GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #284 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CES 2021: Virtuelni prikaz stvarnih noviteta
Branislav Bubanja
Preko 50 godina CES obeležava početak godine predstavljajući inovacije na polju vrhunskih tehnologija. Umesto u prepunim halama Las Vegas Conventional centra, 51. izdanje CES-a održano je u digitalnoj formi. Zato slobodno možemo reći da je ovogodišnji CES globalni događaj, posmatran na svim meridijanima. Pa da vidimo čuda tehnike koja će sledećih meseci doći i do nas...
- PC #284 (Februar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CES 2021: Virtuelni prikaz stvarnih noviteta

image

Velelepne štandove kompanije su zamenile online prostorom kroz organizovane media hub-ove. Na ovaj način predstavljene su inovacije koje će ući u naše živote ove i sledećih godina. Tokom zvaničnog trajanja Sajma, od 11. do 14. januara, mnoge kompanije su organizovale online prezentacije, predavanja, ali i online sastanke, a interesantno je da će ovo digitalno mesto okupljanja ostati otvoreno za registrovane "posetioce" sve do 15. februara, koji će do tog datuma moći da kontaktiraju izlagače, da ponovo pregledaju njihove prezentacije, ali i da se povežu sa ostalim učesnicima CES-a.

Iako ove godine nismo mogli da u rukama osetimo i probamo izložene proizvode, s uživanjem smo i "na miru" pregledali online demo-prikaze i prezentacije. Evo šta je na nas ostavilo najveći utisak.

Računari

Trend u industriji računara je da se sve kreće u pravcu mobilnosti. Uostalom, proizvođači su bez izuzetka svoj fokus usmerili upravo na taj segment, pa možemo reći da gotovo da nije bilo klasičnih desktop mašina koje su privukle pažnju online posetilaca.

Ultraportabilni gaming laptop

image

Gaming je "sišao" i u kategoriju ultraportabilnih računara, a dokaz za to je ASUS ROG Flow X13. U pitanju je 13-inčni laptop dostupan u dve varijante, sa Full HD ekranom i osvežavanjem na 120 Hz ili sa 4K displejem, sa Corning Gorilla Glass zaštitom. Oba displeja imaju odnos stranica 16:10, podržavaju Adaptive-Sync tehnologiju i sertifikovani su za Pantone prikaz boja. Pokreću ih AMD Ryzen 9 5980HS mobilni procesor i NVIDIA GeForce GTX 1650 grafičke kartice.

Kao dodatak uz ROG Flow X13 možemo da pomenemo i XG Mobile, mobilno eksterno GPU kućište u koje staju grafičke kartice sve do GeForce RTX 3080 modela. Ovo će svakako biti izvanredan dodatak za sve kojima je potrebna moćna grafika u mobilnom izdanju.

Veliki prilagodljivi ekran

image

MSI je predstavio moćan laptop GE76 Raider, sa ekranom dijagonale 17,3 inča, koji može da se konfiguriše na dva načina - kao Full HD ekran (1920*1080 piksela) sa osvežavanjem na 240 ili 300 Hz, ili kao UHD (3840*2160 piksela), sa standardnim osvežavanjem 60 Hz. Računar se nudi sa 16 GB RAM-a (podržano je do 64 GB) i sa Intel procesorima desete generacije sve do Core i9 modela, a za grafiku je odabrana nova NVIDIA GeForce RTX 3080 kartica. Za smeštanje podataka su na raspolaganju dva M.2 SSD slota koji podržavaju NVMe PCIe Gen3.

Tastatura poseduje pozadinsko osvetljenje sa RGB iluminacijom, a računar je opremljen Wi-Fi 6E i Bluetooth v5.2 tehnologijama, kao i masivnom baterijom kapaciteta 99 Wh. Na raspolaganju je i veliki broj portova, tako da ovaj računar može da bude odlična zamena za desktop. MSI je predstavio i GE66 Raider računar koji je suštinski isti kao model GE76 Raider, samo sa ekranom dijagonale 15,6 inča. Posebno je atraktivna Dragon Edition varijanta, koja će se najviše svideti gejmerima, a njima je ovaj laptop i namenjen.

Moćno hlađenje za velike brzine

image

Acer Predator Triton 300 SE je zasnovan na novoj, tek predstavljenoj 11. generaciji Intel Tiger Lake-H procesora, a podržava sve CPU-ove do Core i7-11375H. Računar poseduje i novu NVIDIA GeForce RTX 3000 seriju mobilnih grafičkih adaptera. Proizvođač kaže da se sa ovim računarom mogu postići frekvencije do 5 GHz, i to zahvaljujući novim Predator AeroBlade kulerima. Acer tvrdi da ovi kuleri poboljšavaju hlađenje do 10 procenata u odnosu na prethodnu generaciju.

Računar ima ekran dijagonale 14 inča i Full HD rezoluciju sa osvežavanjem na 144 Hz, a baterija može da izdrži do 10 časova rada. Što se tiče konektivnosti, postoji podrška za Wi-Fi 6 tehnologiju i Bluetooth 5.0. Tastatura ima RGB pozadinsko osvetljenje s tri zone, a na raspolaganju je i PredatorSense softver za fino podešavanje parametara rada računara.

Titanijumska "joga"

image

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga 5G je laptop čije je kućište izrađeno od titanijuma, magnezijuma i ugljenika. Zbog toga je ultralagan, s masom tek nešto većom od jednog kilograma, ali to nije smetalo proizvođaču da ga "nafiluje" moćnim komponentama. Pokreću ga 11. generacija Core i7 procesora, 16 GB RAM-a, a za smeštaj podataka zaduženi su M.2 uređaji čiji kapacitet ide do 1 TB prostora.

Debljina računara je samo 11,5 mm, što ga čini najtanjim laptopom koji može da se pretvori u tablet. Ekran dijagonale 13,5 inča sa odnosom stranica od 3:2 i rezolucijom 2256*1504 piksela donosi dovoljno prostora za upotrebu prstom ili olovkom (uključen je i Lenovo Precision Pen). Za povezivanje je dostupan Wi-Fi 6, ali ovaj računar zahvaljujući Qualcomm Snapdragon X55 modemu ima i 5G podršku, čime otvara novi segment na tržištu prenosivih računara.

Chromebook bez ventilatora

image

Ko je rekao da ChromeBook računari moraju da budu u formi laptopa? ASUS je predstavio Fanless Chromebook, mini-računar zasnovan na Chrome OS-u, koji može da se koristi u kućnim, ali i u industrijskim uslovima. Računar ima 10. generaciju Intel procesora (Celeron, Core i3 ili Core i7) s pasivnim sistemom hlađenja. Fanless Chromebook podržava do 8 GB RAM-a i do 128 GB prostora za podatke, koji se mogu proširiti putem microSD kartica.

Uz računar stiže i podrška za Google Play Store i Android aplikacije. Malih je dimenzija (207*148*32 mm) i može da stoji na stolu ili da se okači na zid, na poleđinu monitora ili, što da ne, s donje strane ploče stola.

Laptop konzola

image

Lenovo i njegov podbrend NEC predstavili su LAVIE MINI, prototip prenosivog PC-ja minijaturnih dimenzija, koji briše razliku između konzola i računara. To je koncept na koji možete da gledate kao na nekada popularne netbook-ove ili na veliku portabilnu gaming konzolu. Poseduje ekran osetljiv na dodir, dijagonale osam inča u WUXGA rezoluciji (1920*1200 piksela), a pokreće ga 11. generacija Intel mobilnih procesora (sve do Core i7), kao i Intel Iris Xe grafika. Uz sve to, na raspolaganju su 256 GB prostora za podatke, 16 GB radne memorije, IR kamera za Windows Hello, Wi-Fi 6, kao i osvetljena tastatura. Masa ovog mini-računara je samo 579 grama, što ga čini izuzetno prenosivim PC sistemom.

Kod ovog računara najinteresantniji je opcioni gaming kontroler koji ga pretvara u prenosivu konzolu sličnu Nintendo Switch-u. Lenovo tvrdi da je LAVIE MINI sposoban da pokrene kvalitetne PC igre, a uz još jedan opcioni dodatak, HDMI Dock, igre mogu da se igraju i na velikom ekranu, eksternom monitoru ili televizoru.

Mobilni uređaji

Pod mobilnim uređajima prvenstveno podrazumevamo smartfone i tablete. Ovog puta odlučili smo da predstavimo neke interesantne ideje koje bi mogle da budu pokazatelji u kom se smeru kreće razvoj ovih uređaja.

Savitljiv, ali na drugačiji način

Nedavno su se u javnosti pojavile informacije da bi LG mogao da odustane od mobilnih uređaja. Međutim, LG Wind, predstavljen u septembru prošle godine, kao i za sada neimenovani prototip (radnog naziva Project B), koji poseduje rolabilni ekran najverovatnije demantuju te glasine. Rolabilni koncept omogućava da se telefon razvlačenjem jedne od dužih stranica pretvori u tablet. Iako nema nikakvih konkretnih detalja o ovom proizvodu, iz kompanije stižu naznake da bi ovakav telefon mogao da se pojavi na tržištu do kraja ove godine. To ne bi trebalo da bude veliki problem za LG, s obzirom na to da oni već komercijalno proizvode rolabilne televizore. Tehnologija postoji i dokazano je upotrebljiva, samo se sada primenjuje na novim, manjim uređajima.

Bolji i prirodniji ekran

image

TCL NXTPAPER je displej koji je prvi put najavljen na IFA 2020 sajmu, ali je virtuelni CES bio prilika da se "uživo" predstave njegove prednosti. To je tehnologija inkorporirana u ekran za tablete, koja klasičnom IPS ekranu omogućava da upotrebom prirodne svetlosti prikaže bolju reprodukciju boja, bez (štetnog) plavog svetla ili treperenja. Ovakav ekran daje 25 procenata bolji kontrast od e-ink ekrana i više od 65 procenata je energetski efikasniji od klasičnog LCD ekrana. On donosi vizuelno iskustvo kao da se gleda papir, zadržavajući visoku rezoluciju i kvalitetan prikaz boja, uz manje zamaranje očiju.

Komponente i periferije

Kada je o računarskim komponentama i periferijama reč, na CES-u se većina stvari vrtela oko mobilnih i prenosivih platformi. Zato se i naš izbor u ovoj kategoriji uglavnom bazirao na tom tipu komponenti.

Mobilna grafika

image

Posle mnogobrojnih glasina i nezvaničnih izveštaja, NVIDIA je zvanično predstavila RTX 30 seriju GPU-ova za prenosive računare. Kompanija tvrdi da će ova grafika naći svoje mesto u najmanje 70 modela prenosivih računara koji će se na tržištu pojaviti tokom 2021. godine. Baš kao i RTX 30 serija za desktop računare, laptop varijante će doneti bolje performanse po nižoj ceni.

Nova serija uključuje RTX 3060, RTX 3070 i RTX 3080 grafike, zasnovane na novom Max-Q dizajnu koji pruža optimalnu snagu i performanse za notebook-ove. Proizvođač tvrdi da će novi GeForce RTX 3060 obezbediti 90 fps u najnovijim igrama sa ultranivoom detalja i 1080p rezoluciji. To je uporedivo s prethodnom generacijom GeForce RTX 2080 SUPER grafike, ali za trećinu cene. RTX 3080 grafika cilja na 1440p rezoluciju sa 90 fps na ultrapodešavanjima, a biće 50 procenata brža od prethodne generacije, RTX 2070. I konačno, RTX 3080 grafika sa 16 GB RAM-a obezbediće više od 100 fps na 1440p rezoluciji.

AMD mobilni procesori

image

AMD je na virtuelnom CES-u prestavio dugoočekivanu Ryzen 5000 seriju mobilnih procesora zasnovanih na 7 nm proizvodnom procesu, namenjenih gaming i ultraportabilnim prenosivim računarima. Većina procesora proizvedena je u Zen 3 arhitekturi, mada ima nekoliko modela iz U serije koji su zasnovani na Zen 2 arhitekturi. Najbrži procesor u U seriji, Ryzen 7 5800U radi na 1,9 GHz, sa boost-om do 4,4 GHz. AMD tvrdi da će ovaj procesor "ostaviti u prašini" ekvivalentni Intel Core i7-1165G7.

Igračima je namenjena H serija, na čijem čelu je Ryzen 9 5980HS, osmojezgarni procesor sa 16 thread-ova i osnovnim klokom od 3 GHz koji može da se podigne do 4,8 GHz. Ovo je znatno brži procesor od svih prethodnih AMD-ovih mobilnih CPU-ova. Ako vam ovo nije dovoljno, na raspolaganju je i Ryzen 5900HX sa sličnim specifikacijama, ali je otključan i predstavlja prvi AMD-ov procesor koji dozvoljava overkloking.

Intel mobilni procesori

image

Ove godine Intel je na CES-u predstavio prošireni asortiman za poslovne i gaming računare iz 11. generacije vPro i H serija procesora. Nova platforma vPro procesora donosi do sada najbolje performanse uz poboljšanu sigurnost koja je zasnovana na hardveru. Ovi procesori zasnovani su na 10 nm SuperFin tehnologiji koja donosi oko osam puta bolje AI performanse i 2,3 puta bolje performanse u video-editovanju u odnosu na prethodnu generaciju. Takođe, navodi se da su novi procesori 23 procenta brži u odnosu na konkurenciju kada se koriste Microsoft Office 365 aplikacije, i da imaju do 50 procenata bolje performanse prilikom video-konferencija.

Intel obično pozicionira moćnu H seriju mobilnih procesora za gaming laptopove, ali ovog puta su se fokusirali na ultratanke prenosive računare namenjene igračima. Za tu namenu lansirali su 11. generaciju Intel Core H serije (H35) mobilnih procesora. U ponudi su tri modela, i7-11375H, i7-11370H i i7-11300H koji imaju TDP (Thermal Design Power) od 28 W, ali koji mogu da idu i do 35 W. Novu seriju predvodi Core i7 Special Edition četvorojezgarni procesor koji može da ide i do 5 GHz. Procesori podržavaju PCIe Gen 4 i zasnovani su na 10 nm SuperFin tehnologiji. Kompanija je najavila i da će do kraja ovog kvartala u ponudi biti i procesori sa osam jezgara.

Ultrafini OLED monitor

image

LG je proizvođač popularnih monitora, a na CES-u je pokazao da ima adute i za 2021. godinu. Njihov Ultra Fine OLED Pro je prvi monitor ove kompanije koji koristi OLED tehnologiju. Dijagonala je 31,5 inča, a rezolucija 3840*2160 piksela. Monitor poseduje USB-C i tri USB-A porta, dva DisplayPort-a i HDMI. Opremljen je OLED pixel-diming HDR tehnologijom i nudi kontrast od 1.000.000:1. Po svemu sudeći, ovo će biti jedan od ozbiljnijih kandidata za najbolji monitor, koji će se naći na tržištu u toku ove godine.

Star Wars Wi-Fi 6e ruter

image

Kao što se može očekivati od kompanije koja se bavi isključivo umrežavanjem, Netgear nije gubio vreme, već se koncentrisao na Wi-Fi 6e standard. Prvi ruter ovog proizvođača koji podržava taj standard je Netgear Nighthawk RAXE500, zanimljiv je, ne samo po tome, već i po svom izgledu. Naime, on je dizajniran tako da liči na svemirski brod iz popularne Star Wars serije The Mandalorian.

Opremljen je i impresivnim hardverom - ima četvorojezgarni procesor koji radi na 1,8 GHz, pet gigabitnih portova, dva USB 3.0 porta i, ako je verovati specifikacijama, omogućava brzine transfera do 10,8 Gbps na podržanim uređajima.

Za pregled zanimljivih automatski vođenih automobila, inteligentnih kućnih aparata, robota, uređaja koje nosimo na sebi i drugih zanimljivih gadžeta pogledajte PC#284.

SLEDEĆI TEKST U PC #284
preview
Samsung: Galaksija S21
Filip Majkić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter