GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #285 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LC-Power: Puno osvežavanja za malo para
Miloš Stamenković
Monitor LC-Power M24-FHD-144-C-V2 je najpristupačniji model u LC-Power ponudi, a ipak obezbeđuje osvežavanje na 144 Hz. Sjajna ponuda za gejmere, i ne samo za njih
- PC #285 (Mart 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LC-Power: Puno osvežavanja za malo para

image

Monitor LC-Power M24-FHD-144-C-V2 ima ekran dijagonale 24 inča, rezolucija od 1920×1080 tačaka, a maksimalna frekvencija osvežavanja je 144 Hz. Dijagonale manje od 24“ danas nemaju smisla, dok je FullHD rezolucija i dalje optimalna za ovu veličinu ekrana. Da bi osvežavanje od 144 Hz došlo do izražaja, neophodno je da procesor i grafička karta mogu da u željenim igrama konstantno isporučuju 144 frejma. Čak i ako pojačavanje PC hardvera nije u planu, opet je bolje odabrati monitor koji ima 144 Hz osvežavanje. Pri radu u standardnom desktop okruženju razlika se može primetiti već na prvi pogled: pokreti miša, prozora i dešavanja na ekranu izgledaju fluidnije i mnogo prijatnije za oko. U igrama se nivo grafičkih detalja po potrebi može podesiti na nižu vrednost i tako ostvariti potrebna brzina. M24-FHD-144-C-V2 podržava FreeSync i Nvidia G-Sync opcije koja omogućavaju da grafička kartica i monitor dinamički koriguju osvežavanje u odnosu na trenutno ostvariv broj frejmova. Sinhronizacija je uvek bitna jer obezbeđuje fluidan prikaz, bez efekta „seckanja“ i polovično prikazanih frejmova.

Ekran je Samsung VA panel (LSM236HP02-G) sa deklarisanim dinamičkim kontrastom 3000:1. Maksimalno osvetljenje deklarisano je na 250 nita, dok izmerene vrednosti pokazuju i nešto više, posebno pri centru ekrana. Pozadinsko osvetljenje nije baš uniformo i postoji određeno „probijanje“ u nekim delovima ekrana. Efekat se najviše primeti kada je prikazani sadržaj taman ili ima mnogo crne boje. U realnoj primeni za gaming i standardni rad na računaru ovaj nedostatak, koji je tipičan za veliki broj monitora iz niže ili srednje klase, mnogo se teže primećuje. Dobar kontrast, kao jedna od najjačih karakteristika VA panela, je u realnom rasponu 1600:1, što je sasvim zadovoljavajuće. Isto važi i za prikaz boja, gde M24-FHD-144-C-V2 monitor sa 8-bitnom paletom pokriva 95% iz sRGB i 74% i Adobe RGB spektra.

image

Monitor dolazi se nekoliko standardnih podešavanja boja (FPS, RTS, Movie itd.), pa se lako može doći do prikaza koji najbolje odgovara situaciji. Kroz dodatno podešavanje situacija se može malo popraviti, ali ne previše u odnosu na početna podešavanja. Kako je ovo pre svega gaming monitor, određena nepreciznost u prikazu boje može se zanemariti. Sa druge strane, za ovu primenu veoma su značajni ulazni lag i brzina reakcije ekrana od 4 ms (GTG). U zbiru, brzina reakcija je oko 8,5 ms, što je odličan rezultat koji obezbeđuje kompetitivnost u eSports igrama.

Sa ovim modelom kupcima se otvara mogućnost da dodatno uštede i novac usmere, na primer, prema boljoj grafičkoj kartica. Za sličnu sumu novca teško je trenutno pronaći drugi monitor sličnih karakteristika, jer modelima u ovoj cenovnoj klasi uglavnom nešto nedostaje, pa je tako ili odziv nešto manji, osvežavanje niže, nema DisplayPort-a i slično. M24-FHD-144-C-V2 nudi odličan odnos cene i mogućnosti, te predstavlja veoma dobar izbor.

Primena monitora nije ograničena na gaming i rad u desktop okruženju, ali tu 1200R zakrivljenost neće svima odgovarati. Nije baš realno očekivati da će se 24“ monitor koristiti se udaljenosti veće od jednog metra, pa bi za primene van gaming-a klasičan ravan monitor bio bolja alternativa, a LC-Power u ponudi ima i takav model. Bez obzira za koju varijantu se opredelite, igranje ili rad na monitoru sa 144 Hz toplo preporučujemo u odnosu na klasične 60 Hz monitore, bez obzira na dijagonalu ili rezoluciju.


mid9.rs




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter