GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #281 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Lenovo Legion V: Univerzalni snagator
Filip Majkić
Da je i te kako moguće pomiriti univerzalne zahteve i moderne gejming trendove, pokazuje nova serija Lenovo računara koja, gle čuda, nosi ime udarne legije rimske vojske: Legio V
- PC #281 (Novembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Lenovo Legion V: Univerzalni snagator

image

Lenovo Legion V pokazuje koliko je zapravo moguće lako pomiriti potrebe svih koji žele kvalitetan računar odličnih performansi sa igračkim tendencijama. Naizgled nepomirljive svetove ujedinjuje odličan koncept dizajna, koji je prijemčiv i jednima i drugima. Legion V je naizgled diskretna mašina koja se može uklopiti u bilo kakvo okruženje, čak i poslovno, dok par momenata zatim može da pruži pravi pravcati lajtšou, demonstrirajući svoje gejming nastrojenje.

Laptop se oslanja na svež AMD hardver s kojim smo se već upoznali, ali nije zgoreg da ponovimo kako je reč o snažnoj hardverskoj platformi koja iz korena menja doskorašnji poredak na mobilnom tržištu. AMD čipovi su sada brži i jeftiniji, pa tako jedan relativno pristupačan (za gaming laptope) Legion 5 s Ryzen 7 4800H procesorom može da bude gotovo dvostruko jeftiniji od veoma sličnog modela baziranog na Intel čipu – i pritom brži! Win-win situacija za osmojezgarni čip koji može da radi na taktovima u rasponu od 2,9 GHz do 4,2 GHz, zavisno od opterećenja.

Grafički potencijal stiže u vidu NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti rešenja, koje je dovoljno za većinu naslova u ne naročito zahtevnoj Full HD rezoluciji (1920×1080 tačaka) kojom raspolaže 15,6-inčni Legion V. Konfiguraciju lepo zaokružuje brzi NVMe SSD kapaciteta 512 GB, kao i 16 GB DDR4 memorije. Stoga je jasno da je reč o veoma korisnom univerzalcu, koji vrlo lako izlazi na kraj sa svim vrstama izazova, bez obzira na to želite li da se zabavljate ili završite neki posao na njemu.

image

Lenovo je implementirao neke stvari koje mogu mnogo da znače u praksi, ali se ne vide na prvi pogled. Prva takva stavka je baterija. Sa 80 Wh kapaciteta, u kombinaciji sa štedljivim procesorom, nudi izuzetnu autonomiju. Premda Lenovo konzervativno navodi osam sati, uspeli smo da „izvučemo“ i više od devet sati rada na bateriju u nezahtevnom režimu – puno radno vreme, pa i malo prekovremenog rada. Ukoliko pak želite da se poigrate, video-konferišete ili gledate filmove, možete očekivati od dva i po sata autonomije pa naviše, u zavisnosti od intenziteta opterećenja. Druga značajna stavka jeste sposobnost računara da održava framerate i kada radi na bateriju. Za razliku od gotovo svih konkurenata, koji u odsustvu strujnog konektora limitiraju broj frejmova u sekundi na 30, Legion 5 obori framerate za oko 20 odsto, tako da je igranje na bateriji sasvim ostvarivo i razumno udobno. Punjač podržava RapidCharge, koji će 50 odsto baterije dopuniti za 30 minuta.

Tu je još mnoštvo zanimljivih detalja, poput naprednog hlađenja, raznih „svetlećih“ elemenata, uključujući i TrueStrike tastaturu sa RGB osvetljenjem u četiri zone... Touchpad je izvanredan, a celodnevni rad na računaru donosi fantastično iskustvo, bez obzira na to – ponavljamo – za šta ga i na koji način koristili.

Lenovo je uspeo da pomiri naizgled nepomirljivo i u jedan računar od polikarbonata „uglavi“ hibrid ThinkPad familije i gejming laptopa. Istovremeno donosi fantastične performanse i visok stepen upotrebljivosti u svim scenarijima. Stoga je veoma lako preporučiti ovaj notebook – univerzalac od glave do pete!


lenovo.com/rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter