GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #281 > Test zona
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Asus Zenfone 7 Pro: Zen zona
Filip Majkić
ASUS je, nakon nedavnog predstavljanja ROG Phone 3 gejming telefona, osvežio i svoju mainstream ponudu. Zvanično su predstavljeni Zenfone 7 telefoni, koji će imati dva predstavnika - Zenfone 7 i Zenfone 7 Pro. Pro model se našao i na našem testu...
- PC #281 (Novembar 2020)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Asus Zenfone 7 Pro: Zen zona

image

Novajlija je privukao dosta pažnje, budući da su bile dostupne brojne nezvanične informacije o odličnom odnosu cene i mogućnosti ovih telefona. Zapravo, Zenfone 7 Pro je duhovni naslednik flagship killer modela, kakvi su nekada bili Xiaomi i OnePlus, nudeći performanse top modela upola cene. I dok su novije iteracije vodećih uređaja tih brendova vremenom postali skupi kao i top modeli najvećih proizvođača, ASUS je uspeo da ponudi telefon vrhunskih performansi sa Snapdragon 865+ čipsetom – praktično upola cene. Procesor je overklokovana verzija 865, koja dostiže i do 3,1 GHz, a i grafički čip Adreno 650 je u stanju da dodatno uveća svoj radni takt u odnosu na standardnu verziju. Posledica je da je telefon pri maksimalnom naporu nešto topliji – ne primećujete ništa dok se ne bavite zahtevnim poslom, ali čim se malo poigrate, shvatićete do koje mere se inače prelepo kućište ovog telefona može zagrejati.

Vrhunske performanse su potpomognute najkvalitetnijim izborom memorija. Sistemsku memoriju čini LPDDR5 – 8 GB, dok je skladište od 256 GB takođe najbrže kategorije – UFS 3.1. Ukoliko korisnik želi, skladište može dodatno proširiti putem microSD slota, pri čemu su dualSIM mogućnosti na raspolaganju bez obzira na prošireni skladišni prostor. Sve ovo čini fantastičnu hardversku postavku za jedan telefon, čak i za najskuplje uređaje čija se cena u poslednje vreme prilično razbuktala, pa je danas maltene postao običaj da očekujemo cene koje su i po 1500 evra kada je mobilni telefon top kategorije u pitanju.

Veliki ekran za veliki telefon

image

Veliki adut telefona jeste njegov ekran. Tu mislimo i u funkcionalnom i u dizajnerskom smislu, budući da se radi o velikoj, kontinualnoj površini koja nije narušena nikakvim rupicama, zarezima, prednjim kamerama... Ovo je postignuto zahvaljujući rotacionom mehanizmu, kojim se zadnja kamera pretvara u prednju za tili čas, zahvaljujući motoru koji je u odnosu na prethodnu seriju sada 40% manji, ali sa 2,2 puta većim obrtnim momentom, te deklarisan na 200.000 otvaranja, što otprilike znači da svaki dan može da se aktivira po 100 puta tokom čitavih 5 godina. Ne samo da je telefon zbog toga jedinstven, već ima i visoku dozu tzv. „kul faktora“ – prosto ćete želeti da aktivirate prednju kameru samo da biste videli mehanizam još jednom na delu. Pride, možete podesiti stepene do kojih želite da kamera rotira i slikati u različitim uglovima.

Dijagonala Zenfone 7 Pro ekrana je 6,67“; to je AMOLED ekran sa 90 Hz osvežavanjem. Rezolucija ekrana je 2400×1080 piksela, a odnos stranica 20:9. Prikaz je izvanredan, a odličan ugođaj posebno podstiče visoka frekvencija osvežavanja zbog čega sve operacije deluju glatko. Samo treba voditi računa o nešto većoj masi – 230 grama nije malo.

Baterija koja traje

image

Odlične vesti za sve poklonike dugotrajne baterije – a svi spadamo u iste – Zenfone 7 Pro ne samo da će imati bateriju od 5000 mAh, već i mnoštvo naprednih opcija koje smo videli na ROG Phone 3 telefonu. Tu ubrajamo podršku za podešavanje maksimalnog nivoa napunjenosti, (de)aktiviranje sporog punjenja i slično, što može puno značiti svima koji vole da malo više „čačkaju“ po telefonu. Istovremeno je i veoma korisno, jer ukoliko telefon češće punite „na sporiji način“, utoliko će se baterija vremenom manje degradirati, što je stavka koje postajete svesni tek kada prođe koja godina korišćenja. U pakovanju je brzi punjač snage 30 W koji će dopuniti 65% baterije za manje od pola sata. Imajući u vidu kapacitet baterije, nećete punjač morati tako često da koristite i – sem ukoliko niste pasionirani gejmer na mobilnim uređajima – očekujte oko dva dana korišćenja bez ikakvih naročitih napora da to i postignete.

Telefon dolazi s Android 10 operativnim sistemom, koji se oslanja na Zen UI korisnički interfejs. Tu je niz opcija i mogućnosti, a u ASUS-u ističu da su puno uradili da minimizuju vreme potrebno za određene operacije poput prepoznavanja otiska prsta ili pritiska na ikone, kako bi korisnici imali maksimalno brz osećaj u radu.

Utisak u realnom radu je odličan i ne oseća se bilo kakav vid trzanja, seckanja, kočenja... Fluidnost je besprekorna, za šta treba zahvaliti i natprosečnom osvežavanju od 90 Hz. Zen UI je sazreo i napredovao koracima od sedam milja spram verzije koja je pre nekoliko godina bila dostupna na tadašnjim telefonima.

Inovativna kamera

image

Kamera je tradicionalni adut ovih telefona, s pomenutim rotacionim mehanizmom, zahvaljujući kom se sistem zadnjih kamera koristi i kao prednja kamera, što donosi niz prednosti u odnosu na sve druge telefone kada je kvalitet ovakve vrste snimanja u pitanju, budući da se koristi daleko moćniji kamera sistem. Tako je i ovog puta – obrtni mehanizam je tu, tako da će korisnici moći da prave selfije i videe prednjom kamerom u maksimalnom kvalitetu. Za to je stigla i potvrda najprestižnijih ranking sajtova koji su selfi fotografije i video ocenili najvišim ocenama.

Za to su zaduženi glavni 64 Mp Sony IMX686 senzor, korišćen i kod nedavno predstavljenog ROG Phone 3 telefona, kao i 12 Mp Sony IMX363 ultra-wide senzor. Njih prati 8 Mp telefoto senzor s podrškom za 3x optički zum, koji podržava optičku stabilizaciju, baš kao i glavni senzor. Opcije za snimanje su brojne i raznovrsne, optička stabilizacija je prisutna na glavnom i telefoto senzoru, moguće je snimanje videa čak u 8K rezoluciji pri 30 fps, odnosno 4K pri 60 fps. Ukupni rezultati su vrhunski, tako da je ukupan utisak o kameri odličan.

ASUS nam je poslao odličan telefon, koji će biti dostupan i u Srbiji, nakon određene pauze kada je Zenfone serija u pitanju. Zenfone 7 Pro će biti veliki izazov za sve etablirane brendove, a istovremeno ogromna šansa za ASUS da privuče veliki broj korisnika koji cene odnos uloženog i dobijenog. Zenfone 7 Pro je upravo takav uređaj, a naročito cenimo što je u mnogo čemu različit od tržišnih takmaca, koji danas nalikuju jedan na drugi kao jaje jajetu.


asusplus.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter