GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #277 > Rubrike
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Smartfon kao Web kamera
Dejan Ristanović
Zašto biste trošili pare na Web kameru kad već imate smartfon? Uz DroidCamX Android ili iOS telefon dobija i ovu funkciju...
- PC #277 (Jun 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Smartfon kao Web kamera

image
Dro­id­CamX na smar­tfonu

Potražnja za Web kamerama je, iz poznatih razloga, prethodnih meseci bila velika, pa je na našem tržištu bilo teško naći išta osim najskupljih modela. Ljudi su zato pokušavali da se snađu, pa da koriste neki stariji foto-aparat ili DV kameru sa HDMI izlazom. To je moguće, tako zapravo i rade mnogi profesionalni blogeri i vlogeri, ali zahteva nešto hardvera koji bi konvertovao HDMI u stream prilagođen komunikacionim programima, što se uglavnom svodi na kupovinu odgovarajuće kartice i instalaciju drajvera; očito nije način da se uštedi na Web kameri.

Sledeća ideja je smartfon – svako od nas ima u fioci prethodni telefon koji generiše kvalitetniju sliku od većine konfekcijskih Web kamera. Ostaje samo pitanje kako tu sliku proslediti u Zoom, Skype, Teams ili neki drugi alat. Ima mnogo aplikacija koje to obezbeđuju, a mi smo najbolje rezultate postigli sa DroidCamX. DroidCam je besplatna aplikacija koju ćete instalirati sa Play-a, dok se verzija sa sufiksom X plaća nekoliko dolara; preporučujemo da platite jer je cena niska, a upotreba jednostavnija.

image
Kon­trol­na a­pli­ka­ci­ja na PC-ju

Na smartfonu pokrećete DroidCamX a na PC-ju instalirate odgovarajući softver koji se zove DroidCamApp. I to je praktično sve – na telefonu birate koja se od raspoloživih kamera koristi (prednja ili zadnja) i u kom režimu radi (obično 16:9 ili 4:3, 720p ili 1080p), pa na PC-ju proverite da li slika izgleda onako kako ste želeli. Onda pokrenete Zoom, Skype, Teams ili bilo koji program i među izvorima slike trebalo bi da se pojave jedan ili dva nova. Izaberete i koristite odgovarajući, pošto rešiti problem postavljanja smartfona na neku pogodnu poziciju (najbolje pronađite neki držač za kola).

Jedini problem na koji smo naišli bio je u Skype-u, gde sistem inicijalno nije radio. Najzad smo pronašli da je to zato što koristimo Skype aplikaciju iz Windows Store-a; kad smo instalirali desktop varijantu (izgledaju sasvim slično) sve je proradilo. Osim toga, primetili smo da ova aplikacija prilično angažuje procesor, što može biti od značaja ako je koristite sa laptopom. A tome je teško odoleti – kamera smartfona je mnogo kvalitetnija od bilo čega što je ugrađeno na neki Apple ili Lenovo...

SLEDEĆI TEKST U PC #277
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter