GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #278 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Motorola Edge Plus: Povratak u visoko društvo
Filip Majkić
Iako je Motorola s velikim uspehom nastupala na tržištu s modelima pristupačnih cena, u proteklih nekoliko godina nismo videli to ime na telefonima iz najviše klase. Dugom čekanju došao je kraj - stigao je Edge Plus, koji ne samo da se ravnopravno takmiči u najvišoj kategoriji, već je po nekim stvarima i predvodi
- PC #278 (Jul/Avgust 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Motorola Edge Plus: Povratak u visoko društvo

image

Edge Plus je ono što smo dugo čekali – vrhunski telefon koji će i te kako zaoštriti konkurenciju u najvišem segmentu. To je uvek dobro za korisnike, koji će konačno dobiti priliku da kupe vrhunski telefon s čistim Android 10 operativnim sistemom. Dodamo li tome da Moto Edge Plus odlikuje prisustvo 3,5-mm audio-konektora koji su mnogi oholo proterali, eto vrlo interesantnog izbora za mnoge audiofile – naročito zato što to prate tri DAC-a, jedan DSP, vrhunski stereo-zvučnici... sve u saradnji s dobro poznatom kompanijom Waves Audio.

Pre nego što se zaletimo na ono što drugi nemaju, zapitajmo se prvo – da li je Motorola uspela da kreira telefon dostojan najviše kategorije? Odgovor je nedvosmislen – da! Reč je o fantastičnom telefonu u kom se u svakom estetskom detalju odslikava klasa kojoj pripada. Bez obzira na to da li je reč o neobičnim bojama, fantastično zakrivljenom ekranu, izuzetnom osećaju u ruci ili lakom hvatu (dijagonala ekrana obuhvata i zakrivljenja, te je telefon vidno manji nego što brojevi sugerišu), mora se priznati da je Motorola uspela da kreira nešto što je u svakom pogledu – premijum telefon. Možda fali IP sertifikat o otpornosti na vodu i prašinu, ali postoji nanos koji odbija vodu te ste sasvim bezbedni u svakoj varijanti razumnog korišćenja.

Vrhunski OLED ekran može se podičiti, između ostalog, odzivom od 90 Hz, što ostavlja primetno bolji utisak u svakodnevnom radu, bez obzira na tip operacije na telefonu. HDR10+ podrška je takođe tu, baš kao i Corning Gorilla Glass 5 zaštita napred i pozadi. Ispod ekrana je smešten odličan čitač otisaka prstiju, a pomalo smo začuđeni izostankom Face Unlock podrške i verujemo da će se to softverski ispraviti u narednom periodu.

image

Na poleđini zatičemo čak četiri kamere: velike senzore rezolucije 108 Mp (glavni), 16 Mp (ultrawide) i 8 Mp (telefoto), ali i TOF 3D za preciznije merenje dubine. Selfi kamera rezolucije 25 Mp je smeštena u levi gornji ugao. Poznato je da Motorola sarađuje sa Google-om po pitanju algoritama koje koristi softver kamere, a ukupni utisci su sjajni, bez obzira na to da li govorimo o dnevnom ili noćnom fotografisanju. Važan adut je odlična AI asistencija, ali i napredno Vidhance video-snimanju, uz 6K@30fps podršku. Još jedna stvar koja vas neće ostaviti ravnodušnim jesu performanse – Snapdragon 865, najbrži čipset današnjice (da, uz 5G podršku) i njegovu Adreno 650 grafiku prati 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za skladištenje podataka (u pitanju je brzi UFS 3.0 storage). To znači vrhunski užitak u svakom pogledu, za šta god koristili telefon. Prisutni su i Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1, tako da postoje vidljive prednosti svih dostignuća moderne tehnologije.

Baterija je još jedan adut ovog modela – kapacitet 5000 mAh garantuje barem dva dana rada čak i kada „maltretirate“ telefon, a uz malo štednje doguraćete i do tri dana. Moto Edge Plus se može puniti brzim postupkom (snaga punjača 18 W), bežičnim kontaktom (snaga do 15 W), a može i reverzibilno puniti druge uređaje snagom 5 W.

Da li je sve ovo dovoljno da vas navede da poverenje poklonite Motorola proizvodu? Ne možemo znati sa sigurnošću, ali smo potpuno uvereni da biste i te kako pogrešili ako ne biste Moto Edge Plus stavili na najuži spisak i dobro razmislili. Reč je o odličnom telefonu koji dobija naše tople preporuke!


motorola.com/rs/sr/home

Može i bez plusa

Za one kojima je cena Moto Edge Plus modela ipak previsoka postoji interesantna alternativa. Moto Edge (bez sufiksa „plus“) donosi sjajan odnos cene i mogućnosti uz isti kvalitet i premijum dizajn. Uz nešto sporiji čipset (Snapdragon 765G je i dalje brz, i obezbeđuje pristup 5G mreži), 6 GB RAM-a i 128 GB skladišta (s microSDXC podrškom), kamerom rezolucije 64 Mp (umesto 108 Mp), te baterijom kapaciteta 4500 mAh, ima svojih aduta. Telefon košta 69.990 dinara, tako da i o njemu vredi razmisliti.

SLEDEĆI TEKST U PC #278
preview
Veličina je u oku posmatrača
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter