GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #280 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
ASUS GX550: Redefinisanje igračkog laptopa
Filip Majkić
Za ZenBook Pro Duo smo rekli da je u pitanju Laptop 2.0. Sada je sličan recept primenjen na gejming kategoriju prenosivih računara, a rezultat je ASUS ROG Zephyrus Duo 15 GX550, impresivan uređaj za svoju namenu i klasu
- PC #280 (Oktobar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

ASUS GX550: Redefinisanje igračkog laptopa

image

Inovacija radi inovacije nije dovoljna; ona mora biti praktična, naći svoje mesto u moru primena kojima današnji korisnici teže na svakodnevnoj osnovi. ASUS je doneo sjajnu inovaciju korišćenja dualnih ekrana i to u izvanrednoj i istinski upotrebljivoj izvedbi, dokazavši da i te kako postoje vidovi upotrebe koji mogu doneti napredak. Sada je ASUS otišao korak dalje i kreirao sličan računar, samo s prevashodnom namenom u domenu gejminga.

ROG Zephyrus Duo 15 GX550L je laptop pomalo dugačkog, ali vrlo adekvatnog imena. Deo je Republic of Gamers porodice proizvoda namenjene igračima i svima koji od svojih računara očekuju najviše. Potekao je iz Zephyrus (tj. Zephyrus Duo) familije, gde sufiks Duo označava da je reč o laptopu s dva ekrana, dok je poslednja u nizu oznaka konkretnog modela.

Ekran koji deli

image

Laptop stiže u besprekornom kućištu koje je plod spoja najsavremenijeg dizajna i vrhunskih materijala. ROG Zephyrus Duo 15 u potpunosti je izrađen od metala i odlikuje se premijum dizajnom, ali i fantastičnim osećajem pod prstima, kako i priliči računaru ove klase, kao i cene. Upotrebljena je legura magnezijuma, što rezultuje izuzetno lakom šasijom. Ovakav pristup je neophodan kako bi se sačuvalo što više prostora za komponente, čija se masa ne može zaobići, poput dodatnog ekrana s mehanizmom odizanja. Duo 15 definitivno izgleda kao ekskluzivna i skupa mašina u svakom smislu te reči. Ekran je vododelnica ovog laptopa. Postoje dva modela, koja su podeljena upravo po pitanju ekrana, koji ih svojim karakteristikama fokusira ka određenoj ciljnoj grupi. Prva varijanta je usmerena prema „kreatorima sadržaja“, a druga prema strastvenim igračima. Stoga jedan model ima 15,6-inčni ekran 4K rezolucije koji se osvežava na 60 Hz, te podrškom za Adobe 100% opseg boja, i upravo takav je bio na našem testu. To je varijanta više usmerena ka kreatorima sadržaja. S druge strane imamo model s ekranom iste veličine, Full HD rezolucije (1920×1080 piksela), s podrškom za sRGB 100% opseg, uz osvežavanje na čak 300 Hz! Dakle, vrlo oštra podela – nekako nedostaje model pozicioniran u sredini, koji bi npr. uz osveženje od 144 Hz bio univerzalnije rešenje, ali ASUS se ovako opredelio. Koju god varijantu da odaberete, dobićete vrhunski IPS ekran, bez presijavanja ili kontrole dodirom, s Pantone kalibracijom, te podrškom za G-Sync, što je izvanredna stvar.

ScreenPad je dodatni ekran smešten ispod glavnog, a iznad tastature. Sada on nosi dodatni prefiks ROG, pa tako ROG ScreenPad može da se podiči činjenicom da se prostire kompletnom širinom laptopa. Njegova rezolucija je 3840×1100 piksela i raspolaže veoma širokim 32:9 odnosom stranica. Osetljiv je na dodir, te omogućava niz interesantnih funkcionalnosti, od proširenja desktop okruženja, preko izmeštanja pojedinih aplikacija ili njihovih delova (muzički plejer, timeline u softveru za editovanje videa...) do pregleda mejlova, upotrebe specijalno optimizovanih aplikacija koje ASUS razvija i nudi. ScreenPad je sada i stilski prilagođen ROG modelu, uz drugačije ikone i skinove koji se prikazuju.

Takođe, neka nam s nebesa oprosti odnedavno blaženopočivši kreator kompjuterskog miša, ovaj ekran bi mogao biti izuzetno zanimljiv mladima, budući da oni dolaze iz sveta gde primat upotrebe drže mobilni telefoni i tableti, te se interakcija vrši dodirom, pa bi im ovako nešto moglo biti zanimljivo hibridno rešenje za svakodnevnu upotrebu. Korak dalje se otišlo i sa funkcionalnim primenama, pa se tako ovaj ekran odiže pod određenim uglom od donjeg dela, kako bi se ergonomski pozicionirao bolje prema očima, ali i omogućio još bolje hlađenje. ASUS je mislio na sve.

Razarajuća snaga

image

Da i te kako treba ohladiti računar, jasno je već letimičnim pogledom na specifikacije. ASUS je razvio novi Active Aerodynamic System+, koji omogućava da se pomoćni ekran podigne i pomogne hlađenju, budući da je unutar kućišta spakovano mnoštvo odličnih, ali i neminovno vrelih komponenti. Naš primerak spada u kategoriju „napucan do maksimuma“, pa u tom pogledu treba zadržati određene rezerve, imajući u vidu da se u prodaji svakako mogu naći i modeli s nešto boljim odnosom uloženog i dobijenog.

Kako je reč o računaru namenjenom gejmerima, poći ćemo od grafičke kartice – upotrebljena je GeForceNVIDIA 2080 RTX grafika s Max-Q dizajnom i 8 GB video-memorije, najbolje što se može naći na tom polju u ovom trenutku. Da ne bi trošio previše, računar automatski prebacuje između diskretne i integrisane grafike, u zavisnosti od potreba. Procesor je Intel Core i9-10980HK, osmojezgarni monstrum koji radi na 2,4 do 5,3 GHz, u zavisnosti od opterećenja. Konfiguracija na našem testu bila je „maksimalna“, pa smo tako zatekli 32 GB DDR4 memorije, 2×1 TB NVMe SSD u RAID0 režimu, najnovije iteracije USB portova, podršku za Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0. Tu je i veliki broj podržanih portova, ali ih ovde nećemo nabrajati, već preporučujemo da pogledate tabelu sa specifikacijama kako biste stekli precizan uvid. Operativni sistem je Windows 10 Pro.

Da biste imali punu kontrolu nad svime što računar nudi, ASUS je obezbedio da njegovi ROG Zephyrus Duo 15 laptopi stižu sa Armoury Crate softverom, koji je tu za potpunu kontrolu nad parametrima rada računara, ali i još dosta toga. Možete dobijati vesti i informacije iz ASUS ROG univerzuma, podešavati vrstu i boje pozadinskog osvetljenja računara i tome slično. Odavde možete precizno zadavati u kom režimu želite da računar radi, u zavisnosti od odnosa buke, potrošnje, opterećenja i sopstvenih želja.

Baterija i autonomija

Sva ta snaga mora biti zauzdana i kontrolisana, kao i napajana. Za to se koristi ogromna 90 Wh baterija, koja donosi ne naročito impresivnu autonomiju od nešto manje od tri sata, ali za to „krivimo“ moćne komponente ovog prenosivog računara. U pakovanju se isporučuje monstruozno napajanje snage 230 W, ali ukoliko želite, možete laptop puniti i preko USB-C porta do 100 W; trajaće nešto duže, ali ne morate da nosite ogromni punjač sa sobom.

Što se ulaznih uređaja tiče, zatičemo izvanrednu tastaturu s pozadinskim osvetljenjem, koja je vrlo atipična u pogledu svog položaja. Ona je morala biti pomerena unapred, gde su nasloni za dlanove, koji ovog puta stižu u eksternoj formi. Touchpad stoga nije prisutan u standardnoj formi, već je tu Numberpad 2.0, ASUS-ova inovacija kojom se očas posla površina gde su inače brojevi numeričke tastature sa desne strane može iz touchpad-a prebaciti u numeričke tastere i obrnuto.

Vidimo mnogo razloga zašto koristiti ovakav laptop umesto „standardnog“. Ne samo da su tu bolje performanse i vrhunski kvalitet, već mnoštvo sitnih pomaka, u paketu s inovacijama koje bi mnogima mogle puno da znače. ASUS je poznat po tome što voli da gura nove koncepte, a ovde imamo situaciju da apsolutno sve što se podvodi pod „novitet“ ima vrlo jasnu, korisnu primenu. Uz fantastičan hardver i generalno odlično zaokružen računar koji nema slabih strana – izuzmemo li neminovno veoma visoku cenu – jasno je zašto ROG Zephyrus Duo 15 GX550L dobija naše tople preporuke.


asusplus.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter