GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #284 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Top 50: Najbolje iz samoizolacije
Svaki naš izbor Top50 online nastupa je (ne)običan na svoj način, ali ovogodišnji je neobičan na svoj potpuno neobičan način. Zatvoreni na mestu od koga instinktivno bežimo iako ga zovemo "dome slatki dome", provodili smo sate i dane ispred ekrana prateći on-line aktivnosti. Neki su i učestvovali u njima, a oni najvredniji su stvarali vrhunske sadržaje. Najboljima od njih, po 24. put, dodeljujemo nagrade Top50
- PC #284 (Februar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Top 50: Najbolje iz samoizolacije

image

Ove godine nagrade smo dodeljivali u kategorijama Vesti i mediji, eCommerce, Servisi, Nauka, kultura, obrazovanje, Dom i zabava, Sport i turizam, Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube i Mobilne aplikacije, a dodeljeno je i nekoliko specijalnih nagrada kao i tradicionalna nagrada publike. Ni brojnost online nastupa po kategorijama se nije značajnije promenila, ali su se na njima uglavnom našli novi sajtovi i nova imena.

Uz malu pomoć prijatelja

Pri izboru najboljih sajtova mnogo su nam pomogli kolege članovi stručnog žirija (kako slično rekoše Bitlsi na onom šarenom albumu – With A Little Help From Our Friends). Čast nam je da gostujuće članove žirija predstavimo sa barem po jednom prigodnom rečenicom koju smo sami smislili. Oni bi se možda i bolje sami predstavili, ali – šta je tu je („Niko ne očekuje špansku inkviziciju“, kako bi rekli Pajtonovci).

image

Anđelka Ducić je Digital Marketing Consultant i CEO firme Symbiotica. Marketing geeketa, Internet je njeno igralište, a laptop omiljeni aksesoar. Bavi se Internet marketingom, društvenim mrežama, PR-om, pisanjem i on-line komunikacijom u globalu.

image

Istok Pavlović je Internet marketing ekspert i Internet preduzetnik sa 22 godine iskustva u digitalnom marketingu. Kao autor legendarnog marketing bloga, ima preko 100.000 pratilaca sa celog Balkana. Osnivač je i konsultant niza on-line biznisa na globalnom tržištu.

image

Sanja Lalević je Facebook Lead za Srbiju u okviru Httpool-a, zvaničnog predstavnika Facebook-a za Balkan. Marketingom se bavi više od 15 godina, a iskustvo je gradila kako na strani medija, tako i u agencijskom svetu, najduže u agenciji Direct Media, gde je vodila sektor digitalnih medija.

image

Uroš Bogdanović je radijski konsultant i voditelj. Na prvoj godini studija medicine počeo je da radi na radiju, gde je ostao i po završetku studija. Vodio je najslušaniji jutarnji program Uroš Bogdanović Show na Radio Indexu, a često nam „smeta“ i na glavnoj sceni BIZIT-a.

Junaci su, ipak, dobitnici

Dug i komplikovan posao počeo je predlaganjem raznolikih online nastupa od strane posetilaca sajta pcpress.rs, sledilo je višestruko sužavanje liste i najzad smo stigli do ovogodišnjih pobednika. Još jednom napominjemo da su svi online nastupi u kategoriji ravnopravni dobitnici nagrada, a onaj jedan istaknuti se tek nešto bolje pokazao u očima žirija (E pluribus unum ili kako već piše na nekoj novčanici iz anglosaksonskog govornog područja). Nekima su nagrade izmakle za malo, ali tako uvek biva...

Svim dobitnicima od srca čestitamo, a sve ostale pozivamo da se još više potrude ove godine. Nadamo se da nećemo još jednu godinu provesti u izolaciji, ali vi se oko vaših on-line sadržaja trudite kao da smo u izolaciji. Vredno stvarajte još više, još lepših sadržaja i za sledeći, jubilarni 25. izbor, napravite još veći pakao od života članovima žirija tokom sledećeg januara u vreme predlaganja, glasanja i preglasavanja. I pišite nam – ne čekajte da mi slučajno primetimo vaš trud i kreativnost!

Vesti i mediji

image

rts.rs

Javni servis nastavlja sa unapređenjima, a okosnicu njegovog digitalnog prisustva čini upravo sajt sa svojim pratećim servisima. Bogatstvo sadržaja koje RTS nudi dobija na značaju sa brojnim unapređivanjima sajta i servisa, koji su laki za korišćenje, te predstavljaju dragocen izvor informacija iz zemlje i sveta. Pritom je, što je mnogima posebno bitno, slobodan od tereta tabloizacije u kojoj pre ili kasnije završi veliki broj domaćih i stranih medija koji su dostupni u Srbiji.

bbc.rs

Ne tako malo iznenađenje u proteklom periodu bilo je pokretanje portala čuvenog BBC-ja na srpskom jeziku. Nakon inicijalnog perioda u kome su postavljali osnove svog delovanja, danas predstavljaju dragocen izvor informacija iz raznih oblasti. Uz prepoznatljivu dozu klasičnih servisnih informacija, portal odlikuje odlična organizacija, naročito kada su goruće teme u pitanju, kao i promovisanje nekih stvari koje inače ne bi tako lako došle do javnosti.

danas.rs

Još jedan „mali“ a zapravo veoma veliki i značajan medij na našoj listi je portal dnevnog lista „Danas“. Definitivno jedan od medija s najvernijom publikom, što i nije iznenađenje, budući da je reputaciju gradio dugo i uporno, u najtežim vremenima po ovu zemlju i narod. „Danas“ je na našoj listi ne samo zbog starih zasluga, već zbog mnoštva pravovremenih i relevantnih informacija koje donose na svom sajtu. Jedno je sigurno – velika je šansa da ćete na ovom sajtu naći nešto o čemu se inače ćuti.

e-commerce.co.rs

E-Commerce Magazin je jedno od iznenađenja na našoj listi. Svi znamo da je budućnost pred elektronskom trgovinom, a pandemija je čitav proces samo dodatno ubrzala i mnogima skinula povez s očiju. Ovaj sajt je dragocen izvor informacija o elektronskoj trgovini, a ima dvostruku ulogu kao edukativno mesto gde zainteresovani mogu da saznaju mnoštvo korisnih informacija vezanih za prodaju putem interneta.

nova.rs

Moderni medij po meri savremenog društva, te profesionalan i odgovoran portal sa stavom jeste ideal kome teži Nova. Prevashodno informativni portal, ovaj medij se širi u razne sfere, pa tako osim dnevne doze političkih informacija i mnoštva značajnih saznanja koja se mogu pronaći na sajtu, sada imamo i razne zabavne i naučno-tehnološke sadržaje. Publika to prepoznaje i poklanja poverenje sajtu – reč je o jednom od medija koji su u godini za nama dizali itekakvu prašinu.

E-Commerce

image

market.metalac.com

Kako Metalac kaže na Twitter-u, „proizvodimo posuđe od 1959, otvorili bismo nalog na Tviteru i tada, ali nije postojao“. Srećom, Metalac nije dopustio da mu jedini adut bude duga tradicija – modernizovali su poslovanje i u okviru toga napravili odličan eCommerce sajt. Osim posuđa, prodaju se i bela tehnika, mali kućni aparati, uređaji za grejanje i hlađenje, kućna dekoracija i svašta drugo. Posebno nam se dopalo što je proces kupovine izvanredno rešen, bez nepotrebnih komplikacija i uz maksimalno pojednostavljenu proceduru od odluke pa do pošiljke na vašim vratima. A isporuka je besplatna ako kupujete u vrednosti iznad 3000 dinara.

gbs.rs

Golden Beauty Shop je sajt i prodavnica u kojoj će uživati lepši deo naše čitalačke publike. Tu su šminka i ostali make up proizvodi, artikli za negu lica, tela, kose i noktiju, parfemi i mnogo što-šta drugo. Sajt dopunjava prodavnice u većini tržnih centara i nudi posebno povoljne uslove kupovine. Naručeni proizvodi stižu do vas za najviše 48 sati, a dostava je besplatna za sve porudžbine preko 2000 dinara. Plaćate kako vam najviše odgovara – karticom prilikom narudžbine, pouzećem prilikom dostave ili uplatom na račun.

jysk.rs

Opremate stan ili vam je potrebna neka sitnica koja će učiniti da se osećate prijatnije? Sajt jysk.rs predstavlja veliku on-line prodavnicu nameštaja za radne, spavaće i dnevne sobe, trpezarije, kupatila, ostave, ali i terase, bašte i druge delove vašeg doma. On-line kupovina je odličan način da potrebne artikle racionalno izaberete i nabavite po najpovoljnijim cenama, oslanjajući se na razne popuste. Pogledajte brižljivo pripremljene vodiče i isprobajte ono što vam sajt nudi.

shoppster.com

Platforma Shoppster je jedno od najprijatnijih iznenađenja 2020. godine. Ujedinjeni su sajt, aplikacija i pre svega široka ponuda, uz veoma atraktivne cene. Sve je dobro organizovano, pretraživanje je efikasno i omogućava brzo filtriranje interesantnih ponuda, dok procedura kupovine i plaćanja zaslužuje najvišu ocenu. Glavni adut ostaju širina ponude i smart filteri koji omogućavaju da locirate najbolje kupovine.

sportvision.rs

Kada tražite sportsku odeću, obuću i opremu, sportvision.rs je sajt od koga polazite u potragu. I na kome uglavnom tu potragu i završavate, kupovinom. Široka ponuda brendova, mnogo robe, kvalitetne fotografije, mogućnost zamene robe koja vam se ne svidi i atraktivni sezonski i drugi popusti istaknuti već na naslovnoj strani su važni aduti ovog sajta. Pomenimo i mogućnost kombinovanja on-line i off-line kupovine kroz preuzimanje robe u nekom od Sport Vision salona, kao i besplatnu isporuku za kupovine preko 6000 dinara.

Poslovni i društveni servisi

image

euprava.gov.rs

Portal eUprava iz godine u godinu postaje sve značajniji u našim životima, štedeći nam vreme i novac pri obavljanju administrativnih procedura. Tokom 2020. godine mogućnost da bez preke potrebe ne idemo u prostorije organa državne uprave i lokalne samouprave i ne čekamo u dugim redovima postala je posebno značajna, a razvoj ovog portala nas je oslobodio mnogih dosadnih poslova. Oko portala se razvija čitav niz servisa, pomenimo samo letošnje prijavljivanje za pomoć od sto evra i sadašnje prijavljivanje za vakcinaciju; i jedno i drugo radi savršeno. Ostaje samo potreba da što pre registrujete svoj elektronski potpis, ili se barem prijavite za pristup dvofaktorskom autentikacijom, jer je u protivnom značajan deo usluga portala nedostupan.

4zida.rs

Kako pronaći svoj idealan dom? Mnogo je sajtova koji se bave prometom nekretnina, ali je ove godine našu pažnju privukao 4zida.rs, pre svega zbog video i 3D tura koje omogućavaju da „osetite“ kako stan ili kuća izgledaju. Još važnija je jednostavna i efikasna pretraga baze ponuda, koja osim uobičajenih parametara omogućava da zadate i tip grejanja, postojanje garaže / parking mesta, opšte stanje stana, njegovu opremljenost... Nismo još došli dotle da možemo da izbegnemo obilazak interesantnih nekretnina, ali nam servis 4zida.rs omogućava da efikasno filtriramo ponudu.

deskandmore.rs

Vašem startup-u je potreban fleksibilan radni prostor koji vas ni u kom smislu neće opterećivati? Servis deskandmore.rs će vam rešiti problem – uz dizajn modernog enterijera, gradnju tehnološke infrastrukture, ali i širok spektar paketa članarina i zakupnina, posebno prilagođenih ostvarivanju punog potencijala vašeg biznisa. Servis će vam biti na raspolaganju kada treba iznajmiti prostor za veće sastanke, seminare i druge skupove, koji će valjda uskoro ponovo postati deo naše svakodnevice.

eponuda.com

Šta radite kad poželite da nabavite neki malo egzotičniji hardver koga nema u svakoj prodavnici? Počnite od servisa eponuda.com koji će vam reći gde se i po kojoj ceni nudi željeni uređaj ili gedžet. Sistem nije savršen, pošto se često desi da prodavnice nude nešto što zapravo nemaju na lageru, bilo zato što je rasprodato ili nije još stiglo, ali barem znate koga da pozovete i pitate. Automatika koju nudi eponuda.com je važan alat na početku svake kupovine.

kliping.rs

Bilo da ste mala ili velika kompanija, medijsko praćenje to jest media monitoring je danas vrlo koristan iz više razloga. Svakako želite da pratite uspešnost sopstvenih online kampanja ili da otkrijete mane korporativne komunikacije. A svakako ne želite da se pri tome izgubite u nepreglednim tabelama, uz veliki broj e-mail-ova i beskonačno prelistavanje vesti. Da bi se sve to uskladilo, angažujete neki servis, a kliping.rs se izdvojio kao efikasno, a za korišćenje jednostavno rešenje.

Obrazovanje i kultura

image

muzej-jugoslavije.org

Današnji Muzej Jugoslavije dobio je ovo ime tek krajem 2016. godine, a nastao je ujedinjenjem Muzeja istorije Jugoslavije, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije. Pored čuvanja vrednog istorijskog materijala, ova institucija je otvorena i za sasvim „revolucionarne“ sadržaje, poput izložbe „Alan Ford trči počasni krug“, a iznenađujuće moderno koncipiran sajt dostojno čuva online verziju domovine samoupravljanja i bratstva i jedinstva.

digitalni-vodic.ucpd.rs

UNICEF u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užičkim centrom za prava deteta, uz podršku kompanije Telenor, realizuje projekat „Bezbedan internet za celu porodicu“. Digitalni vodič namenjen je, pre svega, deci i roditeljima koji su često u nedoumici (ili neznanju) koliko i kako usmeriti decu na bezbedno i pravilno korišćenje ovog resursa. A uopšte nije loše da pogledate... i zbog sebe.

fmk.singidunum.ac.rs

Fakultet za medije i komunikacije je obrazovna institucija osnovana 2006. godine u okviru Univerziteta Singidunum. Pored uobičajene podrške za studente i profesore koju jedan sajt i treba da pruža, naći ćete i vesti, zanimljiv blog o savremenim temama, pa i pozive na mnogobrojne otvorene kurseve koji su namenjeni svima, bez obzira na prethodno akademsko znanje. Učimo čitavog života, u čemu nam ovaj sajt može pomoći.

naukakrozprice.rs

Ako su vam dosadile bizarne vesti, lavina predvidivih medijskih tema, stalne informacione oluje kontrolisane društvenim mrežama, kampanje, politike i „aktuelni“ sadržaji koji traju po nekoliko minuta i koji vas se uopšte ne tiču, zavirite u ovaj kutak bez klikbejtova. On će vas, kroz popularno i zanimljivo pisanje, provesti kroz svet pravih naučnih činjenica. I to bez guglanja u moru neproverenih (ili neproverljivih) „činjenica“ i verovanja.

petlja.org

Razumevanje algoritama i umeće algoritamskog izražavanja je potrebno svima, a posebno mladima. Programiranje ne mora biti komplikovano, rezervisano za stručnjake, a suvoparno i dosadno ostalima. S druge strane, važno je da oni koji su talentovani za programiranje svoj talenat prepoznaju i razvijaju. Petlja.org se trudi da popuni upravo sve ove praznine u kojima kasni uvođenje algoritamske pismenosti u redovno školovanje.

Dom i zabava

image

formaideale.rs

Ovaj sajt treba da posetite samo kad imate dovoljno vremena. Ako planirate opremanje stana ili zamenu nameštaja, ovaj sajt će vam ponuditi veliki izbor proizvoda i obilje ideja. Precizne informacije o cenama i dimenzijama proizvoda, video zapisi sa savetima za kupovinu, logična struktura sajta i atraktivan dizajn prevazilaze opis e-prodavnice. Posebnu pažnju nam je privukla sekcija Planer, aplikacija dostupna na Web-u i na mobilnim uređajima, koja će virtualno dočarati kako će izabrani komad nameštaja izgledati u vašoj sobi. Poštujući vašu privatnost i odgovorno se ponašajući prema podacima posetilaca, ovaj sajt će postavi vaš porodični prijatelj sa kojim ćete provesti puno vremena dok planirate opremanje doma.

dogmabrewery.com

Bez obzira na to da li pivo volite ili ne, predlažemo da posetite ovaj sajt. Pivopije će tamo pronaći (i kupiti) obilje različitih ukusa koje može ponuditi samo zanatska proizvodnja piva, dok će šira publika kroz odlično dizajniranu prezentaciju saznati koliko neočekivanih varijacija ovog popularnog penušavog osveženja uopšte postoji. Lucidno dizajnirana ponuda piva, verno predstavljena na ovom sajtu, budi maštu i želju da se isproba baš svaki ukus – od klasičnog do neočekivanih voćnih varijanti ili piva sa ukusima kafe, čokolade, kleke... A onda poručite pivo on-line, iz bilo kog mesta u Srbiji, i nazdravite ovoj modernoj i brzo rastućoj pivari koja po svim karakteristikama nadilazi format zanatske radionice.

halobeba.rs

Dolazak novorođenčeta je jedan od najvažnijih, najsrećnijih ali i najstresnijih trenutaka u životu svakog novopečenog roditelja. U tim trenucima, naročito majkama koje se prvi put nalaze u toj situaciji, potrebna je sva podrška i savetovanje koje mogu da dobiju. Tu vrstu podrške svakako mogu da pronađu na sajtu halobeba.rs. Sajt obiluje svim neophodnim savetima vezanim za svaku etapu, od perioda pre rođenja preko nege odmah nakon porođaja do rasta i razvoja bebe. Pored kvalitetnog sadržaja sajt se izdvojio kvalitetnim sadržajima i prijemčivim i preglednim interfejsom.

naxi.rs

U­brzo na­kon o­sni­va­nja 1994. go­di­ne, Naxi je pos­tao naj­slu­ša­ni­ji be­o­grad­ski ra­dio, i na toj po­zi­ci­ji je ne­pri­ko­sno­ve­no i da­nas. Va­žan ra­zlog za o(p)sta­nak na tro­nu je taj što su u kom­pa­ni­ji Naxi u­brzo na­kon o­sni­va­nja shva­ti­li da emi­to­va­nje po­pu­lar­ne mu­zi­ke ni­je do­volj­no za us­peh na du­ge sta­ze, pa su pa­ra­lel­no sa ši­re­njem u e­tru, ra­zvi­ja­li di­gi­tal­ne ser­vi­se i Naxi por­tal. Na svo­joj di­gi­tal­noj plat­for­mi po­nu­di­li su i obi­lje in­for­ma­tiv­nog sa­drža­ja iz sve­ta za­ba­ve i kul­tu­re, a po­se­bno za­nim­lji­va je vi­deo sek­ci­ja gde se sli­kom uži­vo mo­gu pra­ti­ti do­gađanja u ra­dij­skom stu­di­ju. Ve­oma ko­ri­sna stvar, zbog ko­je Naxi tre­ba i gle­da­ti a ne sa­mo slu­ša­ti, su Naxi ka­me­re sa pri­ka­zom sta­nja u sa­o­braćaju na naj­pro­me­tni­jim grad­skim lo­ka­ci­ja­ma.

vul­ka­ni.rs

Čita­nje je po­no­vo u mo­di. Kva­li­te­tan sa­držaj kla­sične ili mo­der­ne knji­žev­nos­ti nam je kroz knji­ža­re Vul­ka­ni dos­tu­pni­ji ne­go ika­da. Na saj­tu ove kom­pa­ni­je se mo­gu pro­naći lo­gično se­lek­to­va­ne in­for­ma­ci­je o ne­ko­li­ko hi­lja­da i­zda­nja, la­ke za pre­tra­ži­va­nje i on-line ku­po­vi­nu. Je­dnos­ta­van za ko­rišćenje, pre­gle­dan i sa­drža­jan, ovaj sajt je pra­vi vo­dič za i­zbor i ku­po­vi­nu li­te­ra­tu­re uz po­volj­ne ce­ne i bes­pla­tnu is­po­ru­ku na te­ri­to­ri­ji čita­ve Srbi­je. Za naj­ver­ni­je čita­oce obe­zbeđene su i po­se­bne po­go­dnos­ti u sek­ci­ji Klub čita­la­ca.

Sport i turizam

image

sportklub.rs

Sport Klub je dobro poznata sportska televizija koja uspostavlja standarde po mnogim pitanjima. Prisutni su u raznim on-line sferama, s veoma velikim napretkom kada je YouTube u pitanju, a počeli su i redovne podkaste, što nemerljivo znači velikim zaljubljenicima u sport. Sajt je vremenom postao etalon za sve sportske informacije i dešavanja iz svih mogućih sportova, od fudbala i košarke pa sve do e-sports vesti.

trcanje.rs

Aktivni ste? Želite da trčite? Imate viška energije i želite da je upotrebite za nešto korisno, unapređujući svoje telo i svoj duh? Sajt trcanje.rs je posvećen promociji verovatno najstarije sportske aktivnosti na svetu. Ovde možete pronaći bukvalno sve, od informacija i organizovanim trkama, preko lokacija pogodnih i interesantnih za trčanje, gomile preporuka i saveta, treninge, kao i klasične vesti iz sveta trka i trčanja.

trippinsrbija.rs

Turistički sajt posvećen Srbiji? Sasvim logično, imajući u vidu da su putovanja u protekloj godini bila retka i da smo bili zatvoreni i prema spolja i prema unutra. Nikad bolje vreme da se podsetimo lepota rodne grude, a ovaj sajt upravo tome i služi – promociji domaćeg turizma i putovanja po Srbiji. Svako će se makar ponekad iznenaditi svime što Srbija nudi, a kako da to bude korišćeno u većoj meri ako sami ne koristimo prilike koje nam se pružaju i ne poklonimo poverenje domaćim lokacijama umesto preskupim stranim?

tvarenasport.com

TV Arena Sport je izuzetno značajan izvor informacija iz sveta sporta, kako domaćeg, tako i međunarodnog. Slično kao i ljuti konkurent, prati sve važne događaje u zemlji i svetu, bez obzira na to o kom se sportu radi. Prepoznat od strane velikog broja korisnika širom zemlje, sajt je zaslužio mesto i na našoj listi najboljih portala u kategoriji Sport i turizam.

zlatiborapartmani.rs

Sajt stavlja fokus na promociju turizma u zlatiborskom kraju. Prepoznat kao jedna od najatraktivnijih domaćih turističkih destinacija, Zlatibor je već neko vreme odredište brojnih turista, posebno domaćih. Ovaj sajt predstavlja sjajan agregator ponude smeštaja i drugih turističkih sadržaja koje možete pronaći u zlatiborskom kraju, te ga toplo preporučujemo svima koji planiraju boravak na jednoj od najlepših srpskih planina.

Mobilne aplikacije

image

OTP m-Bank

A­pli­ka­ci­ja OTP ban­ke se čes­to me­nja u­pra­vo za­to što ova ban­ka stal­no obo­gaćuje svo­ju po­nu­du. Po­red stan­dar­dnih u­slu­ga, do­brog i je­dnos­tav­nog pre­gle­da sta­nja na računi­ma i kar­ti­ca­ma, is­ta­kli bi­smo brzo uvođenje QR kod plaćanja, mCash u­slu­ge za in­stant po­zaj­mi­ce, ku­po­vi­ne ra­znih vrsta osi­gu­ra­nja, tran­sfe­ra nov­ca... A šta je „Svet po­pus­ta“? Čim ak­ti­vi­ra­te a­pli­ka­ci­ju, sa­z­naćete gde sve mo­že­te da ku­pu­je­te s pov­las­ti­ca­ma!

eDen bo­oks

A­pli­ka­ci­ja je bes­pla­tna, re­gis­tra­ci­ja je­dnos­tav­na, i po­sle to­ga mo­že­te da ku­pu­je­te i čita­te knji­ge o­bjav­lje­ne na srpskom je­zi­ku. I to po 50% ni­žim ce­na­ma u o­dno­su na štam­pa­ne! eDen Books ni­je sa­mo pro­gram za čita­nje knji­ga, već i dru­štve­na mre­ža pre­ko ko­je knji­go­ljup­ci mo­gu da ko­mu­ni­ci­ra­ju, pra­te omi­lje­ne auto­re i bu­du oba­ve­šte­ni o no­vi­te­ti­ma, ali i pre­po­ru­ka­ma i utis­ci­ma dru­gih ko­ri­sni­ka. Po­se­bno je za­nim­ljiv mo­del pret­pla­te, u ko­me za ume­ren me­sečni i­znos ima­te pris­tup o­grom­noj bi­bli­ote­ci na­slo­va.

Pro­te­cThor

ProtecThor je još je­dna alat­ka ko­ja po­ma­že pre­va­zi­la­že­nju iza­zo­va za ro­di­te­lje, a to je si­gur­nost u ko­rišćenju dečijeg te­le­fo­na. A­pli­ka­ci­ja omo­gućava ro­di­te­lji­ma da u­sme­re de­cu ka bo­ljem sa­drža­ju i pos­ta­ve pra­vi­la za ko­rišćenje smar­tfo­na. ProtecThor čine dve kom­po­nen­te, prva a­pli­ka­ci­ja ko­ja se in­sta­li­ra na dečji te­le­fon i ko­ja pre­uzi­ma pot­pu­nu kon­tro­lu nad uređajem, dok dru­gi se­gment čine Web i mo­bil­na a­pli­ka­ci­ja za ro­di­telj­sku kon­tro­lu, ko­ja pru­ža lak pre­gled i kon­tro­lu sve­ga što se de­ša­va na te­le­fo­nu de­te­ta.

VOZZi

Bi­lo ka­kva ne­pri­li­ka na pu­tu mo­že da bu­de lak­ša. Ako vam za­tre­ba vuča ne­is­prav­nog auto­mo­bi­la, pu­nje­nje aku­mu­la­to­ra, za­me­na gu­me ili je­dnos­tav­no os­ta­ne­te bez go­ri­va, oda­be­ri­te po­tre­bnu u­slu­gu i način plaćanja – go­to­vi­nom ili kar­ti­com. VO­ZZI je dos­tu­pan 24/7, nu­di ra­zne vrste po­moći na pu­tu, uz tran­spa­ren­tne ce­ne, pret­pla­tu za po­moć na pu­tu i pu­tno osi­gu­ra­nje. A­pli­ka­ci­ja će vas o­dmah oba­ves­ti­ti o ce­ni i pre­dviđenom vre­me­nu do­las­ka, a de­ta­ljan i­zve­štaj do­bićete elek­tron­skom po­štom.

YouBox

Na­me­nje­na prven­stve­no pu­bli­ci ju­go­is­točne Ev­ro­pe, ova a­pli­ka­ci­ja pru­ža obi­lje po­pu­lar­ne mu­zi­ke, play lis­te, ek­sklu­ziv­ne kon­cer­te uži­vo, ali nu­di i pi­sa­nu reč u o­bli­ku re­cen­zi­ja, in­ter­vjua ili ra­zme­ne mi­šlje­nja s dru­gim ko­ri­sni­ci­ma. Ne­afir­mi­sa­nim mu­zičari­ma nu­di o­bjav­lji­va­nje de­moa i kon­tak­te s pro­du­cen­ti­ma, a pre­ko 300.000 in­sta­la­ci­ja će obe­z­be­di­ti da mu­zi­ku čuje mno­go lju­di.

Specijalne nagrade

image

Specijalna nagrada Digital Life: Udruženje banaka Srbije

Od 2003. godine, kada je uvedena prva e-banking usluga do danas, bankarski sistem Srbije doživeo je ozbiljnu digitalnu transformaciju. Banke su veoma brzo i kvalitetno omogućile online plaćanje, kreditne poslove bez odlaska u banku, plaćanje karticama je postalo standard… Dalji razvoj digitalnih servisa u velikoj meri zavisi od spremnosti korisnika da nove servise prihvate. Zbog toga je u Strategiji razvoja informacionog društva i Strategiji razvoja digitalnih veština do 2024. godine u prvi plan stavljena edukacija. Udruženje banaka Srbije, kao krovna institucija zadužena za razvoj i unapređenje bankarskog sistema, intenzivno radi na edukaciji korisnika kako bi se dalji proces digitalizacije bankarstva neometano odvijao. Zbog važnosti ovog procesa za dalji razvoj ne samo bankarskog sistema već i naše ukupne privrede, Udruženje banaka Srbije je dobitnik priznanja Top 50 Digital Life.

Specijalna nagrada Digital Biz: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Prepoznajući prilike koje digitalizacija otvara u procesu trgovine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je prethodnih nekoliko godina snažnom institucionalnom podrškom eCommerce Asocijaciji Srbije pomoglo jačanje ovog formata trgovanja. Uvođenje pravne regulative i edukacija omogućili su da e-trgovanje funkcioniše dobro u uslovima krize, kada su svi drugi kanali prodaje bili otežani ili sasvim onemogućeni. Bez podrške Ministarstva, eCommerce ne bi bio u stanju da protekle godine toliko efikasno zameni tradicionalne modele trgovanja, što bi izazvalo nebrojene probleme u snabdevanju i desetkovalo privredne subjekte u lancu proizvodnje i distribucije. Posebno je dragocen lični doprinos gospođe Tatjane Matić, sadašnjeg ministra a do prošle godine državnog sekretara, pa je odluka da upravo Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija dodelimo priznanje Digital Biz bila prilično laka. Ovo priznanje zajednički dodeljuju PC Press i eCommerce Asocijacija Srbije.

Specijalna nagrada Digital Care: Budi human – Humanitarne licitacije, Facebook

Dobro u ljudima, empatija i humanost svoj puni kapacitet doživljavaju baš u teškim vremenima kao što je vreme u kome živimo. Gospođa Branka Zarić, poneta željom da pomogne bolesnoj deci i njihovim porodicama, pokrenula je Facebook stranicu, okupila je više od 300.000 pratilaca i pomogla desetinama porodica u sakupljanju novca za lečenje u inostranstvu. Za razliku od sličnih akcija, svako pomaže onim čime raspolaže – neko će pokloniti novac, neko kroz licitaciju ponuditi knjigu, komad nameštaja, odeću, turističko putovanje... Sav novac prikupljen se direktno donira izabranom korisniku, efikasno i transparentno. Učestvujte u humanitarnim licitacijama, pomozite i budite deo ove posebne zajednice vredne poštovanja.

Specijalna nagrada Digital Responsibility: Heineken

Kada posetite stranicu kompanije Heineken prva informacija koju ćete videti nije vezana za njihove proizvode. Umesto da nam sugerišu da isprobamo ukuse piva, na naslovnoj strani će nas sačekati poruka „Uživajte odgovorno“ i priča o umerenom konzumiranju. Svesni svoje odgovornosti i toga da stotine miliona ljudi širom planete svakodnevno konzumira njihova piva i cidere, zaposleni u kompaniji Heineken nesebično rade na promovisanju odgovorne konzumacije kroz sve svoje aktivnosti i kanale komunikacije. U našoj zemlji ova kompanija uspešno posluje spajajući tradiciju Zaječarske pivare i tehnološke domete Novosadske fabrike piva, jedan je od najpoželjnijih poslodavaca jer je odgovorno ponašanje njihov stil, a ne marketinški trik.

Specijalna nagrada publike: Neuspehjokeru, Instagram profil

Nikola Gajić je na ovom Instagram profilu izabrao da o muško-ženskim odnosima govori na duhovit način, stavljajući se u uloge izmišljenih likova Milice i Paje. Predanim radom na produkciji skečeva i pažljivo biranim scenarijima donosi nam priče u kojima ćemo se često prepoznati i nasmejati. Inventivnim sadržajem i glumom koja parira profesionalnim delatnicima ove umetnosti Nikola je okupio zajednicu od preko sto hiljada pratilaca, koja je svojim glasovima snažno podržala njegov rad. Tako je Instagram profil Neuspehjokeru ubedljivo pobedio i osvojio priznanje Nagrada publike.

Facebook

image

Stolar Mile

Milorad Jurković iz Rakovca kod Beočina, poznatiji kao Stolar Mile, je čovek velikog srca, kako ga svi zovu i osoba koja stoji iza pokretanja ove Facebook stranice koja danas broji preko 111 hiljada pratilaca. Njegova humanost i filantropija godinama izazivaju pregršt pozitivnih reakcija, a pokrenuo je toliko humanitarnih akcija da im se više ne zna broja. Više od pet godina pravio je i poklanjao stolice za hranjenje dece svima koji ne mogu da ih priušte, a sve je počelo jednom Facebook objavom 9. maja 2015, na Dan pobede. Sredinom maja prošle godine napravio je jubilarnu 2.000 stolicu i radionicu preneo na svog sina Stefana. Ova stranica je pomogla i usrećila brojne ljude, decu sa problemom u razvoju i porodice teškog materijalnog stanja, čime je pokazao i dokazao da se društvene mreže itekako mogu iskoristiti u plemenite svrhe.

Nauka u Srbiji

Osnovana pre deset godina, Facebook grupa „Nauka u Srbiji“ danas broji preko deset hiljada članova i posvećena je široj zajednici koju interesuje... nauka. Kako se navodi u opisu grupe, ovo nije mesto za kvazi nauku i neproverene činjenice. Zajednicu čine naučnici, učitelji, studenti, učenici, profesori, entuzijasti koji žele da saznaju nešto novo svakog dana, kao i ljubitelji popularne nauke koji vole da čitaju o najnovijim dostignućima. Grupa se svakodnevno ažurira novim sadržajem koji izaziva interakciju među članovima grupe, čiji je moto i hashtag #ništapanikasamonauka. Svako ko želi da doprinese može da postane deo ove zajednice, a moderatori grupe poručuju da srdačno očekuju svakog novog člana.

Radioaktivni Komarac

Facebook stranica radioaktivni komarac već godinama promoviše kulturu i umetnost, a iza nje stoji mladi Beograđanin Bojan Uzelac. Stranicu, koja danas broji preko 238 hiljada pratilaca, je počeo da vodi pre skoro sedam godina, čim je završio studije novinarstva. U želji da stvori mesto na kome bi mogao slobodno da iznosi svoje stavove i da piše tekstove, kreirao je ovu stranicu koja je dobila naziv po liku iz njegove prve knjige. Kompletan sadržaj koji se objavljuje je kulturnog i edukativnog karaktera a pri izboru tema vodi se, kako je i sam rekao, mišlju da je „važno da priče ne budu senzacionalističke i plitke, nego iskrene i kvalitetne“. Sam opis stranice najbolje oslikava pravac u kom se kreću objave „Komarac je bunt, Prometej novog doba, krik pozitivne misli, dželat devijantnih pojava. Na ovoj stranici nema mesta za vređanje i politiku, već samo za kulturu“.

Instagram

image

Katarina mandarina

U godini kada nismo mogli da putujemo fizički, uspevali smo da nadomestimo tu potrebu virtuelno. U tome su nam pomagale očaravajuće fotografije i video materijali raznih mesta na planeti koje smo pronašli na Instagram profilu @katarina_mandarina. Vlasnica stranice Katarina Batuta je već dobro poznati i nagrađivani fotograf i travel bloger koja je okupila preko 53 hiljade pratilaca i ljubitelja fotografije. Prelepi pejzaži i priroda od koje zastaje dah kroz Katarinin objektiv dobijaju potpuno novu i magičnu dimenziju, na koju ni mi nismo ostali ravnodušni. Sve to i činjenica da Katarina u svakom kutku planete Zemlje pronalazi lepotu, bez obzira da li je u pitanju neka egzotična destinacija poput Meksika ili planina Tara u Srbiji, opredelilo je žiri da pobedničko mesto u kategoriji Instagram dodeli upravo ovom profilu.

dm Srbija

Lanac drogerija dm je od 2004. godine prisutan u Srbiji, a do sada su na svojoj lokalnoj Instagram stranici okupili 356 hiljada pratilaca. Pored brojnih obaveštenja o aktuelnim aktivnostima i kampanjama u dm-u, ovde se mogu naći i zanimljivi beauty saveti kao i upoznati najnoviji trendovi iz područja lepote i zdravlja. Lokalni ogranak je na ovoj platformi izgradio čvrstu zajednicu kojoj pružaju brojne akcije namenjene samo fanovima dm-a, ali i ohrabruju komunikaciju i razmenu iskustava unutar zajednice.

PS Fashion Official

Modna kuća P....S....fashion zna koliko je dobra fotografija važna za njihov biznis te ih vrlo efektno kombinuje sa adekvatnim tekstom koji ih prati. Kako se navodi u opisu njihovog profila „Kolekcije modne kuće P....S....fashion sinonim su više od 20 godina za kvalitet, pomalo zaboravljenu i potcenjenu romantiku i originalan stil“. Na njihovoj Instagram stranici, na kojoj trenutno imaju 147 hiljada pratilaca, mogu da se pronađu važne informacije o proizvodima i akcijama. Video zapisi i druge vizuelne animacije veoma koriste atraktivnosti sadržaja, a po ugledu na sve svetske modne brendove, P....S....fashion je pametno iskoristio ovu platformu i oplemenio svoj profil korišćenjem IGTV opcije, odnosno video snimcima njihovih modnih editorijala.

Uroš Petrović official

Podsticao je naciju na razmišljanje u zasebnoj rubrici unutar kultnog serijala „Fazoni i fore“, kao i u kvizu „Lavirint“ na Javnom servisu kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare, a sada to radi i na svom Instagram profilu. Književnik i pisac, Uroš Petrović je autor koncepata za usavršavanje „Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja“ i „Psihološki tango“, a upravo sa tim ciljem i vodi Instagram profil, objavljujući zagonetke i navodeći svoje pratioce da razbiju okove i oslobode svoj um. Uroš je jedan od prvih kreativnih ambasadora Srbije u okviru projekta „Srbija stvara“. Bio je dugogodišnji predsednik MENSA Srbija i jedan je od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu. Autor je osamnaest knjiga i tri stone društvene igre, a dobitnik je i niza nagrada za književnost za mlade.

Twitter

image

Raskrikavanje

Kao projekat portala KRIK, Raskrikavanje ima za cilj borbu protiv medijskog dezinformisanja. Pod sloganom „Ne daj da te lažu, mi rasKRIKavamo lažne vesti!“ njihov Twitter nalog je sakupio preko 23 hiljade pratilaca. Njihova misija je da beleže objavljivanje lažnih i neproverenih vesti, pa i razne oblike kršenja pravila novinarske profesije koji bi trebalo da osiguraju nezavisno, objektivno i istinito informisanje javnosti u Srbiji. Aktuelnost i važnost tema i način na koji se njima bave i kako ih prezentuju kroz tvitove uz dobar balans teksta, hashtag-ova i emotikona opredelili su žiri da pobedničko mesto u kategoriji YouTube dodeli upravo ovom nalogu.

Bojana Lekić

Proslavljena i nagrađivana novinarka Bojana Lekić postala je poznata kao urednik i voditelj na B92 i sa emisijom „U četiri oka sa Bojanom Lekić“. Čelična dama srpske televizije, kako su je svojevremeno nazivali mediji, sada ima 70 hiljada pratilaca na svom Twitter nalogu. Iako je danas vlasnik firme Brendon, koja se bavi konsaltingom, edukacijom i produkcijom, i dalje pomno prati dešavanja u medijima i kroz svoje tvitove otvoreno i direktno iznosi stavove i uvek postavlja prava pitanja.

LinkedIn

image

NIS Gazprom Neft

NIS je jedna od najuspešnijih kompanija koje doprinose budžetu Srbije. Pored poslovnih aktivnosti, NIS realizuje i brojne društveno odgovorne projekte koji imaju za cilj poboljšanje života zajednice u kojoj kompanija posluje. Napori NIS-a u ovoj oblasti posebno su usmereni na mlade ljude koji su nosioci budućeg razvoja. Svojim upečatljivim prisustvom na LinkedIn-u to i dokazuju, pa je NIS okupio preko 39 hiljada pratilaca na ovoj poslovno orijentisanoj platformi. Kompanija koristi ovu mrežu za traženje novih kadrova i adekvatno kombinuje fotografiju, video zapise, opise u postovima kao i hashtag-ove, pa i emotikone.

Delta Holding

Od svog osnivanja 1991. godine, Delta Holding se izdvojio kao pionir koji krči put i daje primer drugim kompanijama u regionu. Ističući svoju želju da učestvuju u promociji srpskih priča o uspehu na međunarodnom nivou, kompanija to radi kroz otvaranje novih radnih mesta i partnerstvo sa stranim kompanijama. To se reflektuje i kroz njihov nastup na društvenim mrežama, a najviše na LinkedIn profilu koji okuplja preko 20 hiljada pratilaca. Kao jedna od najuspešnijih kompanija u Srbiji, Delta Holding je svestan koliko su u današnje vreme društvene mreže važne, pogotovo mladim naraštajima, pa LinkedIn koriste za aktivno pronalaženje nove radne snage i ojačavanje svojih redova.

YouTube

image

Agelast

Podkasti su in. Jedan od najinteresantnijih i najneposrednijih oblika komunikacije je konačno počeo da se omasovljuje u Srbiji, a na domaćem terenu to najbolje radi Galeb Nikačević, koji je pokrenuo odličan podkast po imenu Agelast – u prevodu sa starogrčkog „sumorna osoba koja se ne smeje“. Pokriva sve moguće teme, od zabavnih do vrlo ozbiljnih i sa širokim spektrom gostiju pretresa sve što može, od životnih sitnica do komplikovanih tema koje se tiču svih nas. Ovogodišnji pobednik u kategoriji YouTube.

Dunja Jovanić

S obzirom na konstantnu popularnost koju beleži na svim kanalima putem kojih komunicira s publikom, od bloga, preko YouTube-a do društvenih mreža, nimalo ne čudi da je modna blogerka Dunja Jovanić stigla pod naš radar. Mogla je mirne duše učestvovati u raznim kategorijama, ali se žiri opredelio da nagradi njen YouTube kanal zbog odličnih i raznovrsnih sadržaja, te jasnog uvida u njen rad, koje kvalitet interakcije podiže na viši nivo spram tradicionalnih Instagram naloga ili blogova. Vlogovi, šoping, šminkanje, oblačenje, saveti, sve što ima veze sa modom – Dunja ima ponešto za svakog od nas, a ogroman broj pratilaca se slaže s tom konstatacijom.

Šerpica recepti

Ko bi odoleo kvalitetnom kanalu posvećenom kuhinjskim avanturama? Pandemija Corona virusa je dodatno doprinela da se zainteresujemo za brojne recepte kako bismo u svojim domovima pravili stare poslastice naših baka i zainteresovali se za neke nove. „Šerpica recepti“ je jedan od najboljih domaćih kanala u tom smislu, a skoro 400 hiljada pratilaca će se, sasvim smo sigurni, složiti s našim izborom.

Stefan Spalević

Od Stefana možete naučiti štošta dragoceno, jer njegovo repovanje ne služi da laže klinke koliko je policajaca prebio i miliona pokrao, već da nauči ljude – matematici. Stefan je asistent na predmetu Matematika 1 na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a tokom pandemije se poslužio specifičnim kulturnim izražajem kako bi „oplemenio“ vežbe iz tog predmeta, kao i pripreme za prijemni ispit. To čini njegov kanal specifičnim, dragocenim i iznenađujuće kvalitetnim mestom koje je verovatno najveće iznenađenje na našoj ovogodišnjoj listi.

SLEDEĆI TEKST U PC #284
preview
Slatke hosting dileme



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter