GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #276 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Orion telekom: Brzina do 10 Gbps
Orion telekom ovih dana u svoj portfolio dodaje novu uslugu: pristup Internetu brzinom 10 Gbps preko optičke mreže, uz korišćenje XG-PON tehnologije
- PC #276 (Maj 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Orion telekom: Brzina do 10 Gbps

Upravo zbog želje da korisnicima obezbedi brzine i kvalitet za servise koji tek dolaze, u Orion telekomu su krenuli sa unapređenjem postojećih tehnologija, postavljajući sebi zadatak da pronađu novu tehnologiju koja će predstavljati kvantni skok u budućnost Interneta u Srbiji. To je značilo samo jedno – 10 puta brže od onoga što je u ponudi danas i 100 puta brže od onoga što je trenutno standardna ponuda na našem tržištu.

image

S tako postavljenim ciljem, izbor je pao na XG-PON. XG-PON tehnologija korisnicima nudi mogućnost da u svojim domovima imaju brzine do 10 Gbps u download-u i 2,5 Gbps u upload-u! Nakon toga se krenulo u implementaciju.

Izazovi implementacije

Prvo izazov s kojim su se u kompaniji Orion susreli bilo je: u kojoj meri je njihova optička infrastruktura spremna za jednu ovako naprednu tehnologiju? Konkretno, da li je moguće obezbediti 10 Gbps signal do svakog njihovog korisnika? Potvrdilo se da su inženjeri za optičku mrežu uradili dobar posao – najveći deo njihove mreže već je osposobljen za ovakav poduhvat.

Drugo pitanje bilo je: da li investiranje u XG-PON štiti već postojeće investicije u GPON mrežu, odnosno, prevedeno na tehnički jezik, da li XG-PON može da koegzistira na istoj optičkoj infrastrukturi sa postojećom GPON tehnologijom? I tu se došlo do rešenja. Izabrana je oprema koja podržava oba opsega talasnih dužina, čime se dobija mogućnost pružanja 1 Gbps i 10 Gbps servisa istovremeno.

Kako izmeriti toliku brzinu?

image

Konačno, poslednje veliko pitanje bilo je: kako izmeriti brzinu od 10 Gbps u kućnim uslovima? Za početak, povezana su četiri računara na sva četiri gigabitna porta ONT-a (korisničkog uređaja) i pokrenut je istovremeni speedtest ka različitim serverima u zemlji. Svaki od četiri računara je izmerio maksimalnu moguću brzinu na LAN portu, što znači da se već došlo do 4 Gbps. Kada su povezani i dodatni uređaji preko 5 GHz Wi-Fi mreže ONT-a, ostvareno je preko 5 Gbps. Potom se došlo na ideju da se iskoristi TR-143. TR-143 (Technical Report 143 Broadband Foruma) koji definiše načine merenja korisničkog iskustva putem emulacije saobraćaja i definiše skup aktivnih testova kojima se mogu meriti performanse konekcije. Pokretanjem niza testova (upload/download diagnostics) došlo se do maksimalnih rezultata.

U kontekstu poslednjih dešavanja vezanih za pandemiju virusa COVID-19 pokazalo se, više nego ikada, da je povezanost tehnologijama ultravisokih kapaciteta od najvećeg značaja za zdravo i prosperitetno društvo. Orion telekom je shvatio svoju ulogu u svemu ovome, te je uvođenjem XG-PON tehnologije postao prvi lokalni, ali i regionalni provajder, koji je otvorio vrata potpuno novim uslugama, od multimedijalnih poslovnih aplikacija i video-sadržaja ultravisoke rezolucije, pa do pametnih kuća, gejminga u realnom vremenu, e-Health aplikacija i virtuelne stvarnosti. Portfolio Internet usluga i paketa pod imenom GIGANT, koji se oslanjanju na ovu tehnologiju, biće dostupni za svaki dom/kancelariju na Orion optičkoj mreži u narednim mesecima.


oriontelekom.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #276
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter