GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #281 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Mobotix: Pogled na vazduh
Dejan Ristanović
uHoo senzor kvaliteta vazduha će vam pomoći da vidite šta dišete. On proverava devet parametara vazduha i obaveštava vas o njihovim promenama u dužem vremenskom intervalu
- PC #281 (Novembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Mobotix: Pogled na vazduh

image

Kompanija uHoo je osmislila i proizvela verovatno najsavršeniji senzor kvaliteta vazduha namenjen širem tržištu. To je elegantni, vretenast uređaj koji postavljate bilo gde u prostoriji; potrebno mu je samo napajanje kroz USB punjač. Zatim na smartfon (Android ili iOS) instalirate odgovarajuću uHoo aplikaciju, pa prođete kroz proceduru uparivanja koja je sasvim jednostavna ukoliko pročitate uputstvo i saznate da uređaj podržava samo 2.4 GHz Wi-Fi mreže; mi smo probali da ga uključimo u 5 GHz mrežu, pa ga je posle toga trebalo resetovati i ponoviti proceduru. Onda ostavite senzor da skuplja podatke i povremeno ih pregledate na ekranu aplikacije. I to je sve. Uređaj koji jednostavno – radi.

uHoo nije zamišljen kao nešto što biste nosili iz sobe u sobu – on treba da bude na fiksnom mestu za koje prikuplja i sumira podatke kroz duži vremenski interval. On beleži temperaturu, vlažnost i pritisak vazduha, koncentraciju finih čestica (PM2.5) kojih želite što manje u vazduhu, zatim koncentraciju ugljen dioksida, ugljen monoksida, azot dioksida, ozona, a tu je i tajanstvena skraćenica TVOC (Total Volatile Organic Compounds), koja u raznim diskusijama označava razne stvari, ali generalno u sobi želite što manje formaldehida, benzena i pedesetak ostalih komponenti.

image

U aplikaciji možete da gledate promenu svake od izmerenih komponenti kvaliteta vazduha, po satima, danima i mesecima. Svi ti podaci se talože na serverima proizvođača uređaja i za tu uslugu ne plaćate nikakvu mesečnu naknadu. Neke rezultate je veoma lako protumačiti – recimo sedeli ste u sobi i radili, skočila je koncentracija CO-2- koji ste izdisali. Neki parametri zahtevaju znanje fizike i hemije, ali u svakom slučaju vidite da li je bilo šta izvan limita koji označavaju zdrav vazduh. Virus Index na osnovu parametara okruženja proračunava koliko je verovatno preživljavanje virusa u prostoriji i obaveštava vas ima li izgleda za širenje virusa kroz vazduh. Možete postaviti i alarm koji će vas obavestiti ako neki od parametara uđe u „crvenu zonu“.

uHoo se lako povezuje sa drugim pametnim uređajima u kući: Alexa, Google Assistant i IFTTT, pa ga možete povezati sa termostatom, alarmom ili nekim drugim sistemom. Posle toga mu možete komandovati i glasom, mada je glavna snaga uHoo-a rad kroz njegovu osnovnu aplikaciju.

Senzor kvaliteta vazduha nije jeftin, naročito ako ćete kupovati više senzora i stavljati ih u razne prostorije, ali ne kaže se uzalud da zdravlje nema cenu. On će vam pomoći da sagledate u kakvoj sredini živite, i da buduće investicije u prozore, izolaciju, klimatizaciju, uređaje za prečišćavanje vazduha i druge elemente vašeg doma prilagodite realnoj situaciji.


kucanaklik.rs

image
image
SLEDEĆI TEKST U PC #281
preview
Asus Zenfone 7 Pro: Zen zona
Filip Majkić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter