GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #285 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Logitech: Za udoban i zdrav digitalni život
Filip Majkić
Novi uređaji kompanije Logitech su pre svega udobni za svakodnevno korišćenje. Isprobali smo Ergo K860 tastaturu i tri miša: M575 Ergo, MX Ergo i MX Vertical
- PC #285 (Mart 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Logitech: Za udoban i zdrav digitalni život

image

Periferije imaju tu sudbinu da često budu prenebregnute – mnogi će posegnuti za najpristupačnijim tastaturama i miševima, gubeći iz vida činjenicu da upravo preko njih komuniciramo sa računarima. Stoga je veoma mudro uložiti nešto više u ono što zapravo koristimo po ceo dan, bilo s aspekta kvaliteta, upotrebljivosti ili – udobnosti. Logitech upravo tu ima sjajne adute.

Najudobnija tastatura

Logitech se hvali da njegova Ergo K860 tastatura donosi 54% bolju podršku za dlanove, a možemo da potvrdimo da smo razliku i te kako osetili u praksi. Naime, postolje za dlanove se ne može ukloniti (premda izgleda odvojivo), ali se njegov nagib može dodatno povećati za 4 ili 7 stepeni. Naslon za dlanove je izrađen od dvoslojne pene, dovoljno je mek na dodir, a opet dovoljno čvrst da pruži potporu zglobovima i dlanovima. Na taj način se obezbeđuje puna udobnost u korišćenju.

image

Logitech K860 je ergonomski razdeljena i „zakrivljena“ tastatura sa velikim grebenom u sredini, tako da je i sa te strane potpomognuta lakoća upotrebe. Tastatura će vas prosto naučiti da pravilno kucate, jer je prelazak jedne šake na tastere predviđene za kucanje drugom rukom teško izvodljiv. Sami tasteri su scissor tipa i predstavljaju idealan izbor za sve koji žele ergonomsku tastaturu, ali uz zadržavanje „plitkih“ tastera kao na laptopu.

Prisutne su brojne dodatne opcije i bonus komande na tasterima, te prečice kojima lako pozivate ono što vam je potrebno, bez obzira da li je reč o multimediji ili vrlo korisnim funkcijama. Sami tasteri imaju i udubljenja za jagodice prstiju. S te strane – čista desetka!

Upotrebna vrednost tastature je veoma visoka i sa tačke povezivanja. Podržava WiFi 2.4 GHz bežičnu vezu sa Unifying prijemnikom, kao i Bluetooth konekciju, te je u stanju da drži vezu sa do tri uređaja istovremeno, uz prebacivanje jednim klikom, što ume da bude korisno u brojnim situacijama. Dve AAA baterije obezbeđuju i do dve godine rada. Nema pozadinsko osvetljenje, što za nas nije nikakav naročit nedostatak, ali pretpostavljamo da bi mnogi korisnici voleli i taj detalj. Najzad, sam kvalitet izrade je veoma dobar. Logitech K860 impresionira i dobija naše tople preporuke.

Masivni miševi s preciznom kuglicom

image

Tri robusna miša donose drugačije iskustvo nego što smo navikli. Umesto na brzini i reakciji senzora, apsolutni fokus je na ergonomskim faktorima i upotrebi, s naglaskom na udobnosti i komforu. Reč je o Logitech M575 Ergo, MX Ergo i MX Vertical miševima. Svi dele neke osobine, ali je najvažnija zajednička stavka visok stepen ergonomske prilagodljivosti, te činjenica da su prilagođeni opuštenijoj upotrebi. Ergo miševima je zajedničko prisustvo trackball-a, odnosno kuglice koja donosi vanserijsku preciznost i mogućnost upotrebe u aplikacijama gde je analogni alat od presudnog značaja. To će posebno znati da cene razne grupe profesionalnih korisnika. Ovi miševi su prilično masivni, te dimenzije nalažu lakše pokrete, uz veoma dobar oslonac za dlanove po čitavoj površini miša.

MX Ergo je superiorniji od Ergo M575 modela. Njegovi tasteri se mogu podičiti Omron prekidačima koji garantuju 10 miliona klikova, raspolaže metalnom pločom koja mu omogućava promenu nagiba za čitavih 20 stepeni, njegov skrol je bolji, pokreće ga integrisana baterija, a ne AA varijanta, a čak je i kuglica sjajnija. Ipak, Ergo M575 je zapravo najbolja kupovina za bilo koga ko želi da se upusti u svet trackball miševa, odnosno otkrivanje nove dimenzije upotrebe ovog tipa. Donosi barem 95% iskustva dvostruko skupljeg miša, veliki je i odlično prilagođen krupnijim šakama, podržava WiFi i Bluetooth konekcije... Nema podešavanja nagiba ili pozadinskog osvetljenja, ali zar je to pa naročito bitno? Masivni oslonac za šaku je tu, praktična upotreba je na visokom nivou i baš ovaj miš uspeva da nađe svoje mesto blizu našeg srca, iako je reč o najpristupačnijem uređaju na testu. Ili možda upravo zbog toga predstavlja veoma racionalnu kupovinu i pametan izbor?

Vertikala za šaku u prirodnom položaju

MX Vertical je veoma posebna sprava. Zahteva određeni period navikavanja, ali upozoravamo da možda nikada više nećete moći da se vratite na staro. Kao što mu ime kaže, on donosi sasvim drugačiji sistem držanja miša – pod uglom od 57 stepeni, što je prirodan položaj ruke kada bi držala objekat te veličine. I ovaj miš je masivan, a prilagođavanje podrazumeva nešto drugačiji vid mišićne memorije koju ćete razvijati, jer ćete pod drugačijim uglom pomerati laktove, rame, šaku... Logitech obećava da ovaj miš donosi 10% manje naprezanja mišića ruke i definitivno možemo reći da se to u praksi zaista oseća.

Ergo K860 od 5. marta u prodaji
K860 stiže u naše prodavnice 5. marta, tako da bi svi zainteresovani upravo u momentu čitanja ovog teksta mogli da je isprobaju i kupe. Prema informacijama koje imamo, cena tastature će biti u rangu one koja važi i u inostranstvu. Svakako je reč o izuzetnom uređaju sjajnih ergonomskih karakteristika koji je po tom faktoru bez premca, pa svi koji traže uređaj ovog tipa, tako deficitaran na domaćem tržištu, imaju razloga za zadovoljstvo.

Prisutno je i mnoštvo opcija koje podižu upotrebnu vrednost miša, uz standardno visok nivo kvaliteta izrade, tipičan za Logitech proizvode premium kategorije. Easy Switch opcija će, slično kao kod K860 tastature, omogućiti simultanu konekciju sa do tri uređaja i prebacivanje između njih jednim klikom ili još brže – uz Logitech Flow opciju i pomeranje kursora. Baterija je integrisana i traje do četiri meseca sa jednim punjenjem, a podržano je i brzo punjenje, gde samo minut punjenja obezbeđuje tri sata korišćenja. Imajući u vidu dugo trajanje baterije pitanje je da li će vam ovo baš toliko značiti, ali je svakako pohvalno da je proizvođač mislio i na tako specifičnu situaciju i omogućio korisnicima da maksimalno elegantno preduprede eventualne probleme. Optički senzor rezolucije 4.000 dpi funkcioniše odlično i radi na velikom broju podloga. S dometom od 10 metara nećete imati problema sa konekcijom, a isto važi i za prethodno opisane miševe iz Ergo familije. Van svih tehničkih parametara, najbitnija stvar kod MX Vertical je činjenica da miš držite na drugačiji način. Nakon određenog privikavanja shvatićete da ovo jeste prirodniji način držanja za svakodnevnu, nezahtevnu razbibrigu. Ukoliko želite da delite headshot-ove u CounterStrike-u ili mikrujete svojim StarCraft armijama kao Byun ili Serral, ovo ipak nije najpogodniji oblik, jer je preciznost u brzim pokretima manja. No, za sve ostalo MX Vertical predstavlja ne samo veliko iznenađenje i osveženje već istinski pomak u načinu na koji doživljavamo i koristimo kompjuterski miš. U tom pogledu prosto nema konkurenciju.

Ukupan utisak nakon upotrebe svih ovih periferija je – sjajan! One zaista podižu kvalitet rada na novi nivo, uz naglasak na udobnosti i komforu. Nećete leteti mišem brzo poput okorelog gejmera, ali to i nije cilj. Razlika se oseti, i taj osećaj je najvažniji. Ukoliko se rukovodite komforom kao faktorom, uzmite u obzir neki od ovih uređaja jer pružaju zaista mnogo, i to na duže staze.


gigatron.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #285
preview
Slagalice u oblaku
Voja Gašić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter