GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #279 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Galaxy Note 20: Po Samsung notama
Marko Nešović
Svakog avgusta već punu deceniju kompanija Samsung predstavlja créme de la créme svoje ponude pametnih telefona - Note seriju. Ove godine imena su se promenila: dok je lane Note10 imao svoju "+" verziju, nova generacija ima Ultra model kao perjanicu ponude
- PC #279 (Septembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Galaxy Note 20: Po Samsung notama

image

Samsung Galaxy Note je uvek bio tip telefona za specifičnu publiku, ali kako su se ekrani povećavali a performanse rasle, jedina stvar koja danas zaista izdvaja Note jeste njegova olovčica. Iz ugla nekoga ko Note koristi generacijama olovka je vrlo koristan dodatak, ali je mnogi brzo izgustiraju i praktično zaborave na nju, osim u specifičnim situacijama kojih, ruku na srce, nema baš mnogo. Bez obzira na to smatrate li da je olovka koristan dodatak ili ne, Note ne bi bio to što jeste bez nje. Prihvatajući dizajn predstavljen sa S20 serijom telefona, Note20 i Note20 Ultra idu korak dalje, naglašavajući veliko kućište kamera na zadnjoj strani kao dominantan element nove generacije telefona.

Glavne razlike između „običnog“ Note20 i Ultra modela kreću od veličine ekrana koje su slične onima na S20+ i S20 Ultra modelima. Govorimo o dijagonalama od 6,7, odnosno 6,9 inča, koje oba uređaja čine prilično velikim. Note telefoni se koriste s dve ruke, ne samo zbog olovke već i zbog dimenzija. Oba Note20 modela su po dimenzijama malo kraća, ali i malo šira od pomenutih S20+ i S20 Ultra. Razlog za ovo je specifičan izgled Note serije koja nema oble ivice, već oštrije, tako da više podseća na pravu beležnicu, a ne treba zaboraviti ni potreban dodatni prostor unutar kućišta za olovku, koja je ove godine promenila stranu i sada se nalazi levo.

Igra stakla i plastike

image

Pored dimenzija, Note 20 Ultra je 16 grama teži i poseduje staklo zaštićeno novim Gorilla Glass (7) Victus slojem napred i pozadi, dok manji Note ima Gorilla Glass 5 i plastična leđa, vrlo neuobičajen potez za ovu cenovnu klasu. Ram kućišta je metalan kod oba modela i nešto širi kod Note 20 modela, pre svega jer njegov ekran nema zakrivljenje kao Note 20 Ultra. Napomenućemo i da je kućište kamera na zadnjoj strani znatno izraženije kod Ultra modela, pre svega zbog periskop sočiva, pa preporučujemo korišćenje zaštitne maske koja će izravnati zadnju površinu i omogućiti da telefon ravno leži leđima okrenutim nadole.

Ni tip ekrana nije isti kod ova dva telefona: premijum model poseduje veoma svetli zakrivljeni Dynamic AMOLED 2X ekran, dok je manji opremljen nešto slabijim, ravnim Super AMOLED Plus panelom. Oba ekrana podržavaju HDR10+ i AlwaysOn funkcionalnost, ali se razlikuju po rezoluciji, koja je 3088×1440 piksela kod većeg i 2400×1080 piksela kod manjeg. Rezoluciju ne smatramo velikom prednošću, jer većina korisnika ionako koristi FHD+ rezoluciju na svojim telefonima zarad uštede baterije.

image

Još jedan adut u korist FHD+ rezolucije jeste i podrška za osvežavanje na 120 Hz, koje je ovoga puta adaptivnog tipa. To znači da će se frekvencija osvežavanja kretati između vrednosti 10, 30, 60 i 120 Hz, u zavisnosti od toga šta radite s telefonom. Na taj način štedite bateriju kada gledate 30 fps video ili fotografije, kada vam osvežavanje od 120 Hz zaista nije potrebno. S druge strane, kada radite nešto što zahteva čest kontakt sa ekranom, osvežavanje će se automatski popeti na maksimalnih 120 Hz, kao i u igrama. Sve prednosti ovakvog sistema postaju evidentne ako paralelno koristite telefon sa ekranom koji se osvežava na 60 herca, kao što je Galaxy Note20, i model Note20 Ultra na 120 Hz – skok je spektakularan.

Hardver sa vrha piramide

Oba modela su opremljena osmojezgarnim Samsung Exynos 990 čipsetom sa 2+2+4 rasporedom jezgara. Dva najbrža Mongoose M5 jezgra rade na 2,73 GHz, slede dva Cortex A76 jezgra na 2,5 GHz i četiri nešto sporija Cortex A55 jezgra na 2 GHz. Grupisanjem različitih jezgara Samsung se trudi da optimizuje performanse i potrošnju shodno potrebama korisnika, što je praksa koju ćemo sve češće viđati u budućnosti. Napomenućemo i da američko tržište umesto Exynos-a 990 koristi Snapdragon 865+ SOC koji po testovima ima neznatno bolje performanse i omogućava nešto bolju autonomiju. Takođe napominjemo da su naši prošlogodišnji testovi, na modelima Note10+ sa Snapdragon i Exynos čipovima, pokazali da je na svim testovima osim jednog Exynos brži; veoma smo radoznali da isprobamo i ovogodišnje varijante.

image

Za igre se Malibrine G77 MP11 GPU koji, uprkos visokim rezolucijama, garantuje savršene performanse u svim igrama koje su dostupne na Android platformi. Sistem na raspolaganju ima 12 GB memorije kod Note20 Ultra 5G, odnosno 8 GB kod Note20 iNote20 Ultra 4G (LTE). U zavisnosti od verzije, Note20 Ultra ima 256 ili 512 GB internog skladišta UFS 3.0 tipa, dodatno proširivog putem microSDXC kartica, dok će korisnici „plastičnog“ Note20 morati da se zadovolje sa 256 GB, bez mogućnosti proširenja. Oba modela dolaze u dual SIM varijantama s podrškom za eSIM, što je jedna od pogodnosti koje ćemo sve češće viđati.

Olovka je ostala skoro ista, ali je unapređena komunikacija sa ekranom – kašnjenje, koje je kod Note10+ bilo 42 ms je kod Note20 svega 26 ms, a kod Note20 Ultra nestvarnih 9 ms. S ovako dobrim odzivom, komunikacija olovke i ekrana je nešto najbliže pisanju pravom olovkom što smo dosad videli – umetničke duše koje vole da crtaju i te kako će umeti to da cene. Oba Note modela zadržala su IP68 karakteristike, što garantuje da će kućište iznutra ostati suvo i nakon potapanja u vodu duboku 1,5 metar u trajanju od približno 30 minuta. Dodajmo da to ne znači da telefon treba tek tako „kupati“ – dešava se da posle toga prijavi da je voda ušla u USB port, pa treba čekati da ona ispari da bi telefon mogao da se napuni, ili čak sušiti fenom, kupiti vlagu nekim upijajućim papirom...

Ta velika grba na leđima...

Sistem kamera jasno odvaja Note20 od Ultra verzije. Iako poseduju po tri kamere, Note20 je svoj sistem nasledio od modela S20+ – glavna kamera rezolucije 12 Mp, zum kamera od 64 Mp sa 3x optičkim uvećanjem i širokougaona kamera rezolucije 12 Mp sa uglom od 120°. Note 20 Ultra više podseća na S20 Ultra: rezolucije glavne kamere je 108 Mp, sa laserskim AF, zum kamera ima rezoluciju 12 Mp, 5x optičko uvećanje i 50x hibridni zum, dok je širokougaona ostala ista na oba modela. Slično je i sa selfi kamerom koja raspolaže sa 10 Mp, širokougaonim kadrom i PDAF na nivou dva piksela. Glavne kamere na oba modela imaju mogućnost snimanja 8K videa u 24 fps bez stabilizacije, ali i 4K u 30 i 60 fps sa odličnom stabilizacijom. Video u 1080p je moguće snimati i u 240 fps, a za one koji vole da se igraju sa usporenim snimcima, tu je i dalje 720p u 960 fps. Senzori i optika su uglavnom preuzeti sa S20 Ultra i S20+ smartfona. Slike su odlične, sa širokom dinamikom kadra, odličnom redukcijom šuma i blago zasićenim bojama, karakterističnom za Samsung-ove kamere. Bilo da koristite punu Quad ili Bayer rezoluciju na Ultra modelu, slike su oštre, vrlo detaljne i u klasi najboljih današnjice. Slično je i sa glavnim senzorom na Note20 modelu. Iako ne raspolaže s toliko megapiksela kao Ultra model, slike su zaista dobre, oštre i detaljne, s mnogo manje šuma nego što biste to očekivali, čak i u slabijim svetlosnim uslovima.

image

Širokougaone kamere su odličan komplement glavnom senzoru, s nešto mirnijim bojama u odnosu na primarnu kameru, primetnom distorzijom kadra i sa aktiviranom korekcijom sočiva. Telefoto sočivo Note20 sposobno je za 3x uveličanje na 64 Mp senzoru, dok je za 5x optički zum kod Ultra modela zaduženo sočivo periskopskog tipa sa senzorom od 12 Mp. Zahvaljujući velikom senzoru, 3x uveličanje se kod Note20 dobija kropovanjem velikog kadra, dok se 5x optički zum kod Ultra modela odvija kretanjem sočiva unutar kućišta koje je normalno postavljeno na zadnju stranu. U oba slučaja, optička stabilizacija slike je dobrodošla, a rezultati su znatno bolji kod Note 20 Ultra: slike napravljene modelom Note 20 jasno pokazuju da je u pitanju sečenje dela kadra i njegovo izoštravanje, dok su nivo detalja i oštrina kod Ultra modela znatno bolji, omogućavajući veliki zum i kvalitetne fotografije.

Zbog nešto većih dimenzija, baterija je kod Ultra modela povećana sa 4300 mAh na 4500 mAh ali je, zbog veličine ekrana, autonomija ostala slična kod oba modela – oko dan i po. Sve moderne komunikacije su tu – Wi-Fi 6, Bluetooth 5, USB-C 3.2, ali i brzo punjenje, koje je stalo na 25 W, koliko isporučuje punjač koji dolazi u paketu. Iako i Note10+ i S20 serija podržavaju brzo punjenje snagom 45 W, nije jasno zbog čega je nova generacija Note ostala uskraćena za ovu opciju. Tu je naravno i bežično punjenje, kao i punjenje drugih uređaja sa Note20 bez kabla.

S Note serijom dolazi nam i unapređena verzija One UI-ja – 2.5 s dosta kozmetičkih poboljšanja, a tu je i bežična verzija DeX-a koja radi sa svim pametnim televizorima koji podržavaju Miracast mogućnosti.

U senci skupljeg modela

I dok je Note20 Ultra sa sobom doneo niz unikatnih mogućnosti ali i visoku cenu, dotle je Note20 stigao s kompromisnim rešenjima. Za skoro 1000 evra dobijate telefon vrlo sličan S20+, sa olovkom i plastičnim leđima, koji značajno zaostaje za 300 evra skupljim Ultra modelom. Ultra donosi kvalitetniji i svetliji ekran s frekvencijom osvežavanja 120 Hz i većom rezolucijom, znatno unapređenje u radu sa olovkom, bolji sistem kamera, bolju zaštitu ekrana i leđa (koja su staklena), kao i podršku za microSD kartice. I dok Note20 Ultra opravdava svoje postojanje kao možda i najbolji telefon današnjice, Note20 je ostao utešna nagrada.


samsung.rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter