GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #285 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Galaksija Ultra sija
Filip Majkić
Galaxy S21 Ultra je perjanica Android sveta, koja ima zadatak da pokori čitavo tržište i uveri korisnike širom sveta da je Samsung bespogovorni broj jedan. Da li je sve tako sjajno kod top-modela nove generacije? Mnogo toga je usavršeno, a cena je niža od prošlogodišnjeg S20 Ultra. Znači li to da su na dobrom putu?
- PC #285 (Mart 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Galaksija Ultra sija

Novi S21 Ultra donosi nekoliko važnih konceptualnih noviteta u odnosu na prošlogodišnje Galaxy S20 modele. Novi dizajn karakteriše previjajuća bočna ivicom koja se spaja s modulom kamere, ekran sada podržava adaptivno osvežavanje u granicama od 48 Hz do 120 Hz uz inteligentni kontrolni mehanizam koji osigurava da se maksimum isporučuje baš kada je potreban, a uvedena je i podrška za S-Pen, olovku. Stigao je i 5G čipset, moćniji i brži nego ikada. Pomenute olovke neće biti u pakovanju, baš kao ni slušalica ili punjača. Kada uzmemo u obzir da je i po pitanju punjača zabeleženo smanjenje na maksimalno podržanih 25 W, dobijamo inicijalnu sliku da je nešto dobijeno a nešto izgubljeno. Da li je baš tako?

Za poklonike velikih telefona

image

S21 Ultra je najlakše opisati kao idealan uređaj za poklonike velikih telefona, dakle za osobe s velikim šakama. Posebno je primetna masa od skoro 230 grama, što nije šala. Gabariti su pozamašni, što je i razumljivo imajući u vidu šta je sve stalo unutra. S21 Ultra je zadržao zakrivljen ekran, rezolucije 3200×1440 piksela i dijagonale od čak 6,8“, pri odnosu stranica 20:9. Dinamičko osvežavanje ide u granicama od svega 10 Hz do 120 Hz.

Ekran je zaštićen Gorilla Glass Victus staklom, uz staklena leđa. Posle dužeg vremena dopao nam se telefon u mat crnom izdanju, što nije važilo u dosta slučajeva u prethodnim godinama kada su raznobojne varijante privlačile više pažnje. Ekran je predivan, fenomenalnog prikaza u svakom pogledu.

Kako bi proširio podršku za korišćenje S-Pen, Samsung je omogućio njeno korišćenje na S21 Ultra. Međutim, telefon ne stiže podrazumevano s olovkom, već je ona opcija koja se dokupljuje. Dalje, u telefonu ne postoji ležište za olovku, kao kod Note modela, već se može kupiti futrola za telefona koja ima (i) ležište za smeštanje olovke. Ta futrola dalje povećava gabarite telefona...

Čipset i kamera kao aduti

Puno se govori o poređenju Snapdragon i Exynos čipseta. Amerikanci zahtevaju da uređaji za njihovo tržište koriste njihovu tehnologiju, pa tako Jenkijima idu Snapdragon modeli, dok Samsung u ostatku sveta nudi svoj Exynos čipset. Iako svojevremeno među njima nije bilo razlika, postepeno se došlo do prošlogodišnje situacije kada je Exynos 990 primetno zaostajao za Snapdragon-om 865. Samsung je ozbiljno shvatio stvar i prionuo na posao, donevši Exynos 2100 čipset, a za narednu najavljuje još lepše mogućnosti, naročito u GPU delu gde je na razvoju radio skupa sa AMD-om.

image

Premda se po Internet forumima mogu pročitati razni stavovi, uključujući i ekstremne, praksa je takva da nikada nije bilo manje razlike između Snapdragon i Exynos čipseta kao sada sa Snapdragon 888 i Exynos 2100 varijantama. Snapdragon je nešto energetski efikasniji pri maksimumu potrošnje/naprezanja, ali nije realno da se telefon dugotrajno koristi na takav način i svi scenariji realnog korišćenja daju prilično ujednačene rezultate kombinovane primene. Exynos koristi sličan pristup kao i svi moderni čipsetovi, s jednim jezgrom na veoma visokim frekvencijama iznad 3 GHz, tri brža i četiri energetski efikasnija jezgra – ukupno osam. Ultra model stiže sa 12 GB RAM-a i 128 ili 256 GB brzog UFS 3.1 skladišta. Treba dobro razmisliti pri kupovini, budući da više nema microSD slota kojim bi bilo omogućeno lako proširivanje skladišnog prostora. Sistem kamera je, kratko rečeno, fantastičan! Iako i dalje nominalno sa 108 Mp senzorom koji nije izazvao nepodeljena oduševljenja prošle godine, sada imamo drugu generaciju sa svim doteranim, sređenim i „upeglanim“ elementima. Možda nećete slikati Mesec njime, kao što Samsung sugeriše u reklamama, ali prosto očarava koliko su kamere prilagodljive svakoj situaciji. Posebno oduševljava realnost prikaza boja, što nije uvek bilo tipično za Samsung. Lepo je videti da nema nikakvih hibridnih rešenja – čista optika, sa senzorima rezolucije 108 Mp, 10 Mp za periskop telefoto, 10 Mp za još jedan telefoto, te 12 Mp za ultraširoki ugao, koji je dobio i autofokus. Pored sjajnih fotografija, kamera snima i vrhunske video-zapise, a i prednja kamera rezolucije 40 Mp daje dobre selfije. Noćni režim, pametne detekcije uz AI podršku, obilje režima za snimanje, sve je to prisutno na ovom telefonu i u svim ovim scenarijima moramo konstatovati da je S21 Ultra na visini zadatka.

Kapacitet baterije je 5000 mAh, ali gorak utisak ostavljaju činjenice da u pakovanju nema punjača, kao i da je brzo punjenje snage 45 W smanjeno na 25 W. Skener otiska prsta ispod ekrana je konačno sređen i radi munjevito. Telefon dolazi s raskošnim One UI 3.1 korisničkim interfejsom, koji prekriva Android 11, a dobro poznat munjevit rad Samsung interfejsa kojim u današnje vreme prosto dominira na Android sceni potpomognut je širokom integracijom sa Samsung servisima i Microsoft softverom. Sve to možete, ali ne morate da koristite.

Ili jesi ili nisi... ultra

Samsung S21 Ultra telefonu je dočekala povoljna situacija na tržištu. Nedostatak rivala je prilično izražen, pa prognoziramo da će ove godine Samsung učvrstiti dominantan položaj u Android svetu, pošto su Huawei i Xiaomi na udaru američkih sankcija. S21 Ultra je skup telefon, ali nudi puno, a u odnosu na prošlogodišnji model je pristupačniji za nekih stotinak evra, što nas je prilično iznenadilo. Uopšte, telefon je zanimljiv miks dobrih osobina koji mirne duše preporučujemo onima koji za sebe žele samo najbolje. Sve drugo stiže sa izraženijim kompromisima.


samsung.com/rs
Roche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter