GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #281 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Realme 7: Realno odličan
Filip Majkić
Nakon uspešnog evropskog debija sa šestom generacijom, kineski realme nastavlja nesmanjenim tempom: stigala je realme 7 serija, koja se sastoji od istoimenog modela, kao i varijanti sa sufiksima "pro" i "i". Osnovna verzija je najprimerenija za bespoštednu trku na tržištu smartfona pristupačne cene
- PC #281 (Novembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Realme 7: Realno odličan

image

Dobro odmerene karakteristike su ključ uspeha u ekonomskoj klasi. U praksi to uglavnom biva svedeno na trku za što jačim hardverskim specifikacijama, pa nam je veoma drago što je realme odstupio od te formule. Naime, već po uzimanju telefona u ruku imate utisak da je reč o daleko skupljem uređaju. Prelep dizajn s nijansiranom poleđinom, fantastičan izbor boja, izuzetno lepi i zaobljeni okviri – sve su to odlike ovog telefona. Nema preterivanja s materijalima, već je reč o kombinaciji kvalitetne plastike i Gorilla Glass 3 zaštite. Zanimljivo je da je kvalitet izrade došao i kroz TÜV Rheinland Smartphone Reliability verifikaciju, test analize pouzdanosti komponenti i svakodnevnog rada telefona, ali i rada u ekstremnim uslovima. Procedura se sastoji od 22 velika i 38 malih testova, što dodatno potvrđuje prvi utisak da je reč o kvalitetnom proizvodu, posebno u svojoj klasi.

Veliki IPS ekran dijagonale 6,5 inča je neka vrsta standarda u ovoj kategoriji, ali vanstandardna je podrška za osvežavanje na 90 Hz, po čemu realme 7 takođe izbija u sam vrh svoje kategorije, donoseći izvanredno iskustvo korišćenja ekrana. Rezolucija je solidnih 2400×1080 tačaka. Sa desne strane je taster za uključivanje, u koji je integrisan skener otiska prsta, što je po našem mišljenju idealna lokacija jer omogućava pristupanje telefonu prostim prianjanjem prsta, umesto pritiskanjem tastera. Realme se opredelio za Mediatek Helio G95, koji se može okarakterisati prilično dobrim. Sve standardne operacije će se izvršavati veoma brzo, a na raspolaganju je i dosta snage za igranje, posebno jer je G95 unapređen u odnosu na G90 upravo u GPU domenu. Model na našem testu je stigao sa 8 GB RAM-a i 128 GB skladišta UFS 2.1 tipa, pa je iskustvo u radu bilo fantastično. Skladišni prostor možete proširiti microSDXC karticom koja ima svoj zasebni slot. Ljubitelji muzike mogu da odahnu, jer je tu i dalje 3,5-milimetarski konektor.

image

Pohvalili bismo i korisnički interfejs, koji je evoluirao koracima od sedam milja. Kompanija je to i najavljivala, ali nismo verovali dok nismo videli do koje mere se interfejs može prilagođavati, od rasporeda, preko dizajna, do izgleda ikona, te brzina animacije i slično. Novi realme UI u verziji 1.0, koji prekriva Android 10, zaslužuje sve pohvale.

Kamera je...stari znanac. Sistem počiva na dobro poznatom Quad Bayer 48 MP senzoru sa faznim autofokusom koji svoj posao odlično obavlja, dok mu u tome pomažu ultraširoki 8 Mp senzor, kao i još dva senzora od po 2 Mp, za makro i bokeh. Fotografije su dobre, AI asistencija je prisutna, a tu je i noćni režim snimanja. Kada zatreba selfi, tu je prednja kamera rezolucije 16 Mp smeštena u jedan od uglova. Postoje u ovoj klasi i modeli s većim brojem megapiksela, što ne znači da je ukupan rezultat kod njih bolji. Realme 7 je šampion brzog punjenja, koje u ovoj klasi praktično nema premca. Sa 30 W Dart Charge podrškom bateriju kapaciteta 5000 mAh dopunićete veoma brzo, tako da bez problema možete da računate na svoj telefon u svakoj prilici.

Ukupan utisak o realme 7 telefonu izuzetno je pozitivan. S dobrom izradom, 90 Hz ekranom, velikom baterijom i veoma brzim punjenjem, te solidno zaokruženim karakteristikama, predstavlja jednu od boljih kupovina na domaćem tržištu.


realme.com

PC Press Studio

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter