GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #284 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung: Galaksija S21
Filip Majkić
U eri beskonačnih odlaganja, Samsung je odlučio da svoju vodeću Galaxy S seriju, umesto tradicionalno krajem februara i početkom marta prikaže početkom januara. Dok čekamo da na test dođu top-modeli ovog proizvođača, razmatramo adute južnokorejskog giganta u bespoštednoj trci na tržištu mobilnih telefona
- PC #284 (Februar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung: Galaksija S21

Dok kineski konkurenti jedan za drugim padaju pod američke sankcije (najpre Huawei, odskora i Xiaomi), ostali hitro zauzimaju otvoreni tržni prostor. Samsung svakako neće ispustiti tu priliku u nižim i srednjim kategorijama, budući da je i tamo najavljeno mnoštvo noviteta. Top-kategorija je uvek priča za sebe. Samsung je odlučio da uskladi nomenklaturu svojih proizvoda, pa za 2021. godini dobijamo odgovarajuće nazvane pripadnike Galaxy S familije – S21. Za sada su to tri modela, S21, S21 Plus i S21 Ultra. Sve njih karakteriše novi dizajn i previjajuća bočna ivicom koja se spaja s modulom kamere, ravnim ekranima na S21 i S21 Plus, te podrškom za S-Pen („olovku“) na S21 Ultra modelu. Tu je i 5G podrška, ali i nove cene. Pa da vidimo šta novo donosi generacija (S)21.

Vanila za svačiji ukus

image

Bazični model S21 serije biće Galaxy S21. Reč je o telefonu za koji se može reći da će predstavljati veoma poželjnu kupovinu svima kojima su potrebni kompaktniji uređaji u najboljoj kategoriji, s ekranom dijagonale 6,2 inča. Ravan ekran umesto zakrivljenog je novitet koji će mnogi pozdraviti, a još jedna korisna stvar jeste varijabilno osvežavanje koje ide od 48 Hz do 120 Hz i dinamički se menja u zavisnosti od sadržaja, štedeći bateriju i dajući najbolje od oba sveta. Ipak, rezolucija je smanjena na 1080p. Očekuje se i značajno unapređenje performansi, zahvaljujući 5 nm Exynos 2100 čipsetu, koji se očekuje u svim novim modelima S21 linije. Posebno se obećavaju bolji rezultati u sferi optimizacije potrošnje. Prednja strana se može pohvaliti Corning Gorilla Glass Victus zaštitom, ali leđa su ovog puta od plastike. Iako smo u ovoj cenovnoj kategoriji navikli na staklo ili keramiku, kvalitetna plastika je otpornija na udarce i sitna oštećenja, a telefon će svakako biti u nekoj futroli. Nema ni microSD slota, niti punjača/slušalica u pakovanju – Apple-ov primer izgleda svi slede. Najzad, S21 košta nešto manje od S20.

Na staklenim leđima

I S21 Plus donosi niz noviteta. Kvalitativan pomak u dizajnu i ovde je vidljiv golim okom, a Plus je zadržao staklena leđa, kao dozu luksuza. Tu je novi, ravni ekran s varijabilnim osvežavanjem na 120 Hz (takođe smanjene rezolucije), kao i novi petonanometarski Exynos 2100 čipset koji bi trebalo da unapredi performanse i smanji potrošnju energije. Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom.

Ni S21 Plus neće sa sobom doneti slušalice ili punjač, premda zadržava podršku za brzo punjenje do 25 W. Neće imati ni microSD slot, ukoliko je to uopšte bitno u današnje vreme. Imaće novi Android 11 operativni sistem i One UI 3.1 korisnički interfejs, baš kao i ostali modeli S21 linije. U odnosu na prethodnika, izbačena je i ToF kamera, mada sumnjamo da će ona ikome nedostajati. Telefon je nešto veći i širi u odnosu na S20 Plus (posledica ravnog ekrana), a ovo je jedini član S21 familije koji stiže po nešto višoj ceni u odnosu na svog prethodnika.

image
Tabela karakteristika

Ili jesi ili nisi... ultra

S20 Ultra bio je perjanica Android sveta prošle godine, a sada će štafetu preuzeti S21 Ultra. Ove godine je nedostatak rivala još izraženiji, jer se već oseća duže odsustvo Huawei konkurencije u punom vidu, a kako stvari stoje, slična stvar bi ove godine mogla da pogodi i Xiaomi. Zato je Samsung spremio nekoliko značajnih aduta za svoj Ultra model, ispravivši (makar na papiru) neke nedostatke prošlogodišnjeg top-uređaja. S21 Ultra je zadržao zakrivljen ekran rezolucije 3200×1440 piksela. Dinamičko osvežavanje ide u granicama od svega 10 Hz do 120 Hz. Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus displejem, uz staklena leđa. S-Pen olovka sa Note-a može da se koristi i na S21 Ultra, ali samu olovku treba posebno dokupiti. U telefonu ne postoji ležište za olovku, kao kod Note modela, već treba kupiti futrolu za telefona koja ima (i) ležište za smeštanje olovke.

Sistem kamera je značajno napredovao. Koristi se senzor od fantastičnih 108 Mp druge generacije, unapređenje prošlogodišnjeg senzora, ali i još ponešto. Umesto jedne 5x telefoto kamere na S20 Ultra i jednog ToF senzora, ovogodišnja perjanica dobija dva senzora, sa zumom 3x i 10x, što dodatno doprinosi fleksibilnosti. Ultraširoka kamera je dobila autofokus, a novi senzori trebalo bi da su još bolji u uslovima slabijeg osvetljenja. Čak će i cena biti adut nove generacije – da, telefon je i dalje skup, ali je značajno pojeftinio. Ni ovde nema punjača i slušalica u pakovanju, a brzo punjenje je sa 45 W smanjeno na 25 W. Ovo je svakako model s najviše unapređenja spram prošlogodišnje varijante.

image

Ove godine od Samsung-a smo dobili zanimljiv miks. Telefoni su lepši (ljubičasta vanila S20 varijanta ili Ultra u mat crnoj boji zaista plene), čak su nešto jeftiniji, a donose dosta korisnih stvari, poput varijabilnog 120 Hz osvežavanja ekrana. Ipak, utisak je da Samsung sprema nešto mnogo, mnogo veće za nastavak godine. Očekujemo barem tri telefona sa savitljivim ekranima (naslednik Galaxy Z Flip i Z Fold modela, kao i pristupačni Z Fold Lite, ma kako ga na kraju nazvali). Stoga nam se čini da im Samsung otvara prostor ne samo odozgo već i odozdo, odlučujući se na skromnija unapređenja standardnih telefona visoke klase u tradicionalnom formatu. Videćemo hoće li nas vreme demantovati i jedva čekamo da nove telefone dobijemo na test, te da vam prikažemo njihove mogućnosti.


samsung.com/rs



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter