, gde beleži sjajne rezultate. Reč je o modelu visoke klase koji je, kao i P40 modeli, baziran na Kirin 990 5G čipsetu, s trostrukom kamerom, dual-punchhole selfi kamerom, odličnom izradom i vrhunskim karakteristikama. Očekujemo da ponudi dosta odgovora na razne dileme koje imamo povodom budućnosti Huawei i Honor nastupa na lokalnom tržištu, te ga jedva čekamo.

One­Plus 8, 8 Pro i 8 Lite

image

OnePlus je ve­oma po­se­bna kom­pa­ni­ja ko­ja svo­je po­slo­va­nje ba­zi­ra na naj­sta­ri­joj, a ne­ki će reći i naj­bo­ljoj vrsti mar­ke­tin­ga – od uha do uha, računa­jući na do­bar glas ko­ri­sni­ka. Mo­ra­mo reći da se ra­di o je­dnom od na­ših fa­vo­ri­ta iz sen­ke i pra­va je šte­ta što nji­ho­vi te­le­fo­ni ni­su bi­li ra­ni­je zva­nično dos­tu­pni u Srbi­ji. Srećom, s kra­ja pro­šle go­di­ne to se pro­me­ni­lo, pa se ta­ko OnePlus 7T (Pro) mo­gao naći u po­nu­di ope­ra­to­ra Vip mobile.

Sa­da sti­že na­sle­dnik, i reč je o ve­oma do­brom te­le­fo­nu. Pi­onir ko­rišćenja e­kra­na s ve­li­kom sto­pom o­sve­ža­va­nja ovog pu­ta do­la­zi sa 120 Hz OLED-om, Snapdragon 865 čip­se­tom, stan­dar­dno fe­no­me­nal­nim kva­li­te­tom i­zra­de, ali i OxygenOS-om, ve­ro­va­tno naj­bo­ljom i naj­lep­šom va­ri­ja­ci­jom na te­mu Android 10 ope­ra­tiv­nog sis­te­ma. Tu su i vrhun­ske ka­me­re, ve­li­ka ba­te­ri­ja i sve os­ta­lo što ide uz no­vu ge­ne­ra­ci­ju. Prvi put će OnePlus pred­sta­vi­ti i Lite mo­del iz se­ri­je osam, što znači da će po­ku­ša­ti da dođe i do ko­ri­sni­ka s ne­što plićim dže­po­vi­ma. Pa­me­tan po­tez, ako nas pi­ta­te, na­ročito ima­jući u vi­du pro­hte­ve i pla­te­žne mo­gućnos­ti srpskog trži­šta.

image

Xiaomi Mi 10 i Mi 10 Pro

Xiaomi ima jednostavnu taktiku koju je lako opisati rečima: „ponudi isto što i drugi po upola manjoj ceni“. Ništa drugačije nije ni danas, a proizvođač je zvanično predstavio svoje top-modele za ovu sezonu. Novitet je već činjenica da imamo množinu, budući da je do sada Xiaomi predstavljao jedan Mi X (gde je X iterativni broj) model, a prvi put vidimo i Pro varijantu. Kako da telefon baziran na Snapdragon 865 čipsetu ne pobere lovorike ako dolazi s drastično nižom cenom od top-modela konkurenata?

Ovog puta Xiaomi je puno uradio i na drugim detaljima, pa će tako ekran imati osvežavanje od 90 Hz, kao i novi senzor rezolucije 108 Mp, u čijem su razvoju učestvovali Samsung i Xiaomi, s tim što će na Pro varijanti on biti praćen impresivnijim skupom dodatnih ultrawide, zoom i ostalih senzora. Xiaomi je ostao veran konceptu jednostavnog telefona i biće vraški teško ubediti bilo koga da mu je potrebno išta više od onoga što nude Mi 10 i Mi 10 Pro. Više ćemo saznati kada se telefoni budu pojavili u našim prodavnicama, što će se desiti ubrzo.

image

Samsung Galaxy A51/A71

Taman posla da zaboravimo one s plićim džepovima, a prošle godine je najprodavaniji telefon u Srbiji i svetu bio Samsung Galaxy A50. Ove godine je stigao naslednik Galaxy A51, zajedno s vrlo interesantnim A71 koji nasleđuje prošlogodišnji A70. Tajming je vrlo indikativan, budući da prošlogodišnji modeli zapravo nisu proveli toliko dugo na tržištu, jer se nisu pojavili na samom početku godine. No, 2020. je startovala novim modelima Galaxy A serije koji su možda nešto skuplji nego što su se mnogi nadali, ali su stigli s još većim baterijama, boljim kamerama, unapređenim dizajnom, i dalje imaju prelepe Super AMOLED ekrane, odnosno sve što je potrebno za dobar korisnički ugođaj. U ovom broju možete pročitati detaljan test Galaxy A51 telefona i saznati sve što je bitno o ovom dvojcu koji će činiti osnovu ponude kompanije Samsung u srednjoj klasi.

Mo­to­ro­la Mo­to G8

image

Nastavljajući u istom ritmu, stižemo do jednog od najzanimljivijih i najcenjenijih uređaja kada je reč o odnosu uloženog i dobijenog. Pravilnije bi bilo reći „serije uređaja“, budući da je Moto G uvek dolazio u više izdanja, i nema sumnje da će i nova serija biti takva. Već su predstavljeni telefoni G8 Plus i G8 Power, gde će se potonji fokusirati na veliku bateriju, dok će G8 Plus probati da se nadmeće s najboljim telefonima u kategoriji po pitanju performansi i kamere.

Motorola telefoni imaju veliki adut koji obični korisnici dosta cene, a to je „čist“ Android, što korisnike oslobađa dodatnog softvera, bloatware-a ili drugih, uglavnom nepoželjnih dodataka. Snapdragon 665, 48 Mp kamera, 4000 mAh za G8 Plus, odnosno isti čipset, 16 Mp kamera i 5000 mAh baterija za Power modele deluju sasvim korektno, ali više ćemo saznati u narednom periodu. Ukoliko vam telefon nije izraz stava, htenja, želja, klase, dizajna, ukusa, već prosto uređaj koji treba da pristojno funkcioniše svaki dan, uzmite ove telefone u ozbiljno razmatranje.

image

Realme X50 5G

Pre nego što se začudite i zapitate o čemu se radi, pomenućemo da je Realme našao svoj put do srpskog tržišta. Reč je o ćerki-firmi kompanije Oppo, velikog kineskog proizvođača, nešto slično odnosu Honor-Huawei. Ove telefone odlikuje fantastičan odnos uloženog i dobijenog, pod uslovom da nije problem navikavanje na operativni sistem ColorOS7. Ono što je posebno zanimljivo jeste to što X50 predstavlja 5G telefon u srednjoj klasi, što je retkost samo po sebi. Takođe, mnoge će „potkopati“ sjajnim specifikacijama za pristupačnu cenu, a X50 5G ima 120 Hz ekran, Snapdragon 765, novi kamera senzor od 64 Mp, bateriju kapaciteta 4200 mAh s neverovatno brzim punjenjem i tako dalje. Slutimo da će i X50 i snažniji X50 Pro biti lepo primljeni kod domaće publike.

Preklopnici

image
image

Na samom kraju, ostaju telefoni koji će koštati basnoslovno, ali mnogi će konstatovati da je to s punim pravom. Reč je o Samsung Galaxy Z Flip i Motorola RAZR telefonima. Glavni „trik“ je u tome što su to preklopni telefoni s ekranom osetljivim na dodir, i to ih čini tako posebnim u odnosu na konkurenciju. Neki bi rekli i potencijalno ranjivim, imajući u vidu koliko je problema potrebno rešiti kada je reč o zaštiti i dugoročnoj upotrebljivosti ovakvih ekrana. Kako bilo, konačno ćemo dobiti vrhunske preklopne telefone, pa ako želite da se izdvojite po nečemu, znate šta vam je činiti. To zadovoljstvo neće biti jeftino, budući da su najavljene cene za evropska tržišta oko 1600 evra, ali ekskluzivu i posebnost uvek valja (na)platiti.

SLEDEĆI TEKST U PC #274
preview
IaaS: Temelji su najvažniji
Voja Gašić


Zebra


Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter